Baltijas valstis vienojas par ''Rail Baltica'' iepirkumiem • IR.lv

Baltijas valstis vienojas par ”Rail Baltica” iepirkumiem

22
Ilustratīvs attēls: railbaltica.info

Kopuzņēmums vadīs centralizētos iepirkumus, kontrolēs nacionālos

Trešdien Briselē kopuzņēmuma AS “RB Rail” padomes sēdē Baltijas valstu pārstāvji vienojušies par turpmāko iepirkumu modeli un atbildības sadalījumu projektā “Rail Baltica”, vēsta aģentūra LETA. Apspriesti “RB Rail” centralizētāki iepirkumi, noteikta kopuzņēmuma vadošā loma, kā arī pārrunāti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas nacionālo iepirkumu jautājumi, kurus uzrauga “RB Rail” un kas norit pēc kopuzņēmuma noteiktiem principiem.

Baltijas valstis vienojušās, ka visi iepirkumi tiks dalīti trīs grupās – iepirkumi, kurus organizēs tikai kopuzņēmums, konsolidētie iepirkumi, kurus īstenos kopuzņēmums, un iepirkumi, kurus īstenos nacionālo valstu ieviesējorganizācijas stingrā kopuzņēmuma uzraudzībā.

Tikšanās laikā apstiprināts, ka “RB Rail” būs centrālais publisko iepirkumu pārvaldītājs jomās, kas saistītas ar kopēju projekta standartu izstrādi, izpētes darbu veikšanu projekta vajadzībām, kā arī mārketingu un biznesa attīstību, kas ir pamats turpmākiem lēmumiem par “Rail Baltica” dzelzceļa projektēšanu un būvniecību.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pauž pārliecību, ka Latvija līdz šim ir bijusi teicamniece “Rail Baltica” realizēšanā. “”Rail Baltica” īstenošana būs jauna un vērtīga pieredze, jo līdz šim līdzīgas kopdarbības nav bijis, tāpēc arī sākums nav viegls. Uzskatu, ka visas trīs valstis ir ieinteresētas saņemt un investēt finansējumu savas valsts nākotnē, izaugsmē un attīstībā. Šis, nenoliedzami, ir izaicinājums, bet vienlaikus arī milzu iespēja,” uzsver ministrs.

Ar mērķi maksimizēt mēroga ekonomijas potenciālu un nodrošināt optimālu dzelzceļa savietojamību tika nolemts organizēt konsolidētus iepirkumus, kurus izsludina un līgumiski apstiprina “RB Rail”, bet nacionāla līmeņa ieviesējorganizācijas tiks pārstāvētas iepirkumu komisijās.

Iepirkumus, kas paredz dzelzceļa konstrukciju, pasažieru vai kravu termināļu vai līdzīgu infrastruktūras objektu būvniecību galvenajās stacijās, īstenos nacionālās ieviesējorganizācijas ar kopuzņēmuma līdzdalību iepirkumu komisijās.

Ar mērķi nodrošināt kvalitātes un atbilstības kontroli “RB Rail” īstenos tehniskos, finanšu un juridiskos auditus, kā arī pārbaudīs vietējos objektu, pieprasīs un saņems visu šim nolūkam nepieciešamo projekta informāciju un dokumentāciju. Visiem iepirkumiem būs vienots standarts, un tie notiks pēc noteiktām vadlīnijām, kuras izdos “RB Rail” kopā ar vienotām iepirkumu dokumentācijas veidlapām un minimālajām prasībām piegādātāju kvalifikācijai.

Uzraudzības padome nolēma parakstīt vienošanos par projekta finansēšanas un izpildes modeli “Rail Baltica” projekta īstenošanai līdz šā gada 30.septembrim. Tikšanās laikā padome vienojās viena mēneša laikā sākt profesionālu valdes locekļu personāla atlases procesu Baltijā.

Iepriekš vēstīts, ka EP Transporta un tūrisma komitejas priekšsēdētājs Mihaels Krāmers brīdināja – ja Baltijas valstis arī turpmāk nespēs atrast kopīgu valodu jautājumā par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas “Rail Baltica” projektu, tās var zaudēt šim projektam piešķirtos līdzekļus.

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu