EK izdod Molotova-Ribentropa pakta gadskārtai veltītu paziņojumu • IR.lv

EK izdod Molotova-Ribentropa pakta gadskārtai veltītu paziņojumu

16
Molotovs un Ribentrops pēc pakta parakstīšanas. Foto: wikipedia.org

Atgādina mācības, kas jāatminas no Eiropas vēstures tumšās lappuses

Eiropas Komisija (EK) ir nākusi klajā ar paziņojumu par Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas gadskārtu 23.augustā, kurā Eiropas mērogā tiek atzīmēta visu totalitāro un autoritāro režīmu upuru piemiņas diena, vēsta aģentūra LETA-BNS. Šodien ir arī Baltijas valstu miermīlīgās brīvības atgūšanas akcijas gadadienu, kad cilvēki Latvijā, Lietuvā un Igaunijā 1989.gadā vienlaikus sadevās rokās, atgādinot pasaulei par okupāciju, kas bija Padomju savienības un Vācijas pakta sekas.

Eiropas Parlaments 2008.gadā pasludināja Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas gadskārtu 23.augustā par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. Paziņojumā, kuru Briselē EK vārdā pirmdien publicēja EK pirmais viceprezidents Franss Timmermans, Eiropas Savienības (ES) tieslietu komisāre Vera Jourova un izglītības, kultūras, jaunatnes un sporta komisārs Tibors Navračičs, ir teikts, ka piemiņas diena liek atcerēties mācības, kas gūtas no šīs Eiropas vēstures tumšās lappuses, kāda bija pakta parakstīšana starp Padomju Savienību un nacistisko Vāciju.

EK paziņojumā atgādina sabiedrībai, ka 1939.gada 23.augustā Padomju Savienības ārlietu ministrs Vjačeslavs Molotovs un Vācijas ārlietu ministrs Joahims Ribentrops parakstīja paktu, kas atnesa “desmitiem miljonu cilvēku deportācijas, spīdzināšanas un slepkavības totalitāro režīmu laikā”.

“77 gadus pēc pakta parakstīšanas mēs pieminēsim visus totalitāro un autoritāro režīmu, kas 20.gadsimtā atstājuši rētas daļā Eiropas, upurus. Totalitāro un autoritāro režīmu upuru Piemiņas diena Eiropas mērogā saglabā upuru piemiņu dzīvu un godina viņus. Pieminēšana palīdz mums atcerēties mācības, kas gūtas no šīs tumšās lappuses Eiropas vēsturē,” teikts EK paziņojumā.

“Laimīgā kārtā tagadnes eiropiešu jaunās paaudzes nav pieredzējušas dzīvi totalitārā vai autoritārā režīmā. Tomēr mēs nekad nedrīkstam uzskatīt mūsu brīvības par pašsaprotamām. Tāpēc vēsturiskās atmiņas saglabāšana un mūsu uzticība demokrātijai, pamattiesībām un likuma varai paliek svarīgāka nekā jebkad agrāk. Atmiņai par Eiropas vēsturi ir jāveicina mūsu apņēmība cīnīties par mūsu kopīgajām vērtībām un principiem,” teikts paziņojumā.

Komentāri (16)

Mans Komentars 23.08.2016. 10.50

Tikmēr kriminālā putina režīma laikā tiek turpināta prakse glorificēt staļinu un tiek atvērti gan muzeji, gan pieminekļi staļinam par godu. Mainīti vēstures fakti un attaisnoti staļina kara noziegumi pret cilvēci.

Uz ko puķka gatavo krievus?

+4
0
Atbildēt

2

    moonlight > Mans Komentars 23.08.2016. 18.01

    Mans Komentars

    Uz ko puķka gatavo krievus?

    Uz slepkavošanu krievi nekad nav bijuši skubināmi, jo šī dziņa tiem ir ģenētiski iemantota un kopš mazotnes ieaudzināta.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Mans Komentars 23.08.2016. 19.57

    Tu labāk uzdod jautājumu,uz ko tiek gatavoti latvieši – MĒS BĒGTU. Ko tas nozīmē? Kā kaut kas tāds var tikt sludināts šodienas apstākļos?

    0
    0
    Atbildēt

    0

rinķī apkārt 23.08.2016. 09.48

Eiropas Parlaments 2008.gadā pasludināja Molotova-Ribentropa pakta parakstīšanas gadskārtu 23.augustā par Eiropas staļinisma un nacisma upuru atceres dienu. +++ Kamēr ES parlaments neizlabos paziņojuma tekstu un vārdiņu staļinisms neaizvietos ar pavisam vnk saprotamo apzīmējumu – komunisms, šādu paziņojumu lielā mērā var uzskatīt par deklaratīvu.

+5
-1
Atbildēt

6

    moonlight > rinķī apkārt 23.08.2016. 17.53

    rinķī apkārt

    vārdiņu staļinisms neaizvietos ar pavisam vnk saprotamo apzīmējumu – komunisms

    Un vārdiņu staļinisms nepapildinās ar pavisam vnk saprotamo apzīmējumu – rusisms. Kad krievu fašistiskie izdzimteņi sarīkoja asiņaino WWI, nekādi komunisti vēl nebija plānā. Bez kādas komunisma ideoloģijas krievu fašistiskie izdzimteņi iebruka Gruzijā, Ukrainā un Sīrijā. Ja aziopā pie varas nebūtu nākuši boļševiki, krievi jebkurā gadījumā būtu centušies revanšēties par WWI neveiksmēm.

    “…parakstīja paktu, kas atnesa “desmitiem miljonu cilvēku deportācijas, spīdzināšanas un slepkavības totalitāro režīmu laikā”

    Lai par krievu un cionistu sarīkotā imperiālistiskā WWII cēloni minētu Molotova – Rībentropa kara paktu, ir jābūt idiņam vai nelietim, jo ne jau tāpēc krievi 20 gadus gatavoja un fiziskais morālais kroplis, Rūzvelts, kopš 1932. gada investēja kara gatavošanā miljardus, lai paļautos uz kādiem tur vēl paktiem. Spānijā krievi 1936. gadā iebruka tāpat vien, aiz tīrās “cilvēkmīlestības”.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 23.08.2016. 18.37

    Abiem slavenajiem režīmiem ir kopīgs, precīzs un nepārprotams apzīmējums – sociālistiskie. Kopība sen izpētīta un krustu-šķērsu izanalizēta, bet to nekad neiestāstīt kādam sociāldemokrātam, humānistam, nacionālistam vai citam progresīvajam. Vienalga, Vācijā, Latvijā vai kur citur pasaulē.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > rinķī apkārt 23.08.2016. 18.47

    J.Biotops

    Abiem slavenajiem režīmiem ir kopīgs, precīzs un nepārprotams apzīmējums – sociālistiskie.

    Ne jau apzīmējumi slepkavo. Komunistu diktatūrai, kura vēl pirms WWII iemanījās nogalināt līdz 30 miljoniem savu pilsoņu, nekā kopiska ar sociālismu, ko būvēja Trešais reihs.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > rinķī apkārt 23.08.2016. 20.02

    RA – lietas būtība ir nevis jēdzienos staļinisms-komunisms,bet gan – nosodīšana un notiesāšana.

    Ebreji ir panākuši,ka nacisti ir ne tikai nosodīti,bet arī notiesāti. Mēs austrumeiropieši nespejam panākts,ka padomju režīma noziedznieki tiktu notiesāti.

    Čekisti sūc tautas asinis ne jau tikai Latvijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > rinķī apkārt 23.08.2016. 23.09

    Vārdiem un jo vairāk – jēdzieniem – ir gan nozīme, pie tam liela. Sociāldemokrātijas pretīgākā atvasinājuma – komunisma – „… nosodīšana un sodīšana…” nav iespējama un tādas nebūs. Drīzāk Kremļa torņu galos cepti sivēni bez akcenta dziedās par div’ pļaviņām, kā Eiropas sociāldemokrāti, citi kreisie, zaļie un visādi humānisti nosodīs sava tuvākā radinieka komunisma asinsdarbus.

    Ar nacionālsociālistiem cita lieta. Mein Kampf ir nevēlama grāmata, bet neviens vairs neatzīs, ka tieši tāpēc, ka tajā ideju kopība ar citiem sociālistiem ierakstīta skaidri un nepārprotami. Tikai viens piemērs – Ādolfa labvēlīgā attieksme pret arodbiedrībām. Nu ritīgs mūsējais, plutokrātus arī lamā, kā pienākas. Ak mutīte asiņaina – tad jau būs jāgudro, kā to radniecību paslaucīt zem paklāja.

    Būtiskā atšķirība – par NSDAP noziegumiem Eiropā zināms, iespējams, pat vairāk, kā bijis, bet komunistu zvērības notika kaut kur tālu, pie tam krievu sarkanie vēl palīdzēja tikt galā ar savu ne mazāk sarkano brāli. Tādus nevar ne tiesāt, ne sodīt. Darbaļaudis visā Eiropā joprojām vicina sarkanus karogus, bieži pat ar visu sirpāmura ķeburu. Tad nu jāizlokās – grūtā brīdī var palamāt slikto staļinismu, bet sociālisms un sociāldemokrātija ir un paliks svēti vārdi. Taisnīguma un pārdales idejas gan būs jādala ar visādiem patriotiem, konservatoriem un vienkārši prastiem bļauriem, bet tā jau pierasta ikdiena.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > rinķī apkārt 23.08.2016. 13.46

    Latvijā tieši tas pats – kā tik nedēvē krievu okupantus – par staļinistiem, boļševikiem, lielniekiem, komunistiem, “totalitāro režīmu”. Nu no jaunākajiem apzīmējumiem nāk prātā RA labi zināmie puķinisti, kremlini… varbūt vēl kāds piemirsies…

    +2
    0
    Atbildēt

    0

vvilums 23.08.2016. 12.05

EK paziņojums ir laikā un vietā. Eiropā beidzot veidojas apziņa par to kas ir kas šai pasaulē.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu