Ukrainā patvērumu pieprasa aktīvists, kurš protestos piedalījies Putina maskā • IR.lv

Ukrainā patvērumu pieprasa aktīvists, kurš protestos piedalījies Putina maskā

27
Roslovcevs protestos Krievijā. Ekrāna stopkadrs: LETA.

Roslovcevs paudis vēlmi iestāties Ukrainas armijā vai brīvprātīgo bataljonā

Ukrainā politisko patvērumu pieprasījis Krievijas aktīvists Romāns Roslovcevs, kurš savā dzimtenē mēdzis protestos piedalīties ar Krievijas prezidenta Vladimira Putina masku galvā un vairākkārt ticis aizturēts, pirmdien pavēstīja Ukrainas robežsardze, ziņo aģentūras LETA-AFP.

Ukrainā 36 gadus vecais vīrietis ieradies svētdien un oficiāli politisko patvērumu lūdzis pirmdien. Roslovcevs svētdien Ukrainas telekanālam “Hromadske” sacīja, ka vēlas iestāties Ukrainas bruņotajos spēkos un cīnīties Austrumukrainā pret prokremliskajiem kaujiniekiem. “Es gribētu iestāties armijā, nacionālajā gvardē vai kādā no brīvprātīgo bataljoniem,” telekanālam sacīja Roslovcevs. “Man vissvarīgākais ir turpināt cīņu pret Putina režīmu.”

Roslovcevs Krievijā aizturēts 11 reizes. Atbilstīgi aktīvista teiktajam dzimtenē viņu vajā Federālais drošības dienests – PSRS Valsts drošības komitejas mantinieks, kas 1998. un 1999.gadā darbojās Putina vadībā.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

LETA-Interfax vēsta, ka Kijeva ir gatava tuvākajā laikā starptautiskajās tiesās iesniegt prasību pret Krieviju par ANO Jūras tiesību konvencijas saistību pārkāpšanu Krimā. Ukrainas ārlietu ministrs Pavlo Kļimkins to pavēstījis apspriedē ar valsts vēstniekiem.

Ukrainas Ārlietu ministrija par šādu nodomu paziņoja jau jūnijā. 11.augustā Kļimkins paziņoja, ka Kijeva pabeigusi gatavoties arbitrāžas tiesvedībai pret Krieviju par suverēnām tiesībām uz Krimu apskalojošajiem ūdeņiem.

“Lēmums pieņemts, lai aizstāvētu Krievijas Federācijas pārkāptās 1982.gada ANO Jūras lietu konvencijas garantētās Ukrainas tiesības un intereses Krimai blakus esošajā teritoriālajā jūrā, Melnās un Azovas jūras un Kerčas šauruma akvatorijā, tostarp tiesības uz kontinentālā šelfa dabas resursiem,” norādīts Ukrainas Ārlietu ministrijas paziņojumā.

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu