Kontroles mērķis nav uzņēmējdarbības kavēšana • IR.lv

Kontroles mērķis nav uzņēmējdarbības kavēšana

18
Foto: pixabay.com
VID Sabiedrisko attiecību daļa

VID oficiālais komentārs par PVN atmaksas pārbaudi

Atsaucoties uz irlv.lv publicēto SIA ”SFM” vēstījumu par ilgstošo atmaksājamā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apjoma pārbaudi, jāteic, ka Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iespējas publiski to komentēt ir stipri ierobežotas, taču vēlamies sniegt priekštatu par to, kā tiek vērtētas PVN atmaksas un kāpēc process kavējas.

Publiskajā telpā jautājums par PVN atmaksām jau labu laiku ir diskusiju objekts. No vienas puses – tās pienākas atmaksāt, un ir jārūpējas, lai tas notiktu laikā. No otras puses – nepamatoti atmaksājot, līdzekļi tiek izkrāpti no valsts jeb nodokļu maksātāju kabatas, rezultātā aug ēnu ekonomika un uzņēmēju raizes par tirgus kropļošanu un VID bezdarbību.

Likuma “Par nodokļiem un nodevām” 22.pants liedz publiski izpaust VID rīcībā esošo vai kontroles laikā iegūto informāciju par konkrētu nodokļu maksātāju, līdz ar to iespējas publiski komentēt gadījumu, par kuru raksta uzņēmējs ir ierobežotas.

Jebkādas VID darbības kontroles pasākumos reglamentē attiecīgas likumdošanas normas, un kontroles pasākumu mērķis nav un nekad nav bijis uzņēmējdarbības kavēšana. VID uzdevums ir nodokļu iekasēšana un ēnu ekonomikas mazināšana, turklāt pārbaudes pasākumi, īpaši gadījumos, kad runa ir par PVN, bieži notiek sadarbībā ar citu valstu nodokļu administrācijām, līdz ar to faktu pārbaude var prasīt neparedzēti ilgu laiku.

Uzņēmumiem, kam tiek deklarētas pārmaksātās PVN summas, un gadījumos, kad PVN deklarāciju riska analīzes rezultātā tiek konstatēti riski, atbilstoši normatīvo aktu regulējumam pirms pārmaksāto PVN summu apstiprināšanas VID izpilda nodokļu administrēšanas pasākumus, tajā skaitā preventīvos pasākumus, pārliecinoties, ka pārmaksātā PVN summa ir deklarēta pamatoti.

Pievēršam uzmanību, ka kopš 2010.gada pārmaksāto PVN summu vērtēšanai tiek izmantota VID izstrādātā PVN pārmaksu riska analīzes programmatūra, ar kuras palīdzību atbilstoši VID definētiem riska kritērijiem visi nodokļu maksātāju PVN deklarācijās uzrādītie dati par konkrēto taksācijas periodu tiek elektroniski novērtēti, turklāt definētie riski tiek atjaunināti nepārtraukti. Pagājušajā gadā PVN pārmaksu riska analīzes sistēma tika padziļināti vērtēta un tajā tika ietvertas jaunas metodes, lai novērstu iespējamo nodokļu izkrāpšanu jau sākotnējā posmā un liegtu iespēju ļaunprātīgiem nodokļu maksātājiem tikt piereģistrētiem PVN maksātāju reģistrā, kā arī nepamatoti saņemt PVN pārmaksu.

Papildus informējam, ka VID cilvēkresursus izmanto tā, lai neatkarīgi no attaisnotā prombūtnē esošo darbinieku skaita tiktu nodrošināta visu darbu nepārtrauktība, līdz ar to atsevišķu darbinieku atvaļinājumi nevar kļūt par iemeslu pārbaudes pagarināšanai.

Komentāri (18)

klusais 24.08.2016. 17.40

Tikko ar jaunām vēsmām papildināts stāsts par VID izpratni un rīcību .

Tad nu stāsta būtība .

Uzņēmums jau labu laiku ražo un eksportē uz Eiropu produkciju. Viss bija normāli un gāja savu gaitu līdz pagajušajā gadā novembrī pēkšņi pārtrauca PVN atmaksas . Tika pieprasīti pa vairākiem lāgiem dokumenti , kas loģiski tika uzrādīti , bet PVN atmaksa kā netika veikta , tā netika . Valsts parāds auga augumā , apgrozāmie līdzekļi sāka trūkt un uzņēmums pārtrauca darbību . Aprīlī VID izdeva lēmumu par auditu , audits sākās maijā . Ir pagājušas 90 dienas , bet nekāds lēmums tāpat kā pārkāpumi nav atrasti . Tad nu busrtiski šonedēl firmas pārstāvjus izsauca uz VID un paziņoja , ka pārbaude tiks pagarināta par 60 dienām , jo VID ir izdomājis ( interesanti kapēc sākumā to uzreiz nevarēja ) izsūtīt Vācijas , Zviedrijas un Dānijas Finanšu kontroles dienestiem lūgumu apstiprināt faktu par preču saņemšanu attiecīgajās valstīs , CMR protams nepietiek. Un kas pats jautrākais – VID pārstāvji uzņēmuma pārstāvim teica , ka Jūs protams varat sūdzēties , bet tad mēs Jums uzrēķināsim sodu … interesanti par ko , jo audits neko nav atradis .

Varbūt ir kāds , kurš var izskaidrot šo VID rīcību , kuras rezultātā uzņēmums ir apturējis darbību un nav saražojis un eksportējis produkciju par 300 000 EUR . Kas par to atbildēs ?

+11
0
Atbildēt

5

    J.Biotops > klusais 24.08.2016. 19.02

    Kas atbildēs? Vai tad ir varianti – protams, ka uzņēmējs.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > klusais 24.08.2016. 20.57

    Zinu tikai to,ko lasu ziņās -mums ir divreiz vairāk VID ierēdņu,bet piecreiz vairāk neiekasētu nodokļu kā Igaunijā.

    Jo īpasi mani satrauc ziņas par Krievijas investoru nesamaksatajiem miljoniem.

    Nu bet tā laikam čekistu valstī jābūt.

    Valdība spriedīs,ka VID šefam jāpalielina alga.

    Ka Koļegova paliek amatā ar netīru deklarāciju,par to valdība nespriedīs,jo arī tas piederās pie čekistu valsts sistēmas.

    Lasu Velbeka Pakļaušanos. Skumja grāmata.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 24.08.2016. 19.44

    J.Biotops – lielākais stulbums ir tas , ka šajā procesā valsts jau ir zaudējusi vairāk kā atmaksājot PVN – tie 300 000 EUR būtu ienākuši atpakaļ ekonomikā un caur patēriņa PVN , darba algu nodokļiem valsts būtu jau plusā . Tagad neieņemta nauda , zaudētas darba vietas … jābrīnās ar kuru galu domā ierēdņi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > klusais 24.08.2016. 20.36

    klusais – valsts zaudē vienmēr, kad pabojā kādu uzņēmējdarbību. Citreiz centus, citreiz – miljonus.

    Kaut ko, parasti gan niecīgu, zaudē pat tie darboņi, kuri to darbu bojā. Bet garantēto mēnešalgu un vidēji drošās prēmijas, cerības uz paaugstinājumu vai prēmiju viņi nezaudē. Nezaudē arī priekšniecības labvēlību, ja tā ir pietiekoši dumja un neieinteresēta patiesajos rezultātos. Domāšana šajā procesā nav obligāta.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    klusais > klusais 24.08.2016. 21.07

    J.Biotops – personīgi mani visvairāk šinī brīdī urda jautājums – kā izvilkties no situācijas ,kad noveco sabiedrība. Tas ko es redzu ir saistīts ar to ,ka daļu no nodokļu tērējošās sabiedrības daļas vajag pārcelt nodokļus pelnošajā daļā . Īsumā tas skan šādi – jāsamazina ierēdņu skaits un jāpieliek pie reālu labumu nesošā darba, jāsamazina uzpūstais skolotāju skaits analoģiski pievēršot viņus IKP palielināšanai , jāsamazina bezdarbnieku skaits pārvēršot viņus no nodokļu tērētāju statusa nodokļu ražotājos. Pieļauju ,ka varbūt pat ir jāizskata jautājums par uzņēmējdarbību bez nodokļiem , jo jaunradītā vērtība pēc tam ir iekasējama caur patēriņa nodokļiem . It sevišķi tas būtu svētīgi depresīvajos rajonos . Manuprāt ir daudz labāk , lai cilvēks strādā nopelnot sev iztiku un pat nemaksājot nodokļus , nevis parazitē uz sabiedrības rēķina.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

klusais 24.08.2016. 12.35

Protams komunikāciju daļa neko arī nebūs dzirdējusi par to ,ka VID vadība ik pa laikam liek aizturēt PVN atmaksas , jo nepildās PVN plāns :)

Klasiska atrunāšanās – gribējām kā labāk , sanāca kā vienmēr.

+11
-1
Atbildēt

0

Rihards 24.08.2016. 12.22

Igaunijā atmaksa notiek trīs darba dienu laikā….

+6
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu