Reinbahs atstādināts, kas sekos? • IR.lv

Reinbahs atstādināts, kas sekos?

12
Vitālijs Reinbahs. Foto: Ieva Čīka, LETA
Nils Josts

Nepieciešams izsludināt atklātu konkursu uz Rīgas domes Satiksmes departamenta amatu, jāpārtrauc savējo stutēšana un iecelšana

Ne Ameriks, ne Ušakovs paši bruģi neliek, pirms neilga laika avīzē “Diena” taisnojās Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, skaidrojot neērtības, ar kurām ikdienā saskaras rīdzinieki Kr. Barona, Brīvības un Lāčplēša ielās, kā arī cituviet dažādu remontdarbu pārņemtajā Latvijas galvaspilsētas centrā. Pie visa vainīgi esot brāķdari un nekvalificēti darbinieki, jo citus, lūk, Latvijā grūti atrast.

Tātad jau toreiz domes vadībai bija skaidrs, ka remontdarbu kvalitāte nav pieņemama. Arī pilsētas mērs vēl pirms dažām dienām aicināja iedzīvotājus pieņemt esošo situāciju un skaidroja, ka visi remontdarbi rit pēc plāna. To, kā rit remontdarbi, vislabāk rīdzinieki varēja redzēt un izjust Rīgas svētku laikā, kad daudz kur bija pamesti objekti un lielajam svētku apmeklētāju skaitam bieži bija grūti pārvietoties.

Tagad par remontdarbiem atbildīgā Satiksmes departamenta direktors Vitālijs Reinbahs ir atstādināts. Turpinājumā nepieciešams izsludināt atklātu konkursu uz Rīgas domes Satiksmes departamenta amatu, jāpārtrauc savējo stutēšana un iecelšana.

Tomēr darbu kvalitāte Rīgā, iespējams, nebija Reinbaha prioritāšu topa trijniekā. Stāsts, visdrīzāk, sākās 2013. gada maijā, kad KNAB veica kratīšanu RD Satiksmes departamentā. Tolaik publiski izskanēja, ka aizdomās par aptuveni 100 000 eiro kukuļa pieprasīšanu tiek turēts RD Satiksmes departamenta direktora p.i., bijušais arodbiedrības LABA vadītājs Vitālijs Reinbahs. Neskatoties uz to 2015. gada pavasarī Reinbahs kļuva par pilntiesīgu Satiksmes departamenta direktoru, kad viņu šim amatam izvirzīja Rīgas domes priekšsēdētājs, savukārt “Saskaņas centra” un partijas “Gods kalpot Rīgai” deputāti ierasti paklausīgi nobalsoja par.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību faktam, ka departamenta direktora amatā tiek apstiprināts cilvēks, kuram ir aizdomās turamā statuss KNAB lietā par kukuļošanu un neizdarībām ceļu sakārtošanā, Rīgas domes “Vienotības” un Nacionālās apvienības deputāti 2015. gada maijā sasauca domes ārkārtas sēdi, lai lemtu par Reinbaha atbrīvošanu. Tomēr vairākuma akmenī kaltā disciplīna uzvarēja, argumenti par atbrīvošanu netika sadzirdēti un viss turpinājās pa vecam.

KNAB Satiksmes departamentā atgriezās 2016. gada jūnijā, kad kriminālprocesa par iepirkumos konstatētajiem pārkāpumiem ietvaros aizturēja Būvdarbu vadības nodaļas vadītāju Uģi Brožu, kuru vēlāk atbrīvoja, viņam tika piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis. Ir grūti iedomāties, ka šādi iespējamie pārkāpumi notiek bez departamenta direktora ziņas. Arī saistībā ar šo KNAB krimināllietu un tolaik jau nekvalitatīvajiem ceļu remontdarbiem Rīgā RD opozīcijas deputāti sasauca domes ārkārtas sēdi, aicinot atbrīvot Reinbahu. Deputāti uzskatīja, ka Satiksmes departamentu nevar vadīt amatpersona, kura kā departamenta direktors ir tieši atbildīga par aizdomīgajiem iepirkumiem būvniecības jomā, par kuriem KNAB ir sācis kriminālprocesu.

Turklāt satraukumu raisīja darbu kvalitāte Rīgā. Piemēram, celtnieki jau pirms ilgāka laika brīdinājuši, ka pamatu slānis zem ieteicamās velojoslas Kr.Barona ielā ir paredzēts velotransportam un smagās automašīnas var nenoturēt, tomēr Satiksmes departamenta pārstāvji teikuši, lai tikai darbus turpina. Vairākās vietās josla gājējiem ir nepietiekami plata un neatbilst „Noteikumu par darba vietu aprīkošanu uz ceļiem” prasībām, kuri paredz, ka pamatā šādām gājēju joslām ir jābūt vismaz 1,5 m platām un vienu metru platas var būt tikai vietās, kur gājēju ir maz, bet posms īsāks par 10 m. Vairākās vietās gājēju joslu izkārtojums ir gājējiem bīstams. Turklāt tās izmanto arī riteņbraucēji, jo bieži viņiem nav citu iespēju. Atsevišķas gājējiem paredzētās joslas ir bīstamas ne tik daudz no satiksmes drošības, cik no kaulu salaušanas viedokļa. Ir bažas, ka slīpās auto izbrauktuves Lāčplēša ielā var būt traumatiskas gājējiem ziemas slidenajā laikā.

Cilvēciski ir saprotams, cik nepatīkami ir atstādināt savējo un atzīt kļūdas, uz kurām opozīcija norādījusi jau pirms gada. Tad jau kāds nelabvēlis var sākt apšaubīt arī citus lēmumus, piemēram, atbalstu “Rīgas namu pārvaldnieka” valdei. Nekļūdīgu cilvēku neesot, tagad zinām, ka tādu nav arī Rīgā.

Autors ir Rīgas domes deputāts, Vienotība

 

Komentāri (12)

Austras koks 16.08.2016. 15.23

Virsraksts: “Reinbahs atstādināts, kas sekos?”

_________________

Es ļoti ceru, ka nākamgad sekos Saskaņas un GKR atstādināšana no varas Rīgā uz visiem laikiem.

+11
0
Atbildēt

3

traductrice 16.08.2016. 15.37

Kas sekos? => Sekos Jarkins, pa Reinbaha pēdām.

+7
0
Atbildēt

0

Raicha 17.08.2016. 00.37

A nekas nesekos. Ieliks Reinbaha vietā citu fruktu un mauks pa vecam tālāk.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu