Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi "Vienotā Krievija" • IR.lv

Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi “Vienotā Krievija”

23
Vladimirs Putins un Dmitrijs Medvedevs. Foto: LETA-AFP

Balsošanā piedalījušies nepilna puse pilsoņu; novērotājiem 2000 sūdzību par pārkāpumiem

Krievijā svētdien notikušajās parlamenta apakšpalātas Valsts domes vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi valdošā partija “Vienotā Krievija”, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas publiskotie provizoriskie rezultāti. Saskaitot vairāk nekā 80% nodoto biļetenu, “Vienotā Krievija” pēc partiju sarakstiem saņēmusi 54,28% balsu, vēsta LETA-Interfax/AFP/NewsRu.com/Grani.ru.

Vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka vēlētāju aktivitāte ir 47,91%. Balsu skaitīšana turpinās.

Kopumā parlamentā ir iekļuvušas sešas partijas. Otrajā vietā ir Komunistiskā partija ar 13,61% balsu, apdzenot ultranacionālistisko Liberāldemokrātisko partiju, kurai ir 13,37% balsu. Kreisi centriskā partija “Taisnīgā Krievija” ir ceturtajā vietā ar 6,17% balsu. Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai Valsts domē pēc partiju sarakstiem.

Atbilstoši balsojuma rezultātiem vienmandāta apgabalos parlamentā iekļuvušas vēl divas partijas – “Dzimtene” un “Pilsoniskā platforma”. Katra uzvarējusi vienā vienmandāta apgabalā. Saskaitot vairāk nekā 80% balsu no visiem 225 vienmandāta apgabaliem, “Vienotās Krievijas” kandidāti ir vadībā 203 vienmandāta apgabalos.

“Vienotās Krievijas” priekšsēdētājs, premjerministrs Dmitrijs Medvedevs pēc pirmo provizorisko rezultātu paziņošanas žurnālistiem teica, ka “mūsu partija ir uzvarējusi” un, tāpat kā līdzšinējā Valsts domes sasaukumā, arī jaunajā “Vienotajai Krievijai” būs absolūtais vairākums. Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādīja – vēlēšanu rezultāti liecinot par to, ka “pieaug cilvēku politiskais briedums”. “Vienkārši labāk par mums neviens nestrādā,” sacīja Putins.

Neatkarīgā vēlēšanu novērošanas organizācija “Golos” (“Balss”) saņēmusi ap 2000 sūdzības par iespējamiem vēlēšanu pārkāpumiem visā Krievijā. Tiek ziņots par lielu skaitu karavīru, kuri balsojuši vēlēšanu iecirkņos, kur tie nebija reģistrēti, kā arī par vēlēšanu biļetenu aizpildīšanu ārpus kabīnēm.

Vietnē “YouTube” publicēti video, kuros redzams, kā vēlēšanu iecirkņu darbinieki vairākos Krievijas dienvidu reģionos vēlēšanu urnās iemet vairākus papīra gabalus. Altaja novadā Sibīrijā kreisi centriskās opozīcijas partijas “Jabloko” kandidāts paziņoja, ka gados jauni cilvēki balsojuši vecāka gadagājuma cilvēku vārdā.

Krimas tatāri Ukrainas pussalā, kuru pērn okupēja Krievija, vēlēšanas boikotēja. Bahčisarajā vēlēšanu iecirkņi bija tukši, vēsta laikraksts “Novaja gazeta”. Kijevā protestējoši ukraiņu nacionālisti svētdien bloķēja ieeju Krievijas vēstniecībā, kur izvietots Valsts domes vēlēšanu iecirknis, ziņo LETA-Unian, atsaucoties uz telekanālu “112 Ukraina”.

Latvijā Krievijas Valsts domes vēlēšanās nobalsojuši 13 560 cilvēki, vēsta lsm.lv, atsaucoties uz Krievijas vēstniecības sniegtajiem provizoriskajiem vēlētāju aktivitātes datiem. Liepājā nobalsoja 2660 Krievijas pilsoņi, Daugavpilī – 2640. Krievijas vēstniecībā norāda, ka aktivitāte bijusi apmēram tāda pati kā iepriekšējās vēlēšanās. Svētdien pie vēlēšanu iecirkņiem veidojušās rindas, novēroja LETA.

Valsts domes pilnvaru termiņš ir pieci gadi. Tajā ir 450 deputāti, un puse no tiem jeb 225 deputāti tiek ievēlēti pēc partiju sarakstiem, kuriem iekļūšanai domē ir jāpārvar 5% barjera, pārējie 225 deputāti – vienmandāta apgabalos.

Komentāri (23)

LoveLove 19.09.2016. 11.36

Kritiski zemā vēlētāju aktivitāte: 47% jeb mazāk par pusi – ir bīstams signāls demokrātijai Krievijā. Tas nozīmē, ka vēlētāji netic tam, ka ikvienas izmaiņas poltiskajā sistēmā ir viņu pašu rokās. Lai gan iemesla tam neticēt nav: Vienotās Krievijas 54% no 47% nozīmē, ka to atbalsta aptuveni 25% balsstiesīgo, un tas ir maz, pat neskatoties uz trikiem ar vēlētāju karuseli, balsošanu citu vietā, biļetenu mešanu urnā.

+8
-1
Atbildēt

4

    atrium > LoveLove 19.09.2016. 12.03

    LoveLove

    Viss tika izdarīts, lai vēlētāju aktivitāte būtu zema, pat vēlēšanas tika sarīkotas laikā, kad daudzi bauda atvaļinājumu, vai pilda personīgo “pārtikas programmu” novācot vasarā izaudzēto vai lasot sēnes. Atbalsts valdošai partijai ir tāds pat kāds tās barvedim, 86%, kas ir tuvu 100% krievu.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Raicha > LoveLove 19.09.2016. 12.48

    “Golosuj – ŅE golosuj

    vsjoravno polučiš …Puķina”

    Tas arī ir atslēga zemajai aktivitātei. Uz balsošanu (ne vēlēšanām) aizgāja tikai hardcore partiju fani un tie, ko tā vai citādi piespieda.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > LoveLove 19.09.2016. 12.05

    Krievu laptjas taču saprot, ka balsot ir bezjēdzīgi.

    ////

    Atceroties atmodas laikus var gandrīz 100-procentīgi droši teikt, ka nepieciešamās balsis Neatkarības dekl. pieņemšanai izdevās savākt tikai tāpēc, ka daudzi krievu kolonisti šīs lPSr AP vēlēšanas neuztvēra nopietni. Balsojiet kā gribat – gan jau visu “atrisinās” okupantu ieroču spēks.

    Barikāžu dienās reiz braucu mājās gar aizbarikādēto Mk namu. Netālu no manis kāds aptuveni 45 gadus vecs krievs savai sievai smīnot izteicās apmēram tā – “Viens MŪSU T-34 šo parodiju par barikādēm izstumdīs pusstundas laikā. Lai jau viņi tur besijās”

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    tonijs > LoveLove 19.09.2016. 12.15

    Arī tie oficiāli paziņotie 47% var būt uzpūsti. Vakar Krievijas TV kanālos reti (acīmredzot, ar nolūku) pieminēja apmeklētības %. Tad vēlu vakarā pateica, ka 40%. Lielajās pilsētās apmeklētība bijusi tikai ap 20%. Varturi to uzdod par stabilitātes apliecinājumu. Nu jā, stabila lejupslīde arī ir stabilitāte.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

ierados 19.09.2016. 10.58

Noapaļojam uzskatamības dēļ. Vēlēšanās piedalījās puse balsstiesīgo. Mazliet vairāk par pusi no viņiem atdeva balsi jeģinorosiem. Cik procentu balsstiesīgo atbalsta jeģinorosus. Var minēt trīs reizes. Manuprāt, tendence ir iezīmējusies, sankcijas nav bijušas veltas.

+5
-1
Atbildēt

1

    atrium > ierados 19.09.2016. 11.33

    ierados

    Nav nekādu saistību vergu dalībai vēlēšanās ar sankcijām, tās tikai vēl vairāk saliedē nozombēto bidlomasu ap feodāļiem un vairo tās naidu pret civilizēto pasauli. Sankciju ietekmi spēj apzināties tikai augstmaņi un ja tās turpināsies un vēl pastiprināsies, kādreiz nākotnē varbūt var izraisīt bada dumpjus. Kā rāda Staļina laiku, Pol Pota režīma un Čučhe pieredze, arī tie var izpalikt, piedevām kopš Staļina valdīšanas negatīvā selekcija, īpaši, kad WWII no rotas bieži vien dzīvs palika tikai zagradotrjad NKVDesņiks, jo tam ejot no muguras parasti izdevās aizbēgt un sakarīgākie cilvēki tika nobendēti lāģeros, ir gājusi straujiem soļiem.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

andrejs 19.09.2016. 10.53

Vienotā Krievija” pēc partiju sarakstiem saņēmusi 54,28% balsu,

———————-

Tikai?! Esmu drošs, ka Rīgas, Liepājas un Daugavpils vēlēšanu iecirkņos rezultāts būs daudz labāks.

+4
-1
Atbildēt

1

    andrejs > andrejs 19.09.2016. 16.38

    Krievijas Valsts domes vēlēšanās Latvijā piedalījās 13 832 cilvēki.

    Vairums Krievijas pilsoņu Latvijā savas balsis atdeva par partiju Vienotā Krievija – par to nobalsoja 10 425 balsstiesīgie jeb aptuveni 75% no vēlēšanu dalībniekiem Latvijā.

    Otrais populārākais saraksts, par kuru atdotas 1138 balsis, bija Krievijas komunistiskā partija,

    savukārt trešajā vietā Latvijā ierindojās Liberāldemokrātiskā partija, par kuru Latvijā saņemtas 567 balsis.

    ///////////////

    uzreiz teicu, ka būs labāks rezultāts!

    Kā teica Ušaks, Latvijai nav bijis lielākas laimes kā iestāties Padomju savienībā!

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu