Spānijas parlaments pauž neuzticību Rahojam • IR.lv

Spānijas parlaments pauž neuzticību Rahojam

23
Mariano Rahojs. Foto: LETA-EFE

Valstī var nākties sarīkot trešās vēlēšanas gada laikā

Spānijas parlaments trešdien nobalsoja pret valdības veidošanas uzticēšanu līdzšinējam premjerministram Marjano Rahojam, tā vēl vairāk padziļinot astoņus mēnešus ilgstošo politisko krīzi, vēsta aģentūras LETA-AFP. Par uzticību Rahojam balsoja 170 parlamenta deputāti, bet 180 likumdevēji balsoja pret.

Trešdienas balsojums vairo bažas, ka Spānijai nāksies Ziemsvētkos rīkot jau trešās vēlēšanas pēdējā gada laikā. Gan decembrī, gan jūnijā notikušajās vēlēšanās Rahoja vadītā konservatīvā Tautas partija (PP) ieguva visvairāk balsu, taču nespēja izcīnīt absolūto vairākumu, kas tai ļautu veidot valdību bez citu partiju atbalsta.

Par uzticību Rahojam līdz ar 137 PP deputātiem trešdien balsoja arī 32 centriskās partijas “Ciudadanos” (“Pilsoņi”) pārstāvji un konservatīvās reģionālās partijas – Kanāriju koalīcijas – nelielā frakcija. Lai uzvarētu balsojumā Rahojam bija nepieciešamas vismaz 176 balsis.

Piektdien notiks atkārtots balsojums, kurā viņam pietiks ar vienkāršo vairākumu, ko varētu nodrošināt, ja daļa no viņa oponentiem atturētos. Ja PP līderis zaudēs arī piektdienas balsojumā, partijām tiks doti vēl divi mēneši sarunām par iespējamo koalīciju. Ja arī tās būs neauglīgas, nāksies izsludināt vēl vienas pirmstermiņa vēlēšanas, kas varētu notikt Ziemsvētkos.

Komentāri (23)

Aldis-2 01.09.2016. 16.24

Citāts: “Par uzticību Rahojam .. balsoja arī .. Kanāriju koalicijas – nelielā frakcija.”

Kanāriju koalicijā ir … tikai 1 deputāts.

Tik kautrīgi – neliela frakcija… :)))

Citāts: “Par uzticību Rahojam .. balsoja arī 32 centriskās partijas “Ciudadanos” (“Pilsoņi”) pārstāvji”

“Ciudadanos” ir radusies Katalonijā, lai pretotos Katalonijas neatkarībai. Vārdu sākot – vietējā “Interfronte”.

Savukārt franču mediji allaž pievērš uzmanību tam, ka pērn decembrī Spānijā ir izbeigusies divpartiju sistēma. Kopš Franko režīma pārveidošanos (gandrīz 40 gadus) Spāniju pārvaldīja viena no divām lielajām partijām. Tagad tās nespēj gūt vairākumu pat ar sabiedrotajiem. Vienīgā iespēja ir sadarboties savā starpā, bet tad draud … Austrijas variants, kur pēc šādas sadarbības austrieši vispār vairs par tām nebalso.

Starp citu, Austrijā gaidot atkārtotas vēlēšanas, 31.jūlijā kandidātu reitingi bija (“Le Figaro”):

52% – par Brīvības partijas kandidātu

48% – par zaļo [zemnieku] kandidātu

Savukārt TVnets pirms pāris dienām rakstīja, ka:

53% – par Brīvības partijas kandidātu

47% – par zaļo kandidātu

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu