Pusmiljons piedalās Katalonijas nacionālās dienas demonstrācijā • IR.lv

Pusmiljons piedalās Katalonijas nacionālās dienas demonstrācijā

23
Nacionālās dienas demonstrācija Barselonā 11.septembrī. Foto: LETA-EPA

Apgabala neatkarības idejas atbalstītāji pulcējas vēl četrās pilsētās

Vairāk nekā pusmiljons cilvēku svētdien, 11.septembrī, bija pulcējušies Spānijas autonomā apgabala Katalonijas galvaspilsētas Barselonas ielās. Demonstranti provincei nozīmīgajā datumā pauda atbalstu tās neatkarībai, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Saskaņā ar policijas sniegto informāciju, demonstrācijā Barselonā piedalījās ne mazāk kā 540 tūkstoši cilvēku. Neilgi pirms tās Katalonijas premjerministrs Karless Pudždemons uzsvēra, ka šī gada nacionālās dienas svinības ir īpaši nozīmīgas, jo tuvākajā laikā iedzīvotājiem jāpieņem nopietni lēmumi par apgabala neatkarības centieniem.

Demonstranti aicināja rīkot referendumu par atdalīšanos no Spānijas un pauda cerību, ka akcija apvienos suverenitātes piekritējus. Vietējie mediji vēsta, ka mazākas demonstrācijas Katalonijas Nacionālajā dienā notika vēl četrās pilsētās.

Jau ziņots, ka pērn vietējās vēlēšanās Katalonijas parlamentā uzvaru guva apgabala neatkarības piekritēji, tomēr domstarpību dēļ suverenitātes atgūšanas plāns ir apturēts.

Komentāri (23)

andrejs_gr 12.09.2016. 10.50

Jaunas valstis “miera laikos” parasti neveidojas. Mūsu brīvība bija I Pasaules kara viens no rezultātiem. Tāpat savu brīvību atguvām, beidzoties “aukstajam karam”. Katalāņiem praktiski izredžu nav, izņmot, ja Spānija sabrūk kā valsts (piemēram, smagas ekonomiskas krīzes rezultātā), vai arī politiski katalāņi nobriest tik tālu, ka sākas pilsoniskās nepakļaušanās beztemiņa kampaņa. Tautu pašnoteikšanās tiesībās mūsdienās ir kļuvušas gandrīz neīstenojamas mierīgā ceļa. Dominē pretstats – valsts teritoriālā nedalāmība.

+5
-1
Atbildēt

0

not mii 12.09.2016. 14.04

kā mēs varam atbalstīt Katalonijas neatkarības centienus?

+1
0
Atbildēt

0

not mii 12.09.2016. 17.00

esu šokā – kur atbalsts neatkarības cīnītājiem no mūsu mazās, bet soo*da failed valsteles ? Nu labi – Oti Lāčplēši mums švaki – bet Kalnietes, Puriņas, Mūrnieces un Rudās, nu kaut vai Skaisles – kur jūs esat? Kas ta – mums Rinkevis vienīgais gaismnesis – par ko Europā saka – no brown in town? Dvēsele plīst, ka nevaram atbalstīt kataloņus,- tik dziļi mūs ķēris Puķina nags? Izcila reize iznest Latvijas vārdu pasaulē , kad tas nav saistīts ar korupciju un zagšanu, bet nē – pat to nedrīkst – Puķins aizliedza, ebola?

+1
-2
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu