Ārsti ziņo par desmitiem cietušo pēc hlora gāzes izmantošanas uzlidojumā Sīrijā • IR.lv

Ārsti ziņo par desmitiem cietušo pēc hlora gāzes izmantošanas uzlidojumā Sīrijā

25
Sīriešus ar elpošanas grūtībām ārstē pārvietojamā hospitālī Alepo pēc tam, kad režīma helikopteri dumpinieku kontrolētajā Sukari apkaimē 6.septembrī nometa mucu bumbas. Foto: LETA-AFP

Brīvprātīgie ārsti Alepo ap 80 cilvēkiem palīdz atvieglot elpošanas problēmas

Brīvprātīgie ārsti Sīrijā paziņojuši, ka prezidenta Bašara al Asada armijas helikopteri nometuši uz opozīcijas kaujinieku kontrolētajiem rajoniem Alepo tā dēvētās mucu bumbas ar hlora gāzi, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Britu raidsabiedrība BBC ziņo, ka rezultātā cietuši vismaz 80 cilvēki, kuriem konstatēta smakšana un elpošanas problēmas.

Citi avoti pagaidām uzbrukumu ar hlorgāzi neapstiprina, un Sīrijas valdība noliedz ķīmisko ieroču izmantošanu uzlidojumu laikā. Sīrijas Cilvēktiesību obseratorija vēsta, ka uzlidojumos cietuši ap 70 cilvēku, vairākums no viņiem civilpersonas, kas cieš no elpošanas traucējumiem.

Ar ANO lēmumu augustā notikusi izmeklēšana apstiprināja, ka Sīrijas armija vismaz divreiz uzrukumos izmantojusi indīgas gāzes 2014. un 2015.gadā. Hlors tiek plaši izmantots dažādos ķīmiskos produktos, taču saskaņā ar starptautisko vienošanos to ir aizliegts izmantot kā ieroci.

Cīņā ar “Islāma valsts” ekstrēmistiem Sīrijā gājuši bojā trīs Turcijas karavīri. Džihādisti ziņo, ka iznīcināti vairāki Turcijas armijas tanki. Turcijas mediji ziņo, ka militārā tehnika apšaudīta ar raķetēm pie kādas pilsētas abu valstu pierobežā. Divi karavīri gāja bojā notikuma vietā, bet trešais vēlāk nomira no ievainojumiem. Dzīvību zaudēja divi nemiernieku grupējuma “Brīvā Sīrijas armija” cīnītāji.

“Islāma valsts” kaujinieki informē, ka divi Turcijas tanki sašauti ar vadāmajām raķetēm, un noticis spridzinātāja pašnāvnieka uzbrukums Ankaras atbalstītajiem kaujiniekiem, tomēr par upuriem informācija nav sniegta. Turcija militāro operāciju kaimiņvalstī Sīrijā sāka 24.augustā, un tās mērķis bija atbrīvot no džihādistu grupējuma pierobežās rajonus un izveidot buferzonu, lai apturētu islāmistu un kurdu grupējumu virzīšanos dziļāk Sīrijā.

Sīrijas opozīcijas grupējumus atbalstošā Saūda Arābijas valdība atkārtoti pieprasījusi autoritārajam Sīrijas prezidentam Bašaram al Asadam atkāpties no amata. Rijādas un citu valstu diplomātu centieni panākt mieru konflikta plosītajā zemē pagaidām bijuši bez rezultātiem.

“Sīrijas iedzīvotāji daudzas reizes pieprasīja Bašara al Asada atkāpšanos un viņa režīma iznīcināšanu. Viņš ir atbildīgs par vairāk nekā 400 tūkstošu cilvēku nāvi un 12 miljonu iedzīvotāju došanos bēgļu gaitās. Asads iznīcināja savu valsti, un viņam nav vieta Sīrijā,” paziņoja Saūda Arābijas ārlietu ministrs Adels al Džubeirs

Saūda Arābijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka viņa valsts vēlas, lai Sīrijas konflikts tiktu noregulēts atbilstīgi ANO Drošības padomes rezolūcijām un Ženēvas vienošanām. Diplomātiskāk Rijādas pārstāvis komentēja patlaban notiekošas Amerikas Savienoto Valstu un Asadu atbalstošās Krievijas amatpersonu konsultācijas. Džubairs pauda cerību, ka vienošanās tiks panākta.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Karā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 280 000 cilvēku.

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu