Pirmsskolas pedagogiem plāno maksāt mazāk, nodarbinot nepilnu slodzi • IR.lv

Pirmsskolas pedagogiem plāno maksāt mazāk, nodarbinot nepilnu slodzi

21
Foto: pixabay.com

Vairākas pašvaldības LIZDA informē par nodomu samazināt atalgojuma likmes stundu skaitu

Vairākas pašvaldības jaunajā mācību gadā, kad spēkā stāsies pedagogu darba samaksas reforma, pirmsskolas pedagogus nodarbinās nepilnu slodzi, maksājot tiem mazāk, liecina Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrībai (LIZDA) apkopotā informācija par pašvaldību iespējām palielināt pirmsskolas pedagogu algu no 1.septembra, vēsta aģentūra LETA.

Pašvaldību atbildēs par spēju palielināt pirmsskolas pedagogu algu no 1.septembra vairākas vietvaras līdzās paredzamajam atalgojumam par likmi bija norādījušas, ka pirmsskolas pedagogi tiks nodarbināti mazāk, proti, 30 stundas nedēļā. Jūlijā apstiprinātajā kārtībā, kādā aprēķina atalgojumu pirmsskolas pedagogiem, noteiktā darba slodze ir 40 stundas nedēļā.

Kā liecina LIZDA sagatavotais pārskats par pašvaldību atbildēm, vismaz septiņas pašvaldības, piedāvājot atalgojumu par likmi, norādīja, ka tiks tarificētas 30 stundas. Līdz šim plānus samazināt pedagogu slodzi atzina Daugavpils, Saldus, Tukuma, Brocēnu novada, kā arī Jēkabpils un Rīgas pašvaldības.

Tātad, solot par 40 stundu darba nedēļu maksāt 680 eiro, pedagoga atalgojums tiek rēķināts atbilstīgi tarificētajām 30 stundām, kas nozīmē 510 eiro lielu atalgojumu. 620 eiro likmes gadījumā atalgojums par 30 stundu darba nedēļu būšot 465 eiro.

Līdz ar to veidojas situācija, ka, izpildot Ministru kabineta noteikumos iekļautos norādījumus un nodrošinot normatīvā noteikto minimālo atalgojumu par vienu likmi, pedagogi atsevišķās pašvaldībās tiks nodarbināti ar nepilnu slodzi, saņemot arī mazāku atalgojumu.

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) aģentūrai LETA norādīja: “Tās [pašvaldības], kas maksās 620 eiro pirmajā gadā – tur nekādu pārmetumu nevar būt. Taču tās pašvaldības, kas nodarbinās uz nepilnu slodzi un maksās mazāk – tur ir jautājums, vai viss ir likumīgi. Likumības vērtēšana ir ļoti vienkārša lieta – jālek pie darba juristi.” Ministrs solījās situāciju vērtēt septembrī, kad būs zināmi fakti, paužot cerību, ka pašvaldību, kas būs izlēmušas jaunajā mācību gadā pedagogus nodarbināt uz nepilnu slodzi, būs maz.

Jau ziņots, ka 12.jūlijā LIZDA izsūtīja vēstuli 110 novadiem un deviņām pilsētām ar lūgumu pašvaldībām rast iespēju palielināt pirmsskolas skolotāju darba algas likmi līdz 620 eiro par 40 darba stundām nedēļā no 2016.gada 1.septembra. Vairākums pašvaldību paudušas gatavību to nodrošināt, atsevišķas sola maksāt lielāku likmi līdz 680 eiro. Ministru kabinets 5.jūlijā apstiprināja pedagogu atalgojuma jauno modeli, kurā iekļauta atruna par iespēju pašvaldībām, ja tām nav iespēju, pirmsskolas pedagogiem pārejas periodā maksāt 560 eiro lielu atalgojumu 620 eiro vietā.

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu