40% pārbaudīto izglītības iestāžu ēku konstatēti drošības pārkāpumi • IR.lv

40% pārbaudīto izglītības iestāžu ēku konstatēti drošības pārkāpumi

24
Pēteris Druķis. Foto: Ieva Čīka, LETA

Būveksperti pārbaudījuši vien 20% ēku, kurās norit mācības

Būvniecības valsts kontroles birojs (BVKB) šogad ir pārbaudījis 254 izglītības iestādes jeb 20% no kopējā skaita, un 40% pārbaudīto izglītības iestāžu konstatēti pārkāpumi ēkas drošībā, un tas ir augsts rādītājs, šorīt intervijā Latvijas Radio 1 teica BVKB vadītājs Pēteris Druķis, citē aģentūra LETA.

Lielākoties būvniecības kontrolieri koncentrējas uz skolām, kuras atbilst bīstamās ēkas parametriem: to vecums vairāk nekā 50 gadi un tās būvētas no mūra ar koka pārsedzēm, Druķa teikto citē sabiedrisko mediju portāls lsm.lv. Problēmas ir visā valstī – gan Rīgā, gan reģionos.

Druķis stāstīja, ka skolām pārkāpumu novēršana neveicas raiti. Tā kā ēku īpašnieki lielākoties ir publiskas personas, pārkāpumu novēršanai ir jāsludina konkursi, kas aizņem laiku. BVKB gan esot ”pretimnākošs” un pārkāpumu novēršanai dod termiņu līdz sešiem mēnešiem. Jau iepriekš Druķis atklājis, ka aptuveni 40% Rīgas skolu tehniskais stāvoklis ir ”nedaudz satraucošs”, proti, tām ir problēmas ar ēku nestspēju un mehānisko stiprību.

“Jārēķinās, ka tās ir nevis privātās ēkas, bet publiskās ēkas, kur jāorganizē publisks iepirkums attiecīgajiem pakalpojumiem. Pārkāpumu novēršana nereti tiek darīta bez dokumentiem, pašu spēkiem, vietējie amatnieki mēģina attiecīgās lietas uzlabot. Ja nav darbi saskaņoti un vietējā būvvalde nav devusi atļauju, tad tā skaitās patvaļīgā būvniecība,” skaidroja biroja vadītājs.

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu