Pērn visvairāk naudas no farmācijas industrijas saņēmusi Stradiņa slimnīca • IR.lv

Pērn visvairāk naudas no farmācijas industrijas saņēmusi Stradiņa slimnīca

24
Stradiņa slimnīca. Foto: Edijs Pālens, LETA

Zāļu uzņēmumi ar maksājumiem atbalstījuši vairāk nekā 1000 Latvijas veselības speciālistu

Pērn visvairāk naudas no farmācijas industrijas saņēmusī medicīnas iestāde bija Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca – 132 000 eiro, liecina Latvijas Radio 1 (LR1) žurnālistu aprēķini, kas balstīti Veselības inspekcijas (VI) mājaslapā publiskotajā informācijā, citē aģentūra LETA.

No šīs naudas maksāts arī par ārstu braucieniem uz ārzemju kongresiem un dažādu semināru rīkošanu slimnīcā, vēstīts Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv. Kopumā farmācijas firmas ar dažādiem maksājumiem atbalstījušas vairāk nekā 1000 Latvijas veselības aprūpes speciālistu. Pie Stradiņa slimnīcai līdzīga atbalsta ticis Neiroloģijas attīstības fonds un Latvijas Endokrinologu asociācija.

Latvijas sabiedrisko mediju portālā lsm.lv publicētajā materiālā uzsvērts, ka dati par farmācijas industrijas maksājumiem mediķiem un veselības iestādēm šogad publiskoti pirmo reizi, un to formāts ir ļoti neērts analīzei. Publiskotais materiāls ir skanēta attēla vai tāda faila formātā, ko var tikai apskatīt, ne iegūt no tiem datus salīdzināšanai. Dokumentos ir kļūdas, un VI vien norāda – viņu pienākums ir informāciju tikai savākt un publiskot, nevis analizēt un vērtēt riskus, par to tie varētu vēstīt. Veselības ministrijā gan LR1 apstiprināja, ka VI šie dati arī jāanalizē un jāvērtē.

Lielāko finansiālo un nefinansiālo atbalstu veselības aprūpes organizācijām, biedrībām un asociācijām sniedzis farmācijas uzņēmums SIA “Bayer” – 288 319 eiro apmērā. 237 673 eiro atbalstu sniegusi kompānija SIA “Roche Latvija”, 184 017 eiro – SIA “Sanofi-aventis Latvia”, 121 600 eiro atbalsts nācis no kompānijas “Pfizer Luxembourg SARL” filiāles Latvijā, 114 771,39 eiro piešķīra SIA “Merck Serono”. Kopumā informāciju par finansiālo un nefinansiālo atbalstu veselības aprūpes organizācijām sniegušas 46 kompānijas.

Līdz ar ziedojumiem medicīnas organizācijām un apmaksātiem ārzemju braucieniem farmācijas uzņēmumi gan atbalstījuši dažādus seminārus Latvijas ārstiem, gan arī paši rīkojuši seminārus. Dati atklāj, ka farmācijas uzņēmumi mediķus reizēm mēdz vest biznesa pusdienās uz restorāniem. AS “Grindeks” Latvijas Ārstu biedrības rīkotajai Gada balvai medicīnā 2015.gadā piešķīra 15 000 eiro.

Dažādām mediķu biedrībām un asociācijām farmācijas industrija maksā par sēdēm, stendiem kongresos un uzkodām pasākumos. Kā norādījuši farmācijas uzņēmumi, maksājot par asociāciju sēdēm, apmaksāta atkarībā no uzņēmuma tiek vai nu telpu noma, vai ārstu ceļa izdevumi, uzkodas vai tehniskais nodrošinājums.

Lielākais maksājums – 44 000 eiro – ir farmācijas uzņēmuma SIA “KRKA Latvija” ziedojums Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijai. Ziedojumi no farmācijas uzņēmumiem tikuši Latvijas Kardiologu biedrībai – 25 000 eiro, Neiroloģijas attīstības fondam – 22 000 eiro.

Latvijas Radio atklāj, ka daudzi nozares augstākā līmeņa speciālisti ir augšgalā farmācijas firmu finansētajos ārstu braucienos. Piemēram, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Onkoloģijas klīnikas vadītāja Klīnikas vadītāja Gunta Purkalne farmācijas uzņēmumu apmaksātos braucienos pērn devusies astoņas reizes, tas izmaksājuši gandrīz 15 000 eiro.

Otrajā vietā ir Latvijas Diabēta asociācijas prezidents, endokrinologs Ingvars Rasa. Viņš pērn devies desmit braucienos un no farmācijas firmām tam saņēmis vairāk nekā 13 000 eiro atbalstu. Visvairāk atbalstīto ārstu trijnieku noslēdz onkoloģe ķīmijterapeite Signe Plāte. Viņas pieci braucieni pērn farmācijas firmām izmaksājuši gandrīz 12 000 eiro.

Jau vēstīts, ka Latvijā pārstāvētie farmācijas nozares uzņēmumi pagājušajā gadā snieguši 2 866 710 eiro lielu finansiālo un nefinansiālo atbalstu veselības aprūpes organizācijām, biedrībām un asociācijām, liecina VI mājaslapā publicētā informācija.

Datu publiskošana notikusi saskaņā ar izmaiņām Ministru kabineta noteikumos “Zāļu reklamēšanas kārtība un kārtība, kādā zāļu ražotājs ir tiesīgs nodot ārstiem bezmaksas zāļu paraugus”, kas Latvijā tapa pēc farmācijas nozares – Starptautisko inovatīvo farmācijas firmu asociācijas (SIFFA) un Latvijas Patentbrīvo medikamentu ražotāju (LPMA) – iniciatīvas. Izmaiņu mērķis bija nodrošināt augstāku caurskatāmību farmācijas nozares un veselības aprūpes organizāciju un speciālistu finanšu saiknei, kas varētu ietekmēt ārstu lēmumus par labu konkrētu medikamentu izvēlei.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu