Seši uzņēmumi noslēguši līgumus par LU pētnieku izgudrojumu izmatošanu • IR.lv

Seši uzņēmumi noslēguši līgumus par LU pētnieku izgudrojumu izmatošanu

21
Latvijas Universitātes ēka. Foto: Ieva Lūka, LETA

Līgumi noslēgti 30 tūkstošu eiro apmērā

Latvijas uzņēmēji izrādījuši lielu interesi par Latvijas Universitātes (LU) pētnieku radītajiem izgudrojumiem. Eiropas projekta ietvaros zinātnieki ir radījuši vairākas inovatīvas tehnoloģijas medicīnas, farmācijas, pārtikas, kā arī fizikas jomās. Ar sešiem uzņēmumiem ir noslēgti arī līgumi par izgudrojumu izmantošanas tiesībām, ziņo portāls LSM.

Zinātnieki cer, ka pašu radītajos lietišķajos pētījumos sadarbību varēs arī turpināt ar uzņēmējiem, jo liela daļa izgudrojumu ir attīstības stadijā.

Latvijas Universitāte piedāvājusi uzņēmumiem iegādāties 15 intelektuālā īpašuma objektus jeb izgudrojumus. Līdz šodienai līgumi noslēgti ar sešiem uzņēmumiem dažādās nozarēs un vēl par četriem projektiem norit sarunas.

“Var redzēt, ka iezīmējas vairāki bloki – medicīnā pielietojamo tehnoloģiju bloks, otra grupa ir farmācija un kosmētika, un trešais lielais bloks ir ar pārtiku saistīts, protams, ir arī fizikas daļa, kas universitātei vienmēr bija spēcīgi attīstīta,” stāstījusi universitātes projektu vadītāja IlzeGrante.

Kopumā patlaban līgumi noslēgti 30 tūkstošu eiro apmērā. Latvijas Universitātes zinātnieki savus izgudrojumus varēja radīt gada laikā Eiropas fondu praktiskas ievirzes pētījumu programmas ietvaros. Tādēļ piedāvātie projekti ir dažādās gatavības stadijās, proti, daļa no tiem prasa tālāku sadarbību ar zinātniekiem, lai attīstītu izgudrojumu, līdz tas sniegtu atdevi ražošanā. Viens no tādiem ir kāds inovāciju projekts lauksaimniecībā.

“Viens no interesantiem projektiem ir dārzkopībā un bioloģiskajā lauksaimniecībā izmantojams augsnes preparāts,” minējusi Grante.

Jauno izgudrojumu sarakstā ir arī inovatīva tehnoloģija reģionālās asinsrites bezkontakta monitoringam. Projekta pārstāvis, ārsts anesteziologs Aleksejs Mišķuks stāsta, ka ideja attīstīta jau sešu gadu garumā un izmantojama medicīnā, lai precīzi fiksētu lokālas anestēzijas iedarbību ar tehnoloģijas palīdzību. Tas palīdzētu arī izvairīties no situācijām, kad pacients apliecina, ka anestēzija ir iedarbojusies, taču jau operācijas laikā tomēr izjūt sāpes.

Cenas piedāvājumus par Latvijas zinātnieku inovācijām uzņēmēji varēja Latvijas Universitātē iesniegt līdz šodienai. Savukārt tie projekti, kas paliks neiegādāti, tālāk tiks piedāvāti Eiropas Biznesa atbalsta tīkla datu bāzē, kā arī nozaru izstādēs.

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu