Streļčenoka vēstītais par darbinieku tiesāšanos ar KNAB neatbilst faktiem • IR.lv

Streļčenoka vēstītais par darbinieku tiesāšanos ar KNAB neatbilst faktiem

21
Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Ieva Lūka, LETA
Indra Sprance

Politiķi ar biroja vadītāja rīkošanos ir apmierināti

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks publiski paziņojis, ka no sodīto darbinieku ierosinātajām tiesvedībām birojs zaudējis tikai vienā, taču tas nesakrīt ar žurnāla ”Ir” rīcībā esošajiem faktiem, vēstīts šīs nedēļas numurā rakstā ”Iekšējā nasta”.

Otrdien KNAB šefs LTV raidījumā ”Rīta Panorāma” stāstīja, ka sabiedrībai veidojoties maldīgs priekšstats par KNAB it kā zaudētām tiesvedībām pret pašu darbiniekiem. «Kopumā no pašlaik spēkā esošajām lietām, kas ir deviņas kopā, birojs zaudējis tikai vienu – pašā, pašā sākumā, kad Ministru prezidents [Valdis] Dombrovska kungs atjaunoja [Jutu] Strīķes kundzi amatā,» sacīja Streļčenoks. Pēc viņa teiktā, pārējās astoņās lietās esot stājies spēkā birojam labvēlīgs lēmums, un šī viena lieta zaudēta Dombrovska dēļ. «Līdz šim brīdim mēs uzskatām, ka tas bija prettiesisks [Dombrovska] lēmums, iejaucoties biroja darbā. Un līdz ar to pavērsa vairākas juridiskas konstrukcijas, kas neļāva tiesā attiecīgi dabūt to uzvaru,» televīzijas intervijā skaidroja KNAB vadītājs.

Streļčenoka teiktais nesakrīt ar ”Ir” rīcībā esošo informāciju. Kopš 2013.gada rudens KNAB darbinieki tiesās apstrīdējuši visdažādāko veidu biroja vadības lēmumus, sākot no disciplinārsoda par pārvietošanās režīma pārkāpumu biroja telpās  un beidzot ar atlaišanu no amata. Rezultātā ierosinātas 24 tiesvedības, no kurām 15 lietas ir dažādās stadijās tiesu instancēs. Skaitliski vairāk lēmumu ir bijis par labu KNAB darbiniekiem, taču svarīgākais – kāds būs šo tiesvedību gala rezultāts, jo uz spēles ir salīdzinoši lielas summas.

Lietās, kurās stājies spēkā tiesas spriedums, ”Ir” rīcībā esošā informācija nesakrīt ar Streļčenoka publiski teikto. Tiktāl, cik tas skar KNAB darbinieku zaudētās lietas, varētu piekrist Streļčenokam. Birojs uzvarējis tiesvedībā pret bijušo KNAB Korupcijas novēršanas nodaļas vadītāju Diānu Kurpnieci, bijušo KNAB priekšnieka vietnieci Jutu Strīķi, kad viņa apstrīdēja disciplinārsodu par staigāšanu biroja pastiprinātas drošības zonā, vienu KNAB izmeklētāju, kurš apstrīdēja viņam piemēroto piezīmi, un vienu darbinieci – par nevienlīdzīgu attieksmi algas izmaksā. Par KNAB uzvaru varētu uzskatīt to, ka tiesa atteicās ierosināt trīs lietas pēc bijušās KNAB Juridiskās un personālvadības nodaļas vadītājas Ilzes Dravenieces pieteikuma.

KNAB darbiniekiem labvēlīgi galīgie tiesu lēmumu ir nevis viens, kā apgalvo Streļčenoks, bet trīs. Pirms diviem gadiem – 2014.gada 29.decembrī – stājās spēkā Streļčenoka minētais tiesas spriedums, kurā par labu Strīķei ar tiesas lēmumu no KNAB piedzīta neizmaksātā alga 5278 eiro, ar tiesvedību saistītie izdevumi un, tā kā KNAB likumā noteiktajā termiņā šo lēmumu neizpildīja, arī tiesu izpildītāja izdevumi 1082 eiro apmērā. Savukārt pērn 8.jūnijā stājās spēkā spriedums, ar kuru tiesa lēma par labu Draveniecei piedzīt no KNAB 141 eiro neizmaksāto algas daļu un ar lietu saistītos izdevumus. Šogad 10.maijā stājās spēkā vēl viens Draveniecei labvēlīgs spriedums par interešu konflikta neesamību, ko KNAB bija viņai piedēvējis.

Precīzus datus par to, ar cik un kādām amatpersonām birojs tiesājies, kopš amatā stājies Streļčenoks, un cik tas birojam izmaksājis, KNAB vadība Ir nesniedza, lai arī jautājumi bija nosūtīti pirms vairākām nedēļām. Vairāki no KNAB atlaistie darbinieki pārliecināti, ka Streļčenoka darbošanās mērķis ir iznīcināt biroju kā patiesu draudu korupcijai un apsver iespēju vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā pret Latviju, ja sevi neizdosies aizstāvēt šeit.

Valdības vadītājam Mārim Kučinskim (ZZS) nav iebildumu pret Streļčenoka personālpolitiku. «Ilgu laiku no tā perioda, ko Streļčenoks ir bijis KNAB vadītājs, viņš ir strādājis visnotaļ sarežģītos apstākļos. Proti, viņš atbildēja par KNAB darbu, vienlaikus esot situācijā, kad likumdošana neļauj dot rīkojumus saviem padotajiem,» saka premjerministrs. «Tādēļ arī darbinieku atbrīvošanas process bija apgrūtinošs. Proti, pateicoties jau minētajai normai, nereti bija grūti pierādīt, ka atlaižamais darbinieks ir kaut ko pārkāpis vai nebūtu pildījis savu darba uzdevumu.»

Viņaprāt, likuma grozījumi problēmu atrisinājuši, bet izdevumi, kas KNAB radušies, prettiesiski vēršoties pret darbiniekiem, nebūtu jāpiedzen no paša Streļčenoka. «Dažādas tiesvedības ir gan radījušas zaudējumus valsts budžetam, gan arī traucējušas KNAB darbu. Vienlaikus, ņemot vērā jau minēto likumdošanas brāķa aspektu, neuzskatu, ka attiecīgās naudas summas būtu jāpiedzen personīgi no Streļčenoka,» uzskata Kučinskis.

Viņš atturas paust viedokli, vai Streļčenoks ir piemērots amatam, taču daudzi citi ZZS politiķi, to skaitā Aivars Lembergs, nav slēpuši apmierinātību ar Streļčenoka darbu. KNAB šefs īpaši uzteikts par atbrīvošanos no Strīķes un viņas līdzgaitniekiem un pats esot gatavs turpināt vadīt biroju.

Precizējums.

Tekstā precizēti divi teikumi 3. un 4.rindkopā, lai konkrētāk raksturotu Jutas Strīķes disciplinārsoda būtību. Tas Strīķei noteikts par pārvietošanās režīma pārkāpumu – staigāšanu biroja pastiprinātas drošības zonā, kurā KNAB priekšnieks bija aizliedzis atrasties, kad viņai nebija pielaides valsts noslēpumam.

Komentāri (21)

DD1 26.08.2016. 10.07

“Mārim Kučinskim (ZZS) nav iebildumu pret Streļčenoka personālpolitiku.”

Tas pasaka vairāk par Kučinski nekā par Streļčenoku.

+19
-1
Atbildēt

0

hugo 26.08.2016. 13.42

“A people that elect corrupt politicians, imposters, thieves and traitors are not victims… but accomplices” George Orwell

tie, kas ievēl korumpētus politiķus, krāpniekus, zagļus un nodevējus nav upuri, bet līdzdalībnieki

+12
0
Atbildēt

2

    moonlight > hugo 27.08.2016. 09.29

    Skaisle

    es balsoju par Bordāna partiju , es nebalsoju par dzejnieces Māras Zālītes mazāko ļaunumu

    Vai tad vidējais ļaunums, čekas kurmis Bordāns, labāk?

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Anonīms > hugo 26.08.2016. 15.37

    es balsoju par Bordāna partiju , es nebalsoju par dzejnieces Māras Zālītes mazāko ļaunumu – bet lūk – tautieši uzķērās uz kārtējā dzejniece āķīša un lūk rezultāts

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

dzeris49 26.08.2016. 10.27

“Streļčenoka vēstītais par darbinieku tiesāšanos ar KNAB nesakrīt ar faktiem”

“Politiķi ar biroja vadītāja rīkošanos ir apmierināti…”

——————————————–

Par Streļčenoku vispār nav vērts runāt, ZZS un SC ne visi psihiski vesela “šestjorka”, kas pilda to, ko tam liek, un uzdevums tam ir likvidēt KNAB kā neatkarīgu iestādi, tiekot vaļā no cilvēkiem, kas viņam nepakļaujas, un atstāt tikai tos, kas bez ierunām pakļaujas viņa, tātad viņa politisko saimnieku pavēlēm.

Bet, par Latvijas politiķiem – vai tad vajag vēl kaut ko, lai saprastu, cik dziļi viņi krituši un kādu degradācijas pakāpi sasniegusi visa Latvijas politiskā sistēma, un lielākais kritums iestājies taisni pēc ZZS nokļūšanas pie varas un Kučinska kļūšanas par premjeru?

Kučinska “spožie” komentāri par dažādām tēmām vien ir ko vērts, tāpat, kā viņa kadru politika.

Runāt ar šo cilvēku, tāpat, kā ar visu ZZS par politisko ētiku, morāli, utt., tas ir tas pats, kas apspriest ar aklu cilvēku krāsu nianses kādā impresionistu gleznā, viņš vienkārši nesaprot, vai izliekas, ka nesaprot, par ko vispār tiek runāts, kas tas par zvēru.

Grimstam arvien dziļāk, kas kādreiz likās neiespējams, tagad ir norma, mūs pakāpeniski pieradina, kāda “kārtība” un kādi “morāles principi” te būs, Latvija tiešām kļūst par vienu smirdīgi, totāli korumpētu valstiņu, kur pie varas amorāli politiķi ar amŗebas smadzenēm un sliekas redzesloku, un kurā uzturēties taisni šī iemesla dēļ kļūst nepatīkami, beigsies, kā ar Krieviju – ja būsi ārzemēs, būs kauns teikt, ka esi Latvijas pilsonis.

+11
-3
Atbildēt

9

    moonlight > dzeris49 26.08.2016. 11.09

    lno

    Vēlreiz atgādinu, ka Ozoliņa, Sprances un Kļaviņa sūdos graudu nav, tā kā lieki tur rocies. Atklājies, ka čekas paskvilu skribentei bez Sprūda kunga ir vēl kāda ķema. Nemaz nav jābūt naidam pret Strīķi, pietiek jau ar Streļčenoka soģiem, Vienotības prokremlisko zagļu un pederastu faniem.

    +1
    -10
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > dzeris49 26.08.2016. 14.34

    – Kāpēc kāmīši ir mīļi dzīvnieciņi, bet žurkas nicināmas, ja abi ir tādi paši grauzēji?

    – Tāpēc ka kāmīšiem ir labāks PR.

    Tieši tāpat Strīķei vienkārši ir labāks PR, un Ir žurnālisti to īpaši spodrina.

    KNAB ir pietiekami slepena iestāde, un es nespēju objektīvi izvērtēt katra darbinieka devumu korupcijas apkarošanā. Pieņemu, ka arī Tavs vērtējums ir balstīts tikai no PR relīzēm.

    Vienīgais ko es varu no malas redzēt ir tas, ka Strīķe neievēro subordināciju, kas šādā iestādē nav pieļaujams – vai nu tu esi priekšnieks vai pakļaujies priekšniekam vai arī meklē citu darbu.

    +3
    -11
    Atbildēt

    0

    tvverotajs > dzeris49 26.08.2016. 14.59

    Par Strīķes atlaišanas tiesvedību jau Strelčenoks paskaidroja.

    Neviena cita viņa darbība par nelikumīgu nav atzīta. Ja atceramies, ka par Vilnīti Strīķe īsā laikā izveidoja sarakstu ar vairākiem desmitiem pārkāpumu, tad nekas taču viņu neatturētu tādu pašu sarakstu veidot par Strelčenoka pārkāpumiem, ja tādi būtu. Arī prokuratūra nekādus pārkāpumus nav konstatējusi.

    Un diez vai par noziedzīgiem var uzskatīt rīkojumus par darba laika ievērošanu, noteiktu atskaišu sagatavošanu.

    +2
    -10
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > dzeris49 27.08.2016. 20.45

    dzeris49 “Naids pret Striķi izskaidrojams ar to tizleņu, kas apzinās, kādas viņi ir niecības, naidu pret personību, kas Striķe, nenoliedzami ir, un Stokholmas sindromu, kas pārņēmis lielu daļu Latvijas iedzīvotāju, kurus par pilsoņiem nosaukt pagrūti.”

    Ar naidu lepoties nevaru, toties skepse par Strīķi un viņas ieguldījumu koruptīvīvā sistēmā ir pamatīga, tāpēc katram gadījumam piesakos par tizleni, niecību un Stokholmas sindroma pārņemto. Pilsonība gan vēl pagaidām nav atņemta, bet ticu, ka tas var tikt labots. Latvijas sabiedrības attīstība tam ir drošs garants.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    Anonīms > dzeris49 26.08.2016. 15.33

    tvvērotājs – nu jau gan , spriest gribi pat pat tik daudz nezini, ka kāmītis ir mazs badīgs grauzējs, kamēr žurka ir liela agresīva grauzēja un kodēja.

    Es neko daudz par Strīķi nezinu, bet – no medijiem uzzināju, ka tā bija Strīķe, kura sadarbojoties ar igauņiem pieķēra Magoni. Savukārt, RD kaut kādu korumpantu noķēra leiši un mūsējiem pasniedza uz paplātes.

    Visi KNAB izmeklējumi par vietējiem korumpantiem ir bijuši bez rezultāta un manuprāt, tāpēc, ka Streļčenoks nav neatkarīgs korupcijas izmeklētājs, bet sēž vaļēju muti un gaida , ko viņam diktēs politiķi

    Un tad vēl – kā tas var būt , ka vienu Strīķi nevar – škiet jau mūžību atlaist no darba ? Tad kas notiek KNAB ? Kam par to jāatbild? Kapēc man jāmaksā 50 % no manis nopelnītā šiem bezdarbiniekiem, papīru karaļiem? Es to naudu labāk atdotu tai sievietei, kura pa nakti strādāja, un mājās atstāja zīdaini ar 10 gadīgu zēnu , viņai jāstrādā lai tādi sūda KNAB varētu dzīvot arī uz šīs nabag sievietes rēķina! Tas ir visīstākais čekistu bandītu stils !

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 28.08.2016. 06.21

    J.Biotops – nē, nu kā savādāk, visi mēģinājumi Striķi atlaist un citādi neitralizēt notiek tāpēc, ka mūsu godavīri Saeimā, valdībā un to ieceltais godavīrs Streļčenoks saprot, ka Striķe pati ir korumpēta un nevēlas cīnīties ar korupcija tikpat dedzīgi un pašaizliedzīgi, kā visi pārējie šai birojā un vispār valstī, tāda “melnā avs” starp mūsu kristālskaidrajiem politiķiem un amatpersonām, nu kā var neticēt viņu labajiem nodomiem, mēģinot neitralizēt šo nelietīgo sievieti, kas ir lielākā nelaime gan birojā, gan valstī vispār!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    lno > dzeris49 26.08.2016. 10.59

    Šī nu ir tā retā reize, kad varu piekrist visiem iepriekšējiem komentāriem. Ja palasa komentārus tviterī, tad rodas iespaids, ka naids pret Strīķi ir lielāks kā nepatika pret Strelčenoku…

    +8
    -2
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 26.08.2016. 11.10

    Naids pret Striķi izskaidrojams ar to tizleņu, kas apzinās, kādas viņi ir niecības, naidu pret personību, kas Striķe, nenoliedzami ir, un Stokholmas sindromu, kas pārņēmis lielu daļu Latvijas iedzīvotāju, kurus par pilsoņiem nosaukt pagrūti.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

    dzeris49 > dzeris49 26.08.2016. 14.49

    Cik tur, reizes trīs Streļčenoks mēģinājis atlaist Striķi, un vienmēr tiesa atzinusi viņa rīkojumus par nelikumīgiem.

    Un tas netraucē mūsu korumpētos politiķus izlikties, ka viss normāli, KNAB vadītājs ir adekvāts, un jāatlaiž Striķe, nevis viņš pats.

    Pat armijā noziedzīgas un idiotiskas pavēles un rīkojumus nav jāievēro, kur nu psihiski neadekvāta un profesionāli nekompetentā Streļčenoka rīkojumi, kas atrodas šinī amatā tikai visatverošās korupcijas dēļ, jo stiprs KNAB un cīņa ar korupciju ir tas, kas mūsu “elitei” vasjadzīgs mazāk par visu.

    Tā ka Striķes rīcība ir pilnībā attaisnojama ( ko arī tiesa vairākkārt apstiprinājusi), idiotu, pie kam vēl korumpētu, kas pat atlaist darbinieku likumīgi nespēj, pavēles nav jāpilda.

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu