Zilupes mēra valsts valodas zināšanas neatbilst prasībām • IR.lv

Zilupes mēra valsts valodas zināšanas neatbilst prasībām

26
Oļegs Agafonovs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Agafonova valodas zināšanas izdevies pārbaudīt pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem

Zilupes novada domes priekšsēdētāja Oļega Agafonova (Latgales partija) valsts valodas zināšanas neatbilst prasībām, pārbaudes laikā secinājuši Valsts valodas centra (VVC) speciālisti, vēsta aģentūra LETA. Par pārbaudē konstatēto 18.augustā noformēts administratīvā pārkāpuma protokols.

Agafonova valsts valodas zināšanas VVC speciālistiem izdevies pārbaudīt pēc pāris neveiksmīgiem mēģinājumiem. Agafonovs, aizbildinoties ar laika trūkumu, aģentūrai LETA nekomentēja notikušo valsts valodas pārbaudi un viņa tālāko rīcību. Lietu par Agafonova neatbilstīgajām valsts valodas zināšanām VVC paredzēts izskatīt un lēmumu pieņemt mēneša laikā.

Tā kā VVC pirms kāda laika saņēma trīs sūdzības par Agafonova nepietiekamajām valsts valodas zināšanām, centram bija pienākums pārbaudīt informāciju un sniegt sūdzību autoriem atbildes. Pirmie divi mēģinājumi pārbaudīt Agafonova valsts valodas zināšanas bija neveiksmīgi, jo pirmajā gadījumā viņam oficiāli bija darba nespēja, bet otrajā gadījumā viņš bija devies atvaļinājumā.

Agafonovs nav vienīgais politiķis, kura valsts valodas zināšanas pārbaudījis VVC. Pirms kāda laika VVC pārbaudīja Daugavpils pilsētas domes deputātu valsts valodas zināšanas, novērtējot tās kā neatbilstīgas trijiem deputāteim – Vladislavam Bojarūnam (Latgales partija), Jurijam Zaicevam (Daugavpils atdzimšana) un Aleksandram Samarinam (SC).

Lai deputāti varētu papildināt valsts valodas zināšanas atbilstīgi prasībām, pašvaldība katram piešķīra 2300 eiro mācībām. Nesen tādu pašu naudas summu savu valsts valodas zināšanu uzlabošanai Daugavpils dome piešķīra arī Viktoram Pučkam (Alternative), kurš pērn augustā deputāta krēslā nomainīja Jevgeņiju Carevu.

Atkārtoti vērtējot deputātu valsts valodas zināšanas, secināts, ka Bojarūna valsts valodas zināšanas joprojām nav atbilstošas prasībām. Līdz ar to VVC iesniedzis tiesā ar prasību par deputāta nepietiekamajām valsts valodas zināšanām.

VVC tiesājas arī ar Balvu novada domes deputātu Ivanu Baranovu (SC) par mandāta anulēšanu. Gan Balvu rajona tiesa, gan Latgales apgabaltiesa ir apmierinājusi VVC prasību. Savukārt Baranovs par Latgales apgabaltiesas spriedumu ir iesniedzis kasācijas sūdzību.

Saeimā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīti grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz, ka pašvaldības deputātam, kuru VVC būs aicinājis apgūt valsts valodu nepieciešamajā līmenī, latviešu valodas zināšanas būs jāpilnveido par saviem līdzekļiem.

 

Komentāri (26)

Pizza WWW 24.08.2016. 23.01

Te lielākā cemme ir par tiek vairāk kā 2k Eur, ko vietējā pašvaldība ir piešķirusi šim kungam valodas prasmju uzlabošanā. Tik dārgi valodu kursi vispār ir?

http://www.takeaways-coventry.co.uk/

+2
0
Atbildēt

0

Baiba 25.08.2016. 01.27

Simpātiskais kungs pirms gada gatavojās stāties Vienotībā

0
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu