Piedalies debatēs: Vai skolas gaitas būtu jāsāk sešu gadu vecumā? • IR.lv

Piedalies debatēs: Vai skolas gaitas būtu jāsāk sešu gadu vecumā?

31
Ilustratīvs foto: Evija Trifanova, LETA
Evita Puriņa

Balso un izsaki viedokli portāla irlv.lv debašu sadaļā!

Izglītības ministrs Kārlis Šadurskis atkal cēlis galdā ieceri mainīt obligāto skolas sākšanas vecumu no pašreizējiem septiņiem gadiem līdz sešiem. Līdz šim ekspertu atbalstīto, bet sabiedrībā ne pārāk populāro ideju īstenot nav izdevies, taču kā būs šoreiz?

Izglītības un zinātnes ministrija piedāvā sešgadniekus uz skolu saukt pēc diviem gadiem – sākot ar 2018./2019.mācību gadu. Šadurskis izceļ ekonomisko aspektu, proti, Latvijā esot pārāk maz cilvēku darbspējīgā vecumā, tāpēc nevaram atļauties turēt skolas solā jauniešus līdz 19 gadu vecumam.

Izglītības eksperte Zane Oliņa debatēs min vēl vienu iemeslu: “Sešgadīgiem bērniem ir nepieciešami un viņi ir gatavi lielākiem intelektuāliem izaicinājumiem, patstāvīgākai izziņas darbībai, nekā viņi pašlaik saņem.” Oliņa norāda, ka aptuveni trešdaļā skolu pašlaik tiek apmācīti arī piecus un sešus gadus veci bērni, tātad pieredze jau ir. Pāreja uz jauno modeli nebūs iespējama bez atbilstīgas sagatavošanās un resursu ieguldīšanas.

Savukārt biedrības “Vecāki par izglītību” pārstāve Silvija Titova-Meija norāda, ka sešgadniekam atbilstīgāka ir bērnudārza vide, turklāt būtisks ir jautājums par pieskatīšanas funkciju, ko pirmsskolas izglītības iestādes pilda arī pēc mācību nodarbībām. Viņa jautā, vai un kā darbam ar sešgadniekiem tiks sagatavoti sākumsskolas pedagogi un vai skolās fiziski pietiks vietas vēl vienai klašu grupai.

Kā domā tu? Piedalies ar viedokli un balsojumu irlv.lv debašu sadaļā!

Komentāri (31)

ierados 25.08.2016. 21.42

Ir jābūt kaut kam starp bērnu dārzu un skolu. Tas varētu būt 6 gadu vecumā. Kaut kam ļoti kvalificētam, kas ievada bērnus skolas gaitās, pie viena noskaidrojot bērnu noslieces un sagatavojot rekomendācijas vecākiem. Tiešām ļoti, ļoti kvalicifēti, kā dēļ valstij nevajadzētu knapināties. Lai nokomplektētu skolas klases tā, ka nesačakarē jaunietim skolā visu dzīvi.

+2
0
Atbildēt

0

Ēriks 27.08.2016. 11.39

Nevienu dienu neesmu gājis nekādos bērnudārzos un nejūtos neko nokavējis,drīzāk otrādi,esmu par iespējami brīvu,nereglamentētu bērnību.

+1
0
Atbildēt

1

    moonlight > Ēriks 27.08.2016. 14.27

    Ēriks

    Nākami politiķi un ierēdņi jau bērnudārzos sāk dibināt vajadzīgos sakarus, bet augstākās mācību iestādes šim nolūkam ir absolūti nepieciešamas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

tara 25.08.2016. 13.29

Education in England.

The state-funded education system is divided into stages based upon age: Early Years Foundation Stage (ages 3–5); primary education (ages 5 to 11), subdivided into Key Stage 1 (KS1) Infants (ages 5 to 7) and Key Stage 2 (KS2) Juniors (ages 7 to 11); secondary education (ages 11 to 16), subdivided into Key Stage 3 (KS3; ages 11 to 14) and Key Stage 4 (KS4; ages 14 to 16), post-16 education (ages 16 to 18); and tertiary education (for ages 18+).

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu