ZZS un “Saskaņas” slepeni vienotā ārpolitika • IR.lv

ZZS un “Saskaņas” slepeni vienotā ārpolitika

51
Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (no kreisās) un Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc tikšanās Rīgas domē.
Juris Pūce

Ušakovs varēja Krievijas vicepremjeram skaidri pajautāt, kad viņi plāno atcelt ieviestos tirdzniecības ierobežojumus starp abām valstīm?

Pirms pāris nedēļām Latvijā pavadīt atvaļinājumu ieradās Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs, kurš tostarp atrada laiku, lai tiktos gan ar Rīgas mēru Nilu Ušakovu, gan neformālā gaisotnē pie kafijas tases patērzētu ar vairākiem koalīcijas ministriem.

Atšķirībā no ministriem Rīgas mērs ar Dvorkoviča kungu tikās pilnīgi atklāti, norādot, ka galvenais sarunu temats ir bijis Eiropas Savienības (ES) sankciju atcelšana pret Krieviju. No Ušakova teiktā var secināt – abas amatpersonas cer, ka ES sankcijas tiks atceltas iespējami ātri, un tikmēr Latvija pratīs “labi uzvesties”, par to tiekot apbalvota ar embargo atcelšanu mūsu uzņēmumu eksporta precēm. Tā nu mēs atkal varēsim savā starpā draudzīgi tirgoties, un abu valstu ekonomikas tā rezultātā plauks un zels. Izklausās jauki, taču šķiet, ka Ušakova kungs šajā visā ir piemirsis kādu būtisku aspektu.

ES nav ieviesusi nevienu sankciju pret Krieviju, kas apgrūtinātu Latvijas tirdzniecību ar šo valsti. Eiropas ieviestās sankcijas attiecas tikai uz atsevišķām, ietekmīgām un ar Krievijas eliti cieši saistītām amatpersonām.

Īpaši tām, kas ir tieši vainojamas pie kara Ukrainā un Krimas okupācijas. Preču importa ierobežojumus savā valstī ieviesa Krievijas politiskā elite, kura par, viņuprāt, Rietumu nepareizo ārpolitiku, kā ierasts, sodīja paši savus iedzīvotājus. No šī Krievijas atbildes gājiena ne tik smagi cieta Eiropa, kā pati Krievija, kurā ne tikai samazinājās preču sortimenta klāsts, bet arī krietni pieauga pārtikas cena. Tas it īpaši smagi ir atsaucies uz lielu daļu valsts iedzīvotāju, kuri jau pirms cenu kāpuma dzīvoja uz iztikas minimuma sliekšņa. Tikmēr iepriekš iecienītās, bet tagad nepieejamās Rietumu preces Krievijas turīgie iedzīvotāji, kā arī tas šajā valstī ierasts, iegādājas “par blatu” slepenās tirdzniecības vietās.

Varbūt tā vietā, lai abi sašutumā kratītu galvas, sak’, ka tikai ES beidzot attaptos un atceltu savas sankcijas, Ušakovs varēja Krievijas vicepremjeram skaidri pajautāt, kad viņi plāno atcelt ieviestos tirdzniecības ierobežojumus starp abām valstīm?

Pretējā gadījumā izskatās, ka Rīgas mēram vairāk rūp Krievijas elites iesaldētie finansiālie līdzekļi un iespēja brīvi pārvietoties Eiropā nekā Latvijas ražotāju eksportspēja.

Tikmēr, izrādās, slepeni ar Dvorkoviču tikušies trīs ZZS ministri – finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, satiksmes ministrs Uldis Augulis un zemkopības ministrs Jānis Dūklavs -, no kuriem tikai pēdējais par iespējamu tikšanos ar Krievijas vicepremjeru esot informējis ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču. Pārējā koalīcija bija neizpratnē un solīja prasīt ZZS un premjera paskaidrojumus par šo ar pārējām partijām nesaskaņoto un slepeno tikšanos. Kamēr tādi joprojām īsti nav sekojuši, varam izdarīt vienkāršus un acīmredzamus secinājumus.

Ušakovam nav kauns tikties ar Dvorkoviču publiski, jo abu pārstāvētās partijas saista sadarbības līgums, kā arī “Saskaņas” vēlētājam lielu iebildumu pret šādu draudzīgu tikšanos nav. Tikmēr trīs valdības ministri ir spiesti ar Krievijas vicepremjeru tikties slepeni “pa pakšiem”, lai tikai viņu vēlētājs nenojaustu, ka ZZS ārpolitiskie mērķi ir ļoti līdzīgi tiem, kādus diezgan atklāti piekopj partija “Saskaņa”.

Šī slepenā tikšanās arī liek izdarīt secinājumus par to, kuri valdības ministri un aiz viņiem stāvošie cilvēki patiesībā vada Latvijas ārpolitiku. Un ļoti iespējams, ka viņiem vēlamais virziens ir diezgan lielā pretrunā ar to, ko Latvijas sabiedrībai deklarējusi valdošā koalīcija.

Autors ir partijas “Latvijas attīstībai” priekšsēdētājs

 

Komentāri (51)

zanE. 17.08.2016. 08.30

…ne par tēmu, bet…tas raksturo premjerministra domāšanu, kas nāk no ZZS….skatos LNT interviju ar Kučinski un pārņem šausmas, kāds ir šī cilvēka morāles izpratnes līmenis…kā izrādās – viņa uztverē vainīgi ir tie, kuri pieķēruši Koļegovu “neprecizitātēs”, redz, 3 gadus viss bijis labi, tagad atradušās kļūdas par ko cilvēku nosodīt…nu-ū, pēc šādas loģikas arī pieķertu zagli nedrīkst sodīt par iepriekšējiem zagšanas gadījumiem, jo iepriekš taču nav bijis pieķerts!…un tad šī persona jāuzskata par godīgu, jo ļaunie ir tie, kuri to pieķēruši…

…diemžēl, neviens nevēlas pajautāt Kučinskim, vai tā ir ierasta prakse – izredzētajiem pietuvinātie zvana vēl augstāk stāvošiem, lai pasūdzētos par kādas kravas apskati muitas punktā…kā notiek izvēle kravas apskatei?…noteicošais ir deklarētās kravas saturs, kas iekļauts pastiprinātas kontroles sarakstā…un tam nav nekāds sakars ar firmas īpašnieku vai viņa radiniekiem, jo deklarācijai nav pievienots ne īpašnieku, ne radinieku saraksts….katru dienu tiek veiktas simtiem kravu pārbaudes…vai visi zvana premjeram?…vai arī – topošā VID vadītāja jau izvirzīšanas procesā sajutās tik varena un neaizskarama, lai spētu izmantot savu ietekmi…

…par ZZS ministru tikšanos un premjera vērtējumu – noskatieties atkārtojumu paši…tas IR jāredz!….

+29
-3
Atbildēt

1

    Ozols > zanE. 17.08.2016. 11.58

    par Kučinska pasivitāti un ZZS troiku pārsteigumu īpašu nav.

    bet par šo gan ir – “neviens nevēlas pajautāt Kučinskim” – vai presei un visai 4.varai nebūtu jābūt stipri asākai un analītiskākai? gan šajos 2 beidzamajos notikumos, gan citos. kā ziņas parādās, tā arī noklust uz jaunu ziņu fona. ar nepacietību jāgaida TV rudens sezonas atgriešanās – varbūt analītisko raidījumu atgriešanās kaut ko vairāk dos.

    +17
    0
    Atbildēt

    0

ierados 17.08.2016. 10.53

Bija sen laiks, runājot par ZZS, domāt par to kā puzes lāčplēša kavalērijas divizionu, kuras ilgotā vēlme aizlēkšot līdz lielās austrumzemes neizsmaļamajām bagātībām lai atskrūvētu vaļā krānu trubas tālākajā galā. Varbūt mums ar’ nokritīs kāda drupačiņa. Te dažs labs ir gauži pārliecināts, vēl vairāk, pucē zirgus, šūdina auzu kules tālajam ceļam u.tml. izdarās.

+19
0
Atbildēt

0

Edite Gornova 17.08.2016. 10.18

Rievijas “Trojas” zirgs Nils Ušakovs padomju laika stilā sevi izlielījis 8. jūlija ( 2016) dāņu avīzē “Weekendsavisen” pa veselu lapaspusi lielā formātā ar savu potretu, arī lielā formātā. ” Baltisk brobygning ” ( Baltijas saskaņas tilts ) to sarakstījis Andrey Kazanov.Skaidri saprotams ka raksta saturs pasūtīts Krievijā.

Vēstījums ir Latvijai nedraudzīgs – valsts netiek galā ar reformām jo ir pārāk aizņemta ar cīņām ar saviem “skādi” radošiem nacionālās identitātes meklējumiem…, un tā palielina spriedzi starp divām savstarpēji ļoti draudzīgām kopienām ( latviešu un krievu ), un ka tikai viņš ir šīs “divkopienu “valsts draudzības garants.

Dāņu avīzēs diezgan bieži parādās apšaubāmas kvalitātes tendeciozi raksti par Latvijas politikas problēmām, kurus piegādā Krievijas pakalpiņi. “Weekendsavisen” ir akadēmiski izglītotas sabiedrības daļas avīze ar nopietnu analītisku saturu. Tādēļ mani izbrinīja, ka šāda rakstura reklāmas raksts parādījies nopietnā izdevumā. Es ļoti ceru, ka rakstu pamanīja arī Latvijas vēstniecība Dānijā, un uzrakstīja avīzei komentāru . Kā arī informēja Ārlietu

ministriju.

+18
0
Atbildēt

2

    ierados > Edite Gornova 18.08.2016. 08.31

    “Tādēļ mani izbrinīja, ka šāda rakstura reklāmas raksts parādījies nopietnā izdevumā”.

    Izbrīna mazināšanai īsumā mazliet vienkāršoti no vēstures. Boļševiku apvērsumu Krievijas impērijā pavadīja un nostiprināja spēcīga starptautiska marksistu organizācija – kominterne ar vairākām versijām. Aptvēra Rietumeiropu un Ameriku, legāla un nelegāla, zem dažādām izkārtnēm. Bazējās uz uzticamiem, zvērinātiem komunistiem, it sevišķi uz naudīgiem naivuļiem. Koba, piemēram, kopā ar bandu laupīja bankas, lai sarūpētu naudu revolūcijai. Lika lietā ziedojumu izkrāpšanu. Tā kā “igil” nav nekāds jaunizgudrojums. Kominternes mērķis bija globālais komnisms, kas faktiski bija PSRS, Varšavas pakta un SEPP mērķis. Pēc šo struktūru izjukšanas pašreizējā kremļa komanda Putina vadībā visiem spēkiem un līdzekļiem cenšas reanimēt minētos vēsturiskos līķus. Tādēļ tiek visās malās izraktas vecās kominternes rauga baktērijas, rūpīgi lolotas un dāsni barotas. Uzrūgst tūkstošiem “zinātnisku” pētījumu, sīkizdevumu, interneta lapu ar kremļa pasūtītiem meliem. Rietumu demokrātija to pieļauj. Kaut vai atceramies dāņu komunistu Herlufu Bidstrupu ar saviem PSRS tiražētajiem zīmējumu albumiem, kuru ideja vienmēr “svaiga” – ļaunais kapitālisms, sliktā Amerika. Rietumu demokrātija to pieļauj, tādēļ jau tā ir demokrātija.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    vvilums > Edite Gornova 17.08.2016. 12.03

    Edite Gornova- “Tādēļ mani izbrinīja, ka šāda rakstura reklāmas raksts parādījies nopietnā izdevumā.”

    Jābeidz brīnīties, jāmostas un jāsāk saprast- aiz loga hibrīdkarš. Cik vēl vajadzīgi trauksmes zvani (Grūzija ,Ukraina), lai pamostos un beigtu brīnīties.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu