Jurašs: ģenerālprokurors Kalnmeiers neizrāda interesi apkarot korupciju • IR.lv

Jurašs: ģenerālprokurors Kalnmeiers neizrāda interesi apkarot korupciju

16
Juris Jurašs. Attēls no ltv.lv.

Bijušais KNAB darbinieks pārmet nevēlēšanos izmeklēt politiķu korupciju

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) Operatīvās izstrādes nodaļas vadītājs Juris Jurašs otrdienas vakarā LTV raidījumā ”1:1” asi kritizēja ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru, pārmetot, ka viņš nav izrādījis interesi izmeklēt valstiski nozīmīgus koruptīvus noziegumus.

Jurašs sacīja, ka, viņaprāt, šobrīd valstī “nav sistēmiskas vēlmes ne politiķiem, ne ģenerālprokuroram” cīnīties pret korupciju, jo tam nav politiskās gribas, citē lsm.lv. “Kalnmeiers naidīgi izturas pret korupcijas apkarotājiem, kas reāli strādā un mēģina pierādīt augstākā līmeņa koruptīvus gadījumus,” sacīja Jurašs. Viņš neesot sajutis no ģenerālprokurora “ne mazāko vēlmi sadarboties nozīmīgo lietu izmeklēšanā”.

Lūgts nosaukt konkrētas lietas vai rīcību, Jurašs pieminēja lietu par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāja ievēlēšanu, kurā KNAB saskatīja tirgošanos ar ietekmi, kurā figurēja Ventspils mērs Aivars Lembergs, uzņēmējs un politiķis Ainārs Šlesers. “Attieksme bija tāda, kas neliecināja par vēlmi sasniegt rezultātu,” sacīja Jurašs.

KNAB izmeklēja Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja vēlēšanu kukuļošanas epizodi, kas attiecas uz 2010.gada rudeni, kad 10.Saeimā ievēlētais Rīgas vicemērs Šlesers grasījās pamest amatu pašvaldībā un līdz ar to arī Rīgas brīvostā. Prokuratūra nolēma izbeigt kriminālprocesu daļā pret Lembergu, jo viņa darbībās nav Krimināllikuma pantā par tirgošanos ar ietekmi paredzētā noziedzīgā nodarījuma sastāva. Šāds lēmums pieņemts arī par Šleseru.

Pārmetumus par nekvalitatīvu izmeklēšanu Jurašs nodēvēja par Kalnmeiera melīgu retoriku, kas iedragāja uzticēšanos KNAB. Jurašs stāstīja, ka bijis “liecinieks tam, kā Kalnmeiers naidīgi izturas pret tiem, kas ir mēģinājuši iespēju robežās cīnīties ar šo sistēmu”, piemēram, kādreizējo KNAB vadītāja vietnieci Jutu Strīķi vai bijušo tieslietu mistru Jāni Bordānu.

Jau ziņots, ka jūlija beigās Jurašs saņēmis KNAB priekšnieka parakstītu rīkojumu, kurš paredz, ka tiek izbeigtas dienesta tiesiskās attiecības ar viņu. Rīkojumā norādīts, ka Juraša profesionālā kvalifikācija un pieredze neatbilst nevienam no reorganizācijas rezultātā izveidotajiem un vakantajiem amatiem KNAB. Jurašs rīkojumu apstrīdējis tiesā.

Komentāri (16)

jurisml_inbox_lv 14.09.2016. 15.50

kalnamaijiers nav prokurors , bet bandiitu advokaats , to jau Juraša kungs vakar skaidri pateica , un ne bez iemeesla , jo , šito prokurora izkaartni lembe izveeleejaas kaa pareizaako valsts ģeneraalprokuroru , taa kompaanija nedziivo peec likumiem , bet peec sapratnes , ( po poņaaķijam)

+8
-1
Atbildēt

0

DD1 14.09.2016. 13.02

Tas nav nekāds jaunums, ka ģenerālprokurors Kalnmeiers neizrāda interesi apkarot korupciju. Viņa Temīdai, taisnības dievietei, ir ne tikai acis aizsietas, bet arī ausīs tamponi un svari sveras kaut kā dīvaini, kaut vai, vērtējot viņa viedokli Strīķes un Streļčenoka konfliktā.

+4
0
Atbildēt

1

    Bolero_10 > DD1 14.09.2016. 19.04

    Nē, viņa Temīda lūr pa apsēja šķirbu, labi redz un dzird un svaru kausus noliec atbilstoši redzētajam un dzirdētajam. Tā vismaz bija noprotams.

    Paldies Jurim Jurašam par interviju.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

dzeris49 14.09.2016. 14.56

Korupcija plus “elites” nesodamība un bezatbildība plus birokrātija ir trīs vaļi, uz ko balstās šī valsts.

Muļķuzemē neviens nav ieintersēts cīnīties pret korupciju, jo tas nnozīmē graut pamatus un ātri vien izlidot no “sistēmas”.

Šī ir pusmafioza valsts, kur lēmumus pieņem nevis vēlēti pārstāvji, bet gan tie, kas stāv aiz viņiem un tos daļēji nopirkuši, daļēji iebiedējuši, kuriem pakļautas visas varas struktūras, sākot no KNAB, beidzot ar Saeimas vairākumu.

Tā ka runāt par kādu cīņu ar korupciju šai valstī ir vienkārši smieklīgi, korupcija, administratīvā resursa, utt. izmantošana savā vai sava grupējuma, partijas, utt. labā šeit ir norma, un bez tā nenotiek praktiski nekas.

+3
-2
Atbildēt

6

    klusais > dzeris49 14.09.2016. 15.26

    dzeris – Tu tici Jurašam ? Es personīgi nē :)

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 14.09.2016. 18.10

    lno – par Kalnmeijeru man nav konkrēts viedoklis :) bet par Jurašu teiktais bija plašākā nozīmē …

    Ja par korupcijas apkarošanu kompleksi , tad manuprāt neviens īsti nav ieinteresēts .

    0
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > dzeris49 14.09.2016. 20.22

    lno – tas ir tas pats Borovkovs kura auto pirms gadiem avarēja aiznesot meitiņas dzīvību citos medību laukos ?

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 14.09.2016. 18.05

    klusais. Tu tici Kalnmeijeram?:)

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 14.09.2016. 18.45

    klusais. no tvitera Aivars ‏@Borovkovs 3m3 minutes ago

    Pagājusi diennakts

    Amatpersona ar visaugstāko pielaidi apsūdz ģenerālprokuroru smagā noziegumā

    @Rigas_pils @Jekaba11 @Brivibas36 Reakcija?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Bolero_10 > dzeris49 14.09.2016. 19.23

    klusais lno – …

    Ja par korupcijas apkarošanu kompleksi , tad manuprāt neviens īsti nav ieinteresēts .

    ——

    Vakar Staņislavs Belkovskis(“Doždj”)sacīja par Krievijas korupcijas apkarotājiem – viņi pārgājuši korupcijas aizsardzības pozīcijās.

    Man šķiet, ka ar tādu pašu mietu sitami mūsējie. Savulaik “Citā dienā” Sprances(?) rakstītais par KNAB kā korupcijas novēROŠanas iestādi īsti vairs neatbilst.

    Pilnīgi noteikti, es to neattiecinu J.Jurašu vai J.Strīķi.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu