Pentagons paziņo par 15 Gvantanamo ieslodzīto pārvešanu uz AAE • IR.lv

Pentagons paziņo par 15 Gvantanamo ieslodzīto pārvešanu uz AAE

30
Gvantanamo līča militārais cietums Kubas teritorijā. Foto: Reuters/LETA

Tā ir skaitliski lielākā Gvantanamo cietumnieku pārvešana pēdējo gadu laikā

15 ieslodzītie no Gvantanamo līča militārā cietuma Kubas teritorijā ir pārvesti uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem (AAE), un tā ir skaitliski lielākā Gvantanamo cietumnieku pārvešana pēdējo gadu laikā, pirmdien paziņoja ASV Aizsardzības ministrija (Pentagons).

Runa ir par 12 Jemenas pilsoņiem un trim afgāņiem, vēsta Dw.de.

“Savienotās Valstis ir pateicīgas Apvienoto Arābu Emirātu valdībai par tās humāno žestu un gatavību atbalstīt notiekošos ASV centienus slēgt Gvantanamo līča cietumu,” teikts Pentagona paziņojumā.

Pēc šīs pārvešanas Gvantanamo cietumā ieslodzīto skaits ir samazinājies līdz 61, vēsta LETA/AFP.

Par to, ka Pentagons nāks klajā ar paziņojumu par 15 Gvantanamo ieslodzīto pārvešanu, iepriekš pavēstīja starptautiskās cilvēktiesību organizācijas “Amnesty International” (AI) ASV nodaļa. “Ar šo tiek zīmīgi noraidīta doma, ka Gvantanamo [cietums] darbosies nenoteiktu laiku,” sacīja “Amnesty International USA” drošības un cilvēktiesību programmas direktore Norīna Šaha.

Cietums terorismā aizdomās turētu personu ieslodzīšanai ASV karaflotes Gvantanamo līča bāzē Kubas teritorijā tika izveidots drīz pēc ASV iebrukuma Afganistānā 2001.gada beigās.

Šajā cietumā kopš tā atvēršanas ir bijuši ieslodzīti ap 780 cilvēku. Cilvēktiesību organizācijas to ir nosodījušas kā “juridisku melno caurumu”, kur aizdomās turētie ieslodzīti gadiem ilgi bez tiesas procesiem.

ASV uz nomas līguma pamata Gvantanamo kā Jūras spēku bāzi izmanto kopš 1903.gada. No pārējās Kubas teritorijas to atdala 28 km gara robežjosla ar dzeloņdrātīm un 44 novērošanas torņiem. Šī ir 118 kvadrātkilometru liela teritorija, kurā bez bēdīgi pazīstamā cietuma atrodas arī divi lidlauki, hospitālis, vairākas mītnes un pludmales. Kuba pieprasa tai atdot šo teritoriju un jau vairākus gadus atsakās pieņemt nomas naudu.

Ieslodzīto pārvešana no Gvantanamo cietuma pēdējos mēnešos ir aktivizējusies, jo ASV prezidents Baraks Obama mēģina izpildīt savu solījumu par šā cietuma slēgšanu, tomēr viņš saskaras ar ASV Kongresa pretestību.

Šaha sacīja, ka ir svarīgi slēgt Gvantanamo cietumu Obamas prezidentūras laikā, citādi nākamā ASV prezidenta administrācija sāks piepildīt šo cietumu ar džihādistiem, kas sagūstīti militārajā kampaņā pret grupējumu “Islāma valsts” Irākā un Sīrijā.

 

Komentāri (30)

Anonīms 16.08.2016. 13.25

SA cērt galvas ,bet nu nezinu Eiropā jau tagad tas pats

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu