Tautību "latvietis" tomēr nevarēs iegūt pilsoņi bez latviskas izcelsmes • IR.lv

Tautību “latvietis” tomēr nevarēs iegūt pilsoņi bez latviskas izcelsmes

66
Latvijas Republikas pase un personas apliecība. Foto: Edijs Pālēns, LETA

Pēc Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības politiķu ierosinājuma un kaismīgām debatēm šo normu tika nolemts izņemt no likuma.

Saeima šodien galīgajā lasījumā nolēma no likuma izslēgt iepriekš atbalstīto normu, kas paredzēja iespēju pilsoņiem bez latviskas izcelsmes mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”, ziņo LETA.

Saeimā otrajā lasījumā pieņemtajos grozījumos Vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņas likumā tika paredzēta iespēja Latvijas pilsoņiem, kuri vismaz 15 gadus dzīvo Latvijā, prot valsts valodu, ir piederīgi latviešu kultūrai un apzinās un vēlas publiski nostiprināt savu piederību latviešu tautai, tiesības mainīt savu tautības ierakstu pret ierakstu “latvietis”.

Pēc Zaļo un zemnieku savienības un nacionālās apvienības politiķu ierosinājuma un kaismīgām debatēm šo normu tika nolemts izņemt no likuma.

Likumprojekts paredz atvieglot pilsonības reģistrāciju ārvalstniekiem ar latvisku izcelsmi. Likuma redakcija paredz iespēju mainīt tautības ierakstu uz “latvietis” vai “lībietis (līvs)” arī personai, kura Latvijā uzturas ar derīgu uzturēšanās atļauju, reģistrācijas apliecību vai pastāvīgās uzturēšanās apliecību ar nosacījumu, ka tā var apliecināt savu latvisko izcelsmi. Līdz šim likums tiesības mainīt tautības ierakstu paredzēja personai, kura ir Latvijas pilsonis, nepilsonis vai kurai Latvijas Republikā piešķirts bezvalstnieka statuss.

Veikt tautības ieraksta maiņu ārzemniekiem Latvijā likums neparedz, bet, ja šīs personas nāk no valstīm, kur tautības ieraksts netiek fiksēts, tām nepastāv arī iespēja mainīt tautību pēc šo valstu likumiem.

Neskatoties uz to, ka attiecībā uz šīm personām tiek izpildīti citi Pilsonības likuma nosacījumi, tautības ieraksta dēļ Latvijas pilsonību tās var iegūt, tikai nodzīvojot atbilstošu gadu skaitu un nokārtojot naturalizācijas procedūru, teikts likumprojekta anotācijā.

Personai, kura vēlas mainīt tautības ierakstu, likums jau patlaban nosaka pienākumu ar dokumentiem apliecināt latvisko izcelsmi un latviešu valodas zināšanas.

 

Komentāri (66)

otra puse 15.09.2016. 12.20

Noderīgo idiotu lēmums.

Neviens putinists un krievu šovinists nenorādītu sev tautību “latvietis”. Tādu sev norādītu tikai mūsu tautai lojāls un integrējies indivīds.

Ja mēs gribam panākt kaut cik vienotu sabiedrību, mums ir jāatrod veidi, kā pozitīvā nozīmē asimilēt šeit imigrējušos krievus un krievu asimilētos baltkrievus un ukraiņus. Šī, kaut arī neliela, bet bija iespēja.

Nu mēs dodam Kremļa troļļiem iespēju mūsu sabiedrībā asimilēties gatavos krievus atkal sabāzt savā maisā.

+20
-4
Atbildēt

3

    andrejs > otra puse 15.09.2016. 14.38

    cilvēks var vienkārši izvēlēties sev latvisku vārdu un uzvārdu

    ————–

    žetons!

    Tieši tā – kāpēc viņam jābūt Mironim, ja viņš varētu būt Saulvedis.

    +3
    -10
    Atbildēt

    0

    Aldis-2 > otra puse 15.09.2016. 13.30

    Katrai pusei var būt sava taisnība.

    Taviem argumentiem ir jēga, bet arī pretējiem argumentiem var būt jēga.

    Pirms padarīt tautību par izvēles priekšmetu, varbūt sākumā ļaut cilvēkiem izvēlēties sev latviskus vārdus un uzvārdus.

    Piemēram:

    – cilvēks var pārtulkot savu uzvārdu latviski: Černomirdins > Melngalvis

    – cilvēks var atmest nelatviskus piedēkļus: Bogan-ov-ič-ius > Bogdans

    – vai aizstāt tos ar latviskiem: Murnikovs > Mūrnieks

    – cilvēks var vienkārši izvēlēties sev latvisku vārdu un uzvārdu

    Dažādi varianti ir noderīgi iztēles veicināšanai. Ja cilvēkam vienkārši ir iespēja izvēlēties latviešu uzvārdu, tad viņš varbūt nezinās kuŗu. Bet, ja viņam piedāvā dažādus variantus, kâ viņš var pārveidot savu iepriekšējo uzvārdu, tad viņam labāk darbosies fantAzija.

    Pēc 10 gadiem varēs novērtēt rezultātu. Un varbūt tad vairs nevienam nebūs iebildumu, ka tautību var izvēlēties, tomēr nevis kuŗš katrs, bet ar dažiem nosacījumiem. Piemēram, viens no nosacījumiem varētu būt, ka tautību var izvēlēties 5 gadus pēc vārda un uzvārda latviskošanas.

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    DikembeSakamoto > otra puse 16.09.2016. 04.04

    Grozījumi tika veidoti tāpēc, lai tautību varētu mainīt cilvēks ar uzturèšanās atļauju. Pārējais ir jūsu fantāzijas lidojums. Un kam tad ir uzturēšanās atļaujas? Tuaistiem!

    0
    -2
    Atbildēt

    0

LoveLove 15.09.2016. 11.29

Ja naturalizācias kārtībā var iegūt Latvijas pilsonību, kādi apsvērumi var būt pret to, ka tautību “latvietis” iegūst personas, kas nodzīvojušas Latvijā atbilstošu gadu skaitu un nokārtojušas naturalizācijas procedūru? Pilsonība apliecina personas noturīgu juridisko saikni ar valsti, bet tautības ierakstam ir emocionāla piesaiste. Manuprāt, ir lieliski, ja cilvēks, kuram nav latviskas izcelsmes, bet kurš sevi apzinās kā latvieti un ir ieguvis pilsonību, izvēlas būt pat latvieti.

+19
-3
Atbildēt

1

    DikembeSakamoto > LoveLove 16.09.2016. 03.57

    Parastais politisko shēmotāju gājiens. Sataisa lielu emocionālu traci un trokšņa aizsegā izbīda sev vajadzīgās likuma izmaiņas. Jūs zināt grozījumu pilnu tekstu?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 15.09.2016. 12.45

Pilnīgi idiotisks un kaitīgs bezatbildīgu populistu lēmums, kas vērsts uz sabiedrības šķelšanu, un ir kaitīgs valstij un sabiedrībai, nu, no nacionālklaunu un Lemberga pārkrāsotu postkomunistu ( nez, kur Brigmanim un Co pazudis socialistiskais internacionalisms) savienības gaidīt ko loģisku, nevis absolūti tumsonīgu un valstij kaitīgu būtu muļķīgi.

Varbūt, derēja vēl ģenētisku analīzi uz rases tīrību, vai ko līdzīgu?

Toties SC aplaudē, izskatās, šoreiz politidiotu komanda, kā parasti, atkal strādājusi tā labā un vairos tam elektorātu.

+16
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu