Pēc "Brexit" briti interesējas par Latvijas pilsonības iegūšanu • IR.lv

Pēc “Brexit” briti interesējas par Latvijas pilsonības iegūšanu

39
Protests pret "Brexit" Londonā. Foto: Daniel Leal-Olivas, AFP / LETA

Daudzi briti vēlas saglabāt ES pilsonību, tāpēc interesējas par pilsonības iegūšanu Latvijā.

Nākamajā dienā pēc Lielbritānijā notikušā referenduma par tās turpmāko dalību Eiropas Savienībā (ES) Latvijas vēstniecība saņēma vairākus pieprasījumus par pilsonības iegūšanu no britiem, intervijā aģentūrai LETA sacījis aizejošais Latvijas vēstnieks Lielbritānijā, nākamais vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Diplomāts skaidrojis, ka pilsonības likuma izmaiņas ir bijis labs stimuls, lai pievērstu uzmanību Latvijai. Īpašu uzmanību pievēršot tie, kuru interese par Latviju līdz šim nav bijusi pārāk liela.

“Piemēram, nākamajā dienā pēc Lielbritānijā notikušā referenduma mēs vēstniecībā saņēmām vairākus pieprasījumus par pilsonības iegūšanu no britiem, kuri pēkšņi atcerējās, ka viņiem ir kādi senči no Latvijas,” sacījis diplomāts.

Taujāts par iemesliem, Teikmanis lakoniski norādījis, ka viņi vēlas saglabāt ES pilsonību.

“Tas šiem cilvēkiem ir ļoti nozīmīgi. Un interesanti, ka tas notika burtiski vienā mirklī,” sacījis vēstnieks.

 

Komentāri (39)

Aldis-2 19.08.2016. 15.10

:)))

Citāts: “nākamajā dienā pēc Lielbritijā notikušā referenduma mēs vēstniecībā saņēmām vairākus pieprasījumus par pilsonības iegūšanu no britiem”

Pilsonības likuma 1.1 pants: “Latvijas pilsonība ir personas noturīga tiesiska saikne ar Latvijas valsti.”

Kāpēc “irlv.lv” neuzrakstītu, cik britu grib noturīgu tiesisku saikni?..

Un cik britu 2 mēnešu laikā pēc referenduma reāli ir iesnieguši lūgumu piešķirt pilsonību? :)

Savukārt franču mediji spriež par to, kuŗā brīdī Anglijai ir izdevīgāk iesniegt paziņojumu par izstāšanos no ES.

Pēc paziņojuma iesniegšanas valstij un ES ir jāvienojas par savstarpējām attiecībām. Ja 2 gadu laikā nav izdevies vienoties, tad nav nekādu attiecību.

Līdz ar to loģiski, ka Anglija vispirms parakstīs līgumus ar Japānu, ASV, Austrāliju, KanAdu, utt., kas stāsies spēkā iepriekš ieplānotajā D-dienā. Kad šie līgumi ir parakstīti, Anglija mierīgi iesniegs paziņojumu Briselei tieši 2 gadus pirms šīs D-dienas. Šie līgumi stāsies spēkā pēc 2 gadiem, līdz ar to sarunās ar ES Anglija, ne par ko neuztraucoties, varēs izvirzīt savus noteikumus. Anglija eksportē uz ES ap 44% sava eksporta, savukārt importē no ES ap 53%. Anglija būs gatava tam, ka Anglijas precēm ES tiks ieviestas muitas nodevas. Bet vai Vācija gribēs, lai tās precēm Anglijā arī būtu muitas nodevas? Diezvai. Visticamāk, ka Anglijai un ES būs veiksmīga savstarpēja tirdzniecība. Bez darba spēka kustības brīvības.

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu