Pedagogu algu pieaugumu turpmāk noteiks pēc skolu tīkla optimizācijas • IR.lv

Pedagogu algu pieaugumu turpmāk noteiks pēc skolu tīkla optimizācijas

31
Ilustratīvs foto: Ieva Makare, LETA

Šadurskis: Rīgā vidusskolā būtu jāmācās ap 800 skolēniem

Pedagogu atalgojuma pieaugumu turpmākajos gados varēs noteikt vien pēc skolu tīkla optimizācijas, jo tā rezultātā atbrīvosies finanšu līdzekļi, tā šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē atzina izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (”Vienotība”), vēsta aģentūra LETA.

Optimizācijā iegūto varētu novirzīt pedagogu algu celšanai. Tuvākajos gados zemāko pedagogu atalgojumu par likmi varētu kāpināt par dažiem desmitiem eiro. No šī mācību gada minimālā alga par likmi ir 680 eiro, savukārt tālākais pieauguma grafiks būs atkarīgs no pašvaldību veikuma, sakārtojot skolu tīklu, sacīja ministrs.

Saskaņā ar vienošanos starp Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību IZM ir jāizstrādā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiks. Tajā, visticamāk, būtu atrunāti vairāki iespējamie nosacījumi un iespējas, kā varētu augt pedagogu alga, jo skolu dibināšana un slēgšana ir pašvaldību kompetencē, un pašvaldību soļi skolu tīkla sakārtošanā nav zināmi.

Optimālam skolēnu skaitam vidusskolā Rīgā jābūt ap 800, pauda Šadurskis, atklājot IZM aprēķinus par algu palielinājumu pedagogiem, kas atkarīgs no noteikta skolēnu skaita. Šadurskis pauda, ka pie pašreizējā bērnu skaita Rīgas vidusskolās pedagogi caurmērā nopelna 500-650 eiro, līdz ar to, sakārtojot skolu tīklu, algas pieaugums var būt 200 eiro.

Rīgā skolēnu skaitam vidusskolā jābūt ap 800. Tas nozīmē, ka pamatskolā katrā klasē būtu trīs paralēlklases, 10.-12.klasē – divas paralēlklases. Šādā skolā pedagogi varēs nopelnīt līdz 1000 eiro mēnešalgu nepārstrādājoties. Pamatskolā Rīgā būtu jābūt ap 575 skolēniem, tad izglītības iestādē pedagogs varētu nopelnīt 800 eiro par likmi, skaidroja ministrs. Šādā skolā 1.-5.klasē būtu jābūt trim paralēlklasēm, 6.-9.klasē – divām paralēlklasēm.

Kopumā sākumskolā jābūt vismaz 50 skolēniem, pamatskolā – 100, vidusskolā – 150, aprēķinājusi IZM. Šāds skolēnu skaits atbilstu mazākajām skolām, lai skolotāji varētu nopelnīt labu atalgojumu. Tomēr Šadurskis piebilda, ka sākumskolai jāatrodas pēc iespējas tuvu bērnu mājām.

Komentāri (31)

Absints 07.09.2016. 17.27

Jo vairāk skolnieku , jo labāk. Tātad skolās ar lielām klasēm skolotājs varēs pelnīt vairāk. Tik, kā ar to kvalitāti? Tā kārtējo reizi IZM ir nesvarīga. Nav svarīgi iemāca vai ne, nav svarīgs bērnu vērtējums pārbaudījumos, svarīgs ir skaits un likme. Skolu tīkls Latvijā ir vajadzīgs, lai nodrošinātu skolotājus ar darbu.

Tāda veterināra pieeja, palielinot ganāmpulku – izslaukums būs lielāks..

+3
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu