«Latvijas gāzes» akcionāri nobalso par kompānijas sadali • IR.lv

«Latvijas gāzes» akcionāri nobalso par kompānijas sadali

21
Foto: Zane Bitere, LETA

Ar gāzes ieguvi un tirdzniecību saistītajiem akcionāriem pārvades kompānijas akcijas būs jāpārdod

Gāzes piegādes monopoluzņēmuma AS “Latvijas gāze” (LG) akcionāri piektdien, 2.septembrī, ārkārtas sapulcē nobalsojuši par kompānijas reorganizāciju, no tā nodalot gāzes pārvades un uzglabāšanas aktīvus, vēsta Latvijas sabiedrisko mediju portāls lsm.lv.

Sapulcē piedalījās akcionāri, kam pieder kopumā 38 844 603 jeb aptuveni 97% kompānijas akciju. Pret kompānijas reorganizāciju balsoja akcionāri, kuru īpašumā ir ap 2000 jeb mazāk nekā 0,01% LG akciju. LG akcionāru sapulcē lielākoties spriests par jautājumiem, kas skar akcionāru intereses, piemēram, vaicāts, kā pēc reorganizācijas mainīsies kapitāldaļu vērtība, kādas ir iespējas saņemt kompensāciju, ja atsakās no akcijām nodalāmajā uzņēmumā. Maz bija diskusiju par to, kāds būs dabasgāzes tirgus pēc reorganizācijas.

LG reorganizācijas laikā kompāniju plānots sadalīt, nodalot no tās dabasgāzes pārvades cauruļvadus un Inčukalna pazemes gāzes krātuvi – šo saimniecību pārvaldīs jaunizveidotais uzņēmums “Conexus Baltic Grid”. LG saglabās gāzes sadali un tirdzniecību. Jau vēstīts, ka Ekonomikas ministrijā apsver iespēju valstij kļūt par vadošo īpašnieci jaunajā uzņēmumā.

Reorganizācijas mērķis ir nodrošināt vienlīdzīgu piekļuvi infrastruktūrai pēc tam, kad beigsies LG monopolstāvoklis un konkurencei tiks atvērts dabasgāzes tirgus. Neatkarīgs dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas operators ir jāizveido līdz 2017.gada aprīlim. “Conexus Baltic Grid” akcijas iegūs tie LG akcionāri, kas šodien akcionāru sapulcē balsoja par kompānijas reorganizāciju vai arī iepriekš rakstveidā izteica vēlmi kļūt arī par jaunās gāzes pārvades kompānijas akcionāru.

Tiesa, tiem LG akcionāriem, kas nodarbojas ar gāzes ieguvi vai tirdzniecību, savas akcijas uzņēmumā “Conexus Baltic Grid” būs jāpārdod jāizdara deviņu mēnešu laikā pēc gāzes pārvades kompānijas izveides – līdz 2017.gada beigām.

Pašlaik lielākais LG akcionārs, kam pieder 34% akciju, ir Krievijas kompānija “Gazprom”, “Marguerite Fund” pieder 28,97% akciju, “Uniper Ruhrgas International GmbH” – 18,26%, SIA “Itera Latvija” – 16% un 2,8% akciju pieder mazajiem akcionāriem. LG kopējais akciju un kopējais balsstiesīgo akciju skaits ir 39 900 000.

Liela daļa AS “Latvijas Gāze” (LG) akcionāru apstiprinājuši vēlmi iegūt akcijas jaunveidojamajā gāzes pārvades uzņēmumā “Conexus Baltic Grid”, intervijā Latvijas Radio šorīt atzina LG galvenais jurists Māris Onževs. “Šobrīd gandrīz jau 5000 akcionāru no 6600 ir pieteikušies un izteikuši gribu pāriet arī uz šo jauno infrastruktūras uzņēmumu. Tas, manuprāt, ir ļoti lielisks rādītājs, ņemot vērā, ka daļa no šiem 6600 akcionāriem ir mirusi, daļa nav sasniedzami un vairāk nekā 2500 no šiem 6600 līdz šim pat nebija pārveduši savas akcijas un nekad nebija vēlējušies saņemt dividendes,” atzina Onževs.

Komentāri (21)

jabis 02.09.2016. 18.28

vai tas nozīmē, ka atvērtā gāzes tirgū latvieši varēs pārnēsāt gāzi grozos, ja negribēs maksāt , ko gāzes cauruļvadu un Inčukalna krātuves akcionāri prasīs?

+2
0
Atbildēt

2

    Valdis Eiserts > jabis 02.09.2016. 19.03

    Vienīgi gudrais Kalvītis nesaprot, ko muļķa akcionāri vēlas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Valdis Eiserts > jabis 02.09.2016. 19.07

    Kam tad pieder caurules, ja ne LR ? Turpinām kremļinu propagandu ?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu