SPRK vadītājs: Dabasgāzes cena nākotnē, visticamāk, pieaugs • IR.lv

SPRK vadītājs: Dabasgāzes cena nākotnē, visticamāk, pieaugs

20
Rolands Irklis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Jaunā apkures sezona sāksies ar zemākiem vai līdzīgiem tarifiem kā pērn

Dabasgāzes cena nākotnē, visticamāk, pieaugs, šorīt intervijā LNT raidījumā “900 sekundes” teica Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis, citē aģentūra LETA. Savukārt apkures sezona Latvijā šogad sāksies ar zemākiem vai līdzīgiem tarifiem kā pērn, prognozē SPRK vadītājs.

Kā norādīja Irklis, pagaidām ir pāragri prognozēt, kādas būs dabasgāzes cenas, taču, ņemot vērā to, ka pašlaik tās ir zemākās desmit gados, nākotnē dabasgāzes cenas, visticamāk, pieaugs. Kā zināms, dabasgāze ir fosilais resurss, lai arī atklātas jaunas iegulas, tā ieguve ar katru gadu maksā dārgāk.

“Indikācijas liecina, ka naftas cenas potenciāli varētu pieaugs, un attiecīgi palielināsies arī dabasgāzes cenas,” teica Irklis. Viņš atgādināja, ka pēc gāzes tirgus atvēršanas Latvijā cenu noteiks brīvais tirgus un konkurence. Pašlaik gāzes cenu nosaka AS “Latvijas Gāze” (LG) noslēgtais ilgtermiņa līgums ar Krievijas koncernu “Gazprom”, un LG saskaņā ar privatizācijas līgumu ir dabasgāzes piegādes monopols mūsu valstī.

Irklis stāstīja, ka regulators pārskatīs sadales, pārvades un glabāšanas tarifus, kas nav mainīti kopš 2008.gada. Tarifi varētu pieaug, taču, pēc Irkļa teiktā, plānots samazināt LG akcionāru peļņas daļu. Pašlaik tā ir noteikta 8%, taču to iecerēts ierobežot līdz 5%.

SPRK vadītājs skaidroja – tā kā patlaban dabasgāzes tarifi ir vieni no zemākajiem pēdējo gadu laikā, pašvaldībās, kurās galvenais kurināmais ir dabasgāze, tarifi būs zemāki vai līdzīgi nekā pagājušajā apkures sezonā. Uz jautājumu, vai ir pareizi, ka siltumapgādes uzņēmumi tarifos iekļauj arī situma zudumus, SPRK vadītājs norādīja, ka tas motivē uzņēmumus tos samazināt.

SPRK ir neatkarīga valsts iestāde, kas izveidota un darbojas, lai enerģētikas, elektronisko sakaru, pasta, sadzīves atkritumu apsaimniekošanas un ūdenssaimniecības nozarē regulētu sabiedrisko pakalpojumu sniegšanu – aizstāvētu lietotāju intereses un atbalstītu sabiedrisko pakalpojumu attīstību.

Komentāri (20)

lno 05.09.2016. 11.48

dabasgāze ir fosilais resurss, lai arī atklātas jaunas iegulas, tā ieguve ar katru gadu maksā dārgāk.

____________________________

Slānekļa gāzes izstrādes, pateicoties janākajām tehnoloģijām, kļūst lētākas. Eiropas Komisijas ziņojums: Latvijā dabasgāzes cena – augstākā Eiropā http://www.lsm.lv/lv/raksts/ekonomika/zinas/eiropas-komisijas-zinojums-latvija-dabasgazes-cena–augstaka-eiropa.a199247/

+7
-3
Atbildēt

0

andrejs 05.09.2016. 12.02

to lno

izskatās , ka mūs jau gatavo gāzes cenu pieaugumam pēc tirgus “liberalizācijas”

+3
-3
Atbildēt

0

moonlight 05.09.2016. 12.53

andrejs

Vai centies pūst Vienotības gazpromizatoru un tās sugasbrāļu, SC, stabulē? Pēc tam, kad Lietuva diversificēja gāzes piegādes, Gazprom nekavējoties tai samazināja cenu.

0
-1
Atbildēt

2

    moonlight > moonlight 05.09.2016. 22.49

    andrejs

    Gāzes tirgus liberalizācija nozīmē Gazprom(lasi:čekas) ietekmes mazināšanās Latvijā, kas, noteikti, nebūs pa prātam Vienotības čekas kuratoriem un saimniekiem.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    andrejs > moonlight 05.09.2016. 19.27

    laikam būsi kaut ko saputrojis – Vienotība visaktīvāk iestājas par tirgus liberalizāciju.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu