Bēgļu pabalstu samazināšanu atzīst par kļūdu • IR.lv

Bēgļu pabalstu samazināšanu atzīst par kļūdu

54
Ilze Pētersone-Godmane. Foto: Edijs Pālens, LETA

Iekšlietu ministrijas valsts sekretāre ar to skaidro patvēruma meklētāju aizbraukšanu no Latvijas

Kļūda bija samazināt pabalstus bēgļiem, kas varētu būt viens no iemesliem, kāpēc šie cilvēki neintegrējas Latvijā un ir aizbēguši tālāk uz Rietumeiropu, šādu viedokli šorīt LTV “Rīta panorāmā” pauda Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāre Ilze Pētersone-Godmane, citē aģentūras LETA.

Ierēdne atturējās nosaukt konkrētas personas, kas atbildīgas par nesekmīgo bēgļu integrāciju, vien uzsverot, ka starptautiskie kolēģi bēgļu iekļaušanas programmu esot novērtējuši kā labu. ”Nedomāju, ka būtu jautājums par kādas amatpersonas atbildību, bet ir jāmeklē iespējas uzlabot programmas izpildi,” piebilda Pētersone-Godmane.

Pētersone-Godmane gan atzina, ka bēgļu iekļaušanas sadaļa Latvijā nav sekmīga, un lielākās problēmas ir samazinātais pabalsts un nespēja atrast bēgļiem dzīvesvietas, kam jābūt pieejamām statusa piešķiršanas brīdī.

Ierēdne nedomā, ka ir iespējamas kādas sodas sankcijas pret Latviju, jo tās nav paredzētas, bet politiskā uzticēšanā valstij gan varētu kristies. Sliktākā situācija varētu izveidoties, ja no Latvijas aizbēgušie bēgļi patvērumu Rietumeiropā sāks pieprasīt atkārtoti, jo tas liecinās, ka valsts nav izpildījusi savas saistības un “tad tas nāks bumeranga efektā atpakaļ”.

Kā vēstīja LTV, no 23 bēgļiem, kurus Latvija uzņēma Eiropas Savienības (ES) bēgļu pārvietošanas programmā un kuri ieguvuši patvēruma statusu, 21 cilvēks jau ir Vācijā. Trīs bērnu māmiņa Bunana no Sīrijas, kura vēl jūlijā klāstīja par plāniem iekārtot dzīvi Latvijā un jau nedaudz runāja latviski, stāstījusi, ka valsti pametusi, jo mentors nekādi neesot spējis palīdzēt atrisināt sadzīves problēmas. Visbeidzot naudu pirmajai iemaksai par dzīvokļa īri viņa nolēmusi prasīt brālim, kas dzīvo Vācijā, un rezultātā augusta pēdējās dienās ģimene sakravājusi visu savu iedzīvi un pie brāļa devušies paši.

Tā dēvētajā bēgļu uzņemšanas plānā iesaistītās institūcijas oficiāli par bēgļu aizbraukšanu neesot informētas. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē (PMLP) aģentūrai LETA skaidroja, ka saskaņā ar pašreizējo likumdošanu patvēruma statusa saņēmējam pēc statusa iegūšanas Latvijas valsts nav jāinformē par savu vēlēšanos pamest Latviju. Ja patvēruma saņēmējs nevēlas Latvijā dzīvot, tad viņam tāpat kā ikvienam Latvijas iedzīvotājam ir brīva iespēja ceļot un pārcelties pie radniecīgām kopienām uz citām Eiropas valstīm.

Arī Labklājības ministrijā un biedrībā “Latvijas Sarkanais krusts”, kas nodrošina ārvalstniekiem mentora pakalpojumus, nav informācijas par ārvalstnieku plāniem pārcelties uz dzīvi citā valstī. Katram patvēruma statusu saņēmušajam ārvalstniekam Latvija mēnesī maksā 139 eiro pabalstu, kā arī 97 eiro par katru nākamo ģimenes locekli. Alternatīvo statusu saņēmušajiem pabalstu maksā deviņus mēnešus pēc statusa piešķiršanas, bet bēgļa statusu ieguvušajiem pabalstu maksā veselu gadu, neatkarīgi no tā, vai viņi dzīvo Latvijā vai jau aizbraukuši.

PMLP neesot tiesiska pamata bēgļiem vai personām ar alternatīvo statusu, kas vairs neuzturas patvēruma meklētāju centrā Muceniekos, neizmaksāt pabalstu. Iestādē skaidroja, ka pabalsta izmaksu var pārtraukt, ja persona ir mirusi, ja persona gūst ienākumus, kas pārsniedz valstī noteikto minimālo darba algu vai arī ja persona par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu notiesāta ar brīvības atņemšanu. Pabalsta izmaksu var pārtraukt, ja persona iztikas līdzekļu deklarācijā norādījusi nepatiesas ziņas un zaudējusi bēgļa vai alternatīvo statusu.

Komentāri (54)

rinķī apkārt 06.09.2016. 13.24

politiskā uzticēšanā valstij gan varētu kristies. Sliktākā situācija varētu izveidoties, ja no Latvijas aizbēgušie bēgļi patvērumu Rietumeiropā sāks pieprasīt atkārtoti, jo….valsts nav izpildījusi savas saistības un “tad tas nāks bumeranga efektā atpakaļ”…+++Taisnība. Ja LR nevēlas sagaidīt netiešas ES naudas šķēres uc “slepenas”dunkas :), tad ir jādara viss, lai bēgļi, kuri LR ir “pierakstīti” arī Latvijā paliktu, vismaz kaut kādu, ilgāku laiku. 500 bēgļi nav tie tūkstoši, kuri 9. maijā pulcējas Pārdaugavā. 500 bēgļi LR drošību neapdraud. Pret bēgļiem ir jācīnas Briselē, nevis uzvietas tos mērdējot badā :)

+17
-7
Atbildēt

8

    Anonīms > rinķī apkārt 06.09.2016. 13.43

    nu šitā ir tāda riktīga cilvēktirgoņu runa – galvenais, ka Eiropa maksā naudu par bēgļiem – kas te ar šiem notiks – tas pie kājas, galvenais , kaut būtu nauda

    +2
    -13
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 06.09.2016. 14.34

    neliec man mīnusu biotop, tas nemaina manu viedokli – tas ir ciets

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 06.09.2016. 14.18

    BIOTOPS – sasodīts kāda kalpa spriedelēšana – jau tā Latvija ir ekonomiski izvarota un cilvēku pamesta.

    Varbūt sākt ar to, ka lai ES dod reālu naudu ekonomikas atdzīvināšanai ?

    Kāpēc mēs eksportējam kokus nevis tos šeit apstrādājam uz vietas?

    Kāpēc Latvijā ir poļu piens, poļu zemenes, poļu ….viss cits? Un ķīniešu?

    Pigu šiem muldoņām.

    Kāpēc ES nav prasība, lai visās valstīs kaut jel cik izlīdzinātos sociālo pabalstu līmenis, veselības aprūpes līmenis?

    Bļedj – visa ražošana ar visām ES normām apturēta – tagad mums pārmet, ka bēgļiem nav darba. Ka mūsu cilvēki aizbrauc no valsts jo nav darba?

    Biotop – es tev aizliedzu šo pakļāvīgā kalpa un nelaimes putna buldurēšanu!

    Dūri galdā un jāprot par sevi, savām tiesībam pastāvēt.

    Un vispirms – ar spērienu pa pakaļu no valsts ekonomikas laukā visus korumpantus. Tie kā vampīri sūc asinis no mūsu miesas – ekonomikas.

    Labi – es apzinos, ka runāju metaforās un ar dakšām pa debesīm, bet tomēr pamatdoma man ir pareiza.

    Ja ES vadoņi grib vienādus noteikumus visiem bēgļiem visās ES dalībvalstīs, tad jābūt arī vienādām finansiālām un ekonomiskām iespējām visās valstīs.

    Un mūsu politiķiem tas ir jāprot Briselē pateikt !

    +2
    -12
    Atbildēt

    0

    fretka > rinķī apkārt 06.09.2016. 13.57

    Tātad Jūs, R.A., uzskatāt, ka Latvijas pienākums ir uzpirkt migrantus, lai viņi paliek dzīvot pie mums? Vai tiešām domājat, ka Latvija spēj sacensties ar Vāciju pabalstu jomā?

    P.S. Skatos Lēras/Emdenes policijas lapā, ka pie jums tur, Vācijas pilsētiņā (Valmieras lielumā), gandrīz katru nakti aplaupa kādu māju. Vai tiešām vācieši tagad kļuvuši tik zaglīgi? :)

    http://www.presseportal.de/blaulicht/nr/104235

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 06.09.2016. 13.47

    500 vai ne 500, bet pašlaik bēgļi ne tikai no Itālijas, bet arī no Austrumu robežas dirn Muceniekos, sēž internetā, latviešu valodu nemācās, toties daudzi no viņiem gandrīz perfekti prot krievu valodu…. – laikam jau tomēr var izdarīt secinājumus, ko viņi darīs vēlāk, it sevišķi saprotot, ka latviešu valoda Latvijā vispār nav nepieciešama…

    +8
    -10
    Atbildēt

    0

    zanE > rinķī apkārt 06.09.2016. 15.44

    …specveltījums seskam:

    – “Likumsargi paredz, ka jau tuvākajā laikā Pārdaugavā varētu strauji pieaugt zādzību skaits. Proti, brīvībā nonākusi dzīvokļu apzadzēju grupa piecu cilvēku sastāvā, kas, pēc policistu domām, ir savas jomas speciālisti. Iepriekš šī grupa sirojusi tieši Imantā, Iļģuciemā un Bolderājā.

    Policisti no cietuma iznākušo bandu saista ar desmitiem, iespējams, pat simtiem zādzību, vēsta LNT raidījums „Degpunktā”. Galvaspilsētas kārtības sargi aicina pārdaugaviešus īpaši pievērst uzmanību savu mājokļu drošībai.”

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/229865/tuvakaja-laika-pardaugava-varetu-pieaugt-dzivoklu-zadzibas-no-cietuma-iznakusi-rudita-zaglu-banda-video

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    rinķī apkārt > rinķī apkārt 06.09.2016. 22.07

    fretka. Tātad Jūs, R.A., uzskatāt, ka Latvijas pienākums ir uzpirkt migrantus, lai viņi paliek dzīvot pie mums? +++ nevis uzpirkt bēgļus mums vajag, bet gan Rietumu sabiedrotajiem ir jāparāda, ka mēs kaut simboliski (500 bēgļi), bet esam ar mūsu sabiedrotajiem solidāri, savu iespēju robežās.

    Jeb Tu, līdzīgi kā Lembergs, uzskati, ka Rietumiem Latvijai būtu vēl jāpiemaksā par to, ka mūsu valsts ir nokļuvusi Rietumu ietekmes zonā :) Precīzāk gan būtu šī ideja jāformulē – Rietumiem būtu jāmaksā mums par to, ka mēs viņiem ļaujam Latviju sargāt :)

    Par dzīvi Emdenē, katrā ziņā tā ir mierīgāka par dzīvi šodien Liepājā :) Nesen viens vācietis smagi sadūra otru 20 eiro dēļ :) Visādi gadās

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 06.09.2016. 14.08

    RA ir taisnība – sabiedrotos mēs varam dabūt tikai tādus, kādi dabā atrodami. Ja nepatīk Eiropa ar visām tās nejēdzībām, varam izrakstīt labākus no divām adresēm.

    Pirmā – Paradīze, bet no turienes atbildi sagaidīt nav izdevies.

    Otrā – Maskava – palīdzēs nekavējoties un garantēti. Tikumību atjaunos, liberastus apvaldīs, visu labumu taisnīgu sadali ieviesīs bez kavēšanās. Tikai nez kādas atmiņas par viņu neseno valdīšanu mazliet traucē un vēl turienes saimniekošanas panākumi ne visai vilina…

    Tomēr piedāvātais risinājums – paturēt tos štrunta 500 vai cik tur bēgļveidīgos Latvijā – nav visai reāls. Nevaram viņus ne piesiet pie Laimas pulksteņa, ne aizturēt uz robežas (uz Rosņu neviens nez kāpēc nemūk).

    „Nemērdēt badā” arī neizdosies, jo šo nabadziņu prasības ir nepiepildāmas – pat no Francijas caur Kalē jāmūk prom pie britiem, kur esot labāka iztikšana.

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 06.09.2016. 15.44

Bēgļi jau galvenokārt bēg no mūsu zemā dzīves līmeņa. Zemie pabalsti ir tikai sausais atlikums no Latvijas “veiksmes stāsta”.

Šis mūsu “veiksmes stāsts”, kad paši valsts iedzīvotāji laižās lapās, nav tikai uz Vienotības rēķina. TB LNNK un NA ir līdzvainīgi pie tā, ka esam tādā pa…ļā, kad pat mazattīstīto valstu iedzīvotāji smādē mūsu zemīti. Drīz visi letiņi būs reģistrējušies Igaunijā.

Bēgļi noteikti uzzināja, ka mūsu valstī zagšana un korupcija ir nacionālais sporta veids, bet tā kā viņi nāk no zemēm, kur par zagšanu rokas nocērt, tad saprotams, ka bez priekšējām ekstremitātēm neviens negrib palikt.

Lai gan varēja jau loģiski izsecināt, ka pie mums uz ielām bez rokām neviens nestaigā – tātad, zagt var bez apgrūtinājuma.

Nacionāļi, protams, savā liekulīgajā elementā – šiem vajadzētu kaunēties, ka valsts līdz kliņķim novesta ar viņu līdzdalību, bet viņi vēl bonusus izsit sev. Drīz uzliks tādus nodokļus, ka pat pēdējais mazumiņš notīs makšķeres.

Mani interesē viens – kas nākotnē politiķiem un pensionāriem uzturu pelnīs..??? Ka tik neiznāk tā, ka jālūdzās būs bēgļiem, lai brauc uz mūsu zemīti strādāt un nodokļus maksāt.

Bet kurš būs tik dulls..??

+12
-6
Atbildēt

1

    andrejs > Skumjais Bruņinieks 06.09.2016. 16.53

    labs. Tajās valstīs, no kurienes šamie nāk, kukuli sauc par dāvanu. Un tas, ko tu sauc par zagšanu, pie viņiem skaitās likumīgā tiesa’

    ——————-

    SB: Bēgļi noteikti uzzināja, ka mūsu valstī zagšana un korupcija ir nacionālais sporta veids

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

traductrice 06.09.2016. 11.25

Man rādās, ka “bēgļu bizness” ir kārtējā “projektu apguve”, proti, apguvējus neinteresē galarezultāts, interesē tikai apgūšanas process kā tāds. Process, kas raksturīgs visam Eiropas finansējumam in general.

Visa nauda aiziet mentoriem un valodu kursiem (lasi, pašiem projekta apguvējiem). Šie “pārvietotie” 2-3 mēnešus sēž Muciniekos kā mucā (ļoti atbilstošs vietas nosaukums!) un pēc tam – ej kur gribi, dari ko gribi. Kam vajadzīgs mentors/3 iemācītās frāzes, ja tam nav nekādas sasaistes ar reālo dzīvi?

Ne jau pabalsta samazināšana ir kļūda. Kļūda ir tas, ka šie cilvēki 3 mēnešus dzīvo mucā. Šos 3 mēnešus tiem pašiem mentoriem bija jāvadā šie cilvēki pie potenciālajiem darba devējiem, jārāda praktiskie darba apstākļi, jārāda – kā dzīvo vairums vietējo iedzīvotāju…

Kļūda ir tas, ka šiem cilvēkiem netiek piedāvāta dzīvošana kaut vai kopmītnes tipa istabās, ka nauda nav iedalīta pašvaldībām, lai tās saremontētu kaut dažas savas puspamestās ēkas. Pilna Latvija ar tādām!

Aizliegtajā paņēmienā man drebuļus uzsita kāds darba devējs, kurš atrunājās, ka nevar pieņemt darbā bez kaut min. val. zināšanām, jo, redz, viņam ir kaudze DARBA INSTRUKCIJU, kas jāmāk izlasīt! Murgs! Visa darba drošība fokusēta uz instrukciju ražošanu (un parakstu kolekcionēšanu), nevis uz darba drošības faktisku nodrošināšanu. Kāda augstākā matemātika būtu jāpaskaidro vienkārša darba darītājam?! Parādi kaut ar pirkstiem, kur nedrīkst pirkstus bāzt!

Bet par privāto dzīvokļu izīrētājiem vispār nevar būt nekādas kritikas! Bļāviens, kāpēc privātajam lai būtu jākļūst par pajumtes devēju “aiz žēlastības”? Kāpēc neviens neuztraucas, ka privātais neizīrē dzīvokli jaunai ģimenei bez stabiliem ienākumiem?

Pārvietotajiem no PIRMĀS dienas ir jādod saprast, ka viņi šeit ieradušies STRĀDĀT. Strādāt tādu darbu, KĀDS IR, nevis kādu ir izsapņojuši savos sapņos. Ka attieksme pret sevi arī ir JĀNOPELNA. Un nopelnīt to ar sūkstīšanos, ka pabalsta naudas nepietiek cigaretēm un čipšiem, nevar.

+16
-11
Atbildēt

2

    edge_indran > traductrice 06.09.2016. 11.59

    ———-

    V. Ščerbinskis, vēsturnieks:”… – Ja būtu sistēma, varētu arī plānot nepieciešamo. Piemēram, migrācija! Kādā veidā Latvijā nonāca tūkstošiem migrantu no Padomju Savienības? Tas ir ārkārtīgi svarīgs jautājums, kam ir ciešs sakars ar mūsdienās notiekošo, bet par to nav neviena nopietna pētījuma.” (LA, 21.01.2016.)

    =======================================================================================

    Pārvietotajiem no Iekškrievijas (1945 – 1990 ) no PIRMĀS dienas bija jāsāk strādāt tādu darbu, kāds bija nepieciešams VALSTS attīstībai, kas bija SABIEDRĪBAI noderīgs.

    Tāpēc tika celtas rūpnīcas, dzīvojamie nami, bērnudārzi, skolas, stadioni, bibliotēkas utt., utml., lai pārvietotie lieki apkārt neblandītos.

    Esošajā sistēmā, kad noteicošais ir “brīvais tirgus” (brīvi pārvietojos, brīvi izvēlos, brīvi uzvedos), tad triumfē bezatbildība un “noziegumu brīvība” – un veidojas “džungļi”, kā pašlaik Francijas pilsētā Kalē. Būsim reāli!

    http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2015/06/17/19/29B67DAB00000578-3127904-image-a-68_1434564885693.jpg

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > traductrice 06.09.2016. 12.07

    ——-traductrice Man rādās, ka “bēgļu bizness” ir kārtējā “projektu apguve”,…

    =======================================================================================

    Tā tam jābūt, – un nevajag kādus LV ierēdņus vainot, kuri esošās sistēmas instrukcijas ievēro! Būsim reāli, beigsim auseklīšu pļāpāšanu par “brīvīvu”, “neatkarību”, “demokrātiju”, kas it kā visu automātiski atrisina:

    “Emsis: bijām naivi par ES brīvo tirgu”

    http://www.la.lv/wp-content/uploads/2016/07/LET_16470948-768×513.jpg

    http://www.la.lv/emsis-naivi-ticejam-ka-es-tirgus-nodrosinas-musu-partikas-realizaciju/

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu