Latvijas Banka laiž apgrozībā kolekcijas monētu "Nacionālais uzņēmējs" • IR.lv

Latvijas Banka laiž apgrozībā kolekcijas monētu “Nacionālais uzņēmējs”

32
Foto: Latvijas Banka

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 67 eiro.

Latvijas Banka šodien apgrozībā laidīs nacionālo uzņēmēju nopelniem veltītu piecu eiro sudraba kolekcijas monētu “Nacionālais uzņēmējs”, aģentūrai LETA pavēstījis Latvijas Bankas preses sekretārs Jānis Silakalns.

“Latvijas nacionālo uzņēmēju nopelniem veltītā eiro kolekcijas monēta ir cieņas apliecinājums viņu darbam un ieguldījumam valsts ekonomiskās neatkarības un nacionālās pašapziņas stiprināšanā,” sacījis Silakalns.

Monēta ir desmitstūra formā. Tās priekšpuses (aversa) augšdaļā ir QR kods ar vēstījumu uzņēmēju nākamajai paaudzei, bet monētas aizmugurē (reversā) ir 25 reljefi izstrādātas skaldnes, kas simbolizē uzņēmējdarbībai veltītos gadus.

Monētas svars ir 30,3 grami, bet desmitstūra malas garums ir 12 milimetri.

Monētas maksimālā tirāža ir 3000 eksemplāru. “Ņemot vērā nelielo pārdošanai pieejamo monētu skaitu, lai dotu iespēju pēc iespējas lielākam interesentu lokam to iegādāties, to varēs iegādāties Latvijas Bankas kasēs, bet nevarēs iepriekš rezervēt,” sacījis Silakalns, piebilstot, ka Latvijas Bankas kasēs viens pircējs varēs iegādāties vienu monētu.

Monētas cena Latvijas Bankas kasēs būs 67 eiro.

“Svinot Latvijas neatkarības atgūšanas gadadienu vai domājot par valsts nākotni, prātā paturams tas, ka valsts politiskā neatkarība nav iespējama bez tās ekonomiskās patstāvības, ko nodrošina arī nacionālie uzņēmēji, kuri rada darbvietas un maksā nodokļus. Valsts tautsaimniecības stabilitāte ir tās iedzīvotāju labklājības garants, un pamatus tai sāka veidot tie uzņēmīgie, drosmīgie un atbildīgie cilvēki, kuri tūlīt pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas dibināja uzņēmumus, veiksmīgi vadīja tos cauri valsts ekonomiskās attīstības līkločiem un tagad ar gandarījumu var atskatīties uz paveikto,” atzīmējis Latvijas Bankas preses sekretārs.

Monēta kalta Lietuvas “Lietuvos monetø kalykla”. Kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojis Paulis Liepa, bet plastisko veidojumu – Ivars Drulle.

Eiro kolekcijas monētas ir maksāšanas līdzeklis tikai emisijas valstī. Kolekcijas monētas pēc formas ir nauda, bet pēc būtības – mākslas darbs. Tās izgatavo no zelta, sudraba vai citiem dārgmetāliem īpaši augstā kaluma kvalitātē. Atšķirībā no apgrozības naudas kolekcijas monētas parasti nav domātas lietošanai maksājumos, bet dāvināšanai, piemiņai un kolekcijām. Šo iemeslu dēļ monētu cena arī būtiski pārsniedz nominālvērtību. Kolekcijas monētu nominālvērtība ir atšķirīga no apgrozības monētu nominālvērtības.

 

Komentāri (32)

Skumjais Bruņinieks 13.09.2016. 12.08

Valsts Sistēma Bankas personā kārtējo reizi izperēja savu liekulības un pašapmāna oliņu, kura labi iederēsies valsts simtgadei par godu galvaspilsētas centrā uzceltajā mauzolejā “Nākotnes nams”

Katrs Latvijas patriots tagad varēs ieiet “Nākotnes namā” un ar monētu rokās klusi aizdomāties par valsts nākotni. Ja ārpusē redzētais neraisīs optimismu par gaišo Latvijas nākotni, tad, ieejot svētnīcā neticīgais pesimists krasi mainīs savas domas.

Interesanti, cik daudzām paaudzēm ir jānomainās, lai šim “vēstījumam” noticētu. Šodienas jaunā paaudze un viņu bērni ir izauguši Sistēmā, kur valda valsts nozagšana, korupcija, nodokļu nemaksāšana, PVN izkrāpšana, nesodamība, politiķu visatļautība, kam visam pa virsu totāls tautas nihilisms un izmisums, kura spiesta bēgt no savas Dzimtenes.

Valsts izrāda cieņu tikai tiem uzņēmējiem, kas jau no paša sākuma ir iekļāvušies Sistēmā un ievēro visas nozagtās valsts polituzņēmēju mafijas tradīcijas.

Tie daudzie, godīgie latviešu uzņēmēji, kas bēg no drausmīgās nodokļu un korupcijas vides uz rietumiem vai pat uz kaimiņvalsti Igauniju, “cieņas apliecinājumu” no valsts vairs necer sagaidīt.

Tiem ir sava piemiņas monētiņa. Latviešiem savā zemītē vairs nepiederēs nekas. Lūk, kaut kādi drosmīgi mecenāti grib atkarot no krieviem kaut vai Gaiziņa virsotni.

Lai latviets- parastais varētu vismaz uzrāpties valsts augstākajā punktā un pabolīt acis uz apkārtējiem krievu oligarha īpašumiem. No Dzimtenes aizbēgušo monētiņai aversā redzams Sprīdītis, kas no Gaiziņa virsotnes ar tarbu plecos noraugās uz savu piesmieto, izpārdoto zemīti.

Reversu rotā trīs spēka mitriķi, “veiksmīgi, drosmīgi, atbildīgi cilvēki” Lembergs, Šķēle un Šlesers, kas pēc neatkarības atgūšanas veiksmīgi prihvatizēja valsts ienesīgākos uzņēmumus un veiksmīgi tos vadīja pa “ekonomiskajiem attīstības līkločiem”.

Šie “ekonomiskās attīstības līkloči”, kā Lielvārdes josta vijas pār visu reversa laukumu, kur iepīti iekšā ir gan smagos noziegumos apsūdzētā 200 sējumu kriminālsāga ar galveno liecinieku līķiem, gan trekns bārdainā puķutirgotāja 20 milj. vekselis, gan “cietie”, tiesiskie balsojumi.

No Dzimtenes bēgošie tautieši uz monētas nav attēloti, vien uz malām ir redzamas stilizētas viņu kāju pēdas, kas ļekato prom no zemes ar “Nākotni”.

Ps

Nupat pie mums bija atbraucis mūsu galvenā stratēģiskā partnera un aizsardzības garanta ASV sūtnis Baidens. Visa mūsu politiskā elite ar sakostiem zobiem un izmocītiem smaidiem mēģināja paciest viņa delikāto vēstījumu. Sak – “..ko tas amerikāņu tirliņš mums tagad gaisu jauc un mēģina mācīt…mums tagad viss ir štokos, valsts apvērsuma sekas ir likvidētas, vainīgais sodīts, Sistēma ir atguvusies un ar savu Saimnieku pat kļuvusi vēl stiprāka..”. Ja Baidenam nav pārliecības par mūsu valsts drošību, demokrātiju un tiesiskumu, lai atbrauc pēc pāris gadiem , mēs viņu aizvedīsim uz savu “Nākotnes namu” .

Bet es Jums varu iztulkot, ko patiesībā nozīmēja ASV sūtņa vārdi –

LATVIEŠI, BEIDZIET ZAGT, SAVEDIET SAVU VALSTI KĀRTĪBĀ, IEVIESIET TIESISKUMU UN CAURSPĪDĪGU, GODĪGU POLITIKU, RŪPĒJIETIES PAR SAVU AUSTRUMU ROBEŽU UN AIZSARDZĪBAS SPĒJĀM,

JA GRIBAT, LAI MĒS JŪS AIZSARGĀJAM.

+1
-1
Atbildēt

0

Anonīms 13.09.2016. 10.51

redz kā lielie zēni smuki niekojās – tur naudas pietiek atliku likām un vēl pāri paliek …

bļedj – piedodiet, bet kad to uzrakstu – man paliek vieglāk

Intereanti – kurš tad ir tas nacionālais uzņēmējs – Šķēle? Šļesers?

Varbūt Indriksons vai viņam līdzīgais – kāds no tiem LNB cēlājiem – nu tās bibliotēkas, kurai no KM bužeta tūlīt ņems 45 000 eur, jo garantijas termiņš beidzies un jāsāk pārbūvēt – t.i. – atkal naudu grābt kaudzēm no valsts budžeta, vai varbūt tie LNB mazgātāji ?

Ā, sapratu – tas jau būs Zaharnijs no Liepājas metalurga, Parex baņkieri jau pārāk elitāri un klusi ….

0
0
Atbildēt

0

DD1 13.09.2016. 09.51

Kolekcijas monētu izlaide,- galvenā, ja ne vienīgā publiski zināmā Latvijas Bankas nodarbe.

0
0
Atbildēt

1

    andrejs > DD1 13.09.2016. 14.42

    tāda abstrakta… Kāpēc aversā vai reversā nav Ēlertes patrons Šķēle ar savu zelta podu? Tas būtu konkrēti un nepārprotami.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu