Kučinskis zinājis par ZZS ministru tikšanos ar Krievijas premjera vietnieku (papild.) • IR.lv

Kučinskis zinājis par ZZS ministru tikšanos ar Krievijas premjera vietnieku (papild.)

19
Krievijas vicepremjers Arkādijs Dvorkovičs (no labās) un Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs tikšanās laikā "Rīgas piena kombinātā".

Koalīcijas partneri prasīs premjera un ZZS skaidrojumu par ministru tikšanos ar Krievijas premjerministra vietnieku

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) zinājis par viņa pārstāvētās partijas ministru tikšanos ar Krievijas premjera pirmo vietnieku Arkādiju Dvorkoviču, aģentūrai LETA pavēstīja Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Premjers uzskata, ka abām valstīm ir jāsadarbojas, īpaši tāpēc, ka tās ir kaimiņvalstis. Tomēr sadarbībai ir jānotiek, ievērojot Eiropas Savienībā pastāvošo regulējumu, arī pret Krieviju noteiktās sankcijas.

Vaivars arī piebilda, ka dienā, kad notikusi tikšanās, premjers bijis atvaļinājumā. Tomēr zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) premjeram esot apliecinājis, ka Ārlietu ministrija (ĀM) ir informēta par gaidāmo tikšanos.

Pagājušajā nedēļā neformāli tiekoties ar Krievijas premjerministra Dmitrija Medvedeva vietnieku Arkādiju Dvorkoviču, satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) pārrunājis ar tranzītu un dzelzceļa pārvadājumiem saistītos jautājumus. Satiksmes ministrijā informēja, ka tikšanos ar Dvorkoviču organizēja zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), Augulis tajā piedalījās neformāli, izmantojot iespēju pārrunāt ar tranzītu un dzelzceļa pārvadājumiem saistītos jautājumus. Visa tikšanās laikā pārrunātā informācija tikšot nodota Ārlietu ministrijai.

SM arī norāda, ka jau līdz šim ministrs ir ticies ar trešo valstu amatpersonām, lai sekmētu ar tranzīta veicināšanu saistītu jautājumu risināšanu.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) norāda, ka Latvijas ārpolitika attiecībās ar Krieviju balstās uz vairākām pieejām. Tai skaitā ir jautājumi, kuros Latvijas nostāja ir principiāla, starp tiem arī tie, kas attiecas uz valsts drošības un NATO klātbūtni, kā arī jautājumu loku, kas skar starptautiskās drošības situāciju un likumu ievērošanu.

Ministrs arī sacīja, ka kolēģiem valdībā būtu vērts attiecīgi un plašāk informēt ĀM par sarunu rezultātiem. Rinkēvičs gan atzina, ka līdz šim valdības noteiktā kārtība tikusi ievērota, un pauda cerību, ka tā tas arī turpināsies. “Jebkurā gadījumā valdības deklarācijā ierakstīti skaidri ārpolitikas principi. Protams, šādi interesanti sarunu mehānismi nekādā veidā neietekmē mūsu principiālo nostāju sankciju jautājumā. Un arī neietekmēs,” uzsvēra Rinkēvičs.

Par savu iespējamo tikšanos esot informējis zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS), taču par pārējo ministru dalību sarunā ĀM neesot bijis informācijas. “Domāju, ka tuvākajā laikā Ministru kabinetā aktualizēsim vispārējos sarunu risināšanas un diplomātisko sarunu un pierakstu veikšanas mehānismus,” norādīja ministrs.

Nacionālā apvienība un “Vienotība” plāno lūgt skaidrojumu par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministru tikšanos ar Dvorkoviču.

VL-TB/LNNK valdes loceklis Rihards Kols sacīja, ka Nacionālās apvienības valde vienojusies prasīt Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) skaidrojumu par šo tikšanos. Šādas sarunas pārsteidz un pārkāpj ierasto protokola praksi, teica Kols. Līdz ar to nepieciešams dzirdēt skaidrus mērķus un to, kāpēc šāda tikšanās notikusi, uzskata politiķis.

Arī “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa uzsvēra, ka par šo gadījumu nepieciešams skaidrojums, tāpat premjeram būtu jāapliecina, ka Latvija ir uzticama Eiropas Savienības partnere jautājumā par sankcijām pret Krieviju. Āboltiņa norādīja – lai arī šo tikšanos sauc par neformālu, tajā esot piedalījies Krievijas vēstnieks Aleksandrs Vešņakovs. Vienlaikus šajās sarunās nebija Ārlietu ministrijas pārstāvja, tāpēc nepieciešams apliecinājums, ka valstī ir vienota ārpolitika, pauda Āboltiņa, piebilstot, ka šo jautājumu paredzēts aktualizēt arī iknedēļas koalīcijas sanāksmē.

Savukārt ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze uzsvēra, ka savienības valdē šis jautājums nav pārrunāts un ministri paši savas kompetences robežās organizē savu darba kārtību. Šādos gadījumos nepieciešams izskaidrot sabiedrībai, kāpēc šādas sarunas notikušas, teica Krauze, kas arī atzina, ka šajā situācijā šāds skaidrojums un komunikācija nebija veiksmīga.

Kā iepriekš vēstīja interneta portāls “skaties.lv”, Krievijas premjerministra Medvedeva vietnieks Dvorkovičs pagājušajā nedēļā, apmeklējot Rīgu, ticies ar trīs ZZS ministriem.

Neformālā tikšanās notikusi zivju pārstrādes rūpnīcā SIA “Karavela”, un tajā piedalījušies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS), Augulis un Dūklavs.

To, ka notikusi šāda tikšanās, portālam apstiprinājusi Reizniece-Ozola. Viņa skaidrojusi, ka tikšanās laikā runāts par sankciju atcelšanu zivju pārstrādātājiem, kā arī par Inčukalna gāzes krātuvi.

Kā vēsta portāls, tikšanās pretēji diplomātiskajai praksei esot notikusi bez ĀM iesaistes. Dūklavs portālam skaidrojis, ka tikšanās organizators bijis Krievijas vēstnieks Latvijā.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (19)

sniega_roze 15.08.2016. 18.43

nevajag jau paskaidrojumus, bet vecajiem komuņagām pa d* un no valdības un ministrijām ārā. Ar izcilajiem ZZS zemkopības un VARAM speciālistiem priekšgalā.

+22
-2
Atbildēt

0

ierados 15.08.2016. 19.40

“Premjers uzskata, ka abām valstīm ir jāsadarbojas, īpaši tāpēc, ka tās ir kaimiņvalstis.”

Sevišķi tad, ja premjers ir no “sadarboties” alkstošās kaimiņvalsts, kas nostādījusi tuvumā kādus nieka 30 000 vīru ar stobriem, vērstiem nepavisam ne uz polārzvaigzni. Redzot to, neticami ko tādu dzirdēt no tās kaimiņvalsts premjera, kuras pļavās nesaaug 30 000 margrietiņas ko piespraust saviem aizstāvjiem pie cepures.

+20
0
Atbildēt

0

jurisml_inbox_lv 15.08.2016. 17.48

kučinskim pašam vajadzeeja iet parakstiit pakta slepeno daļu , buutu kaa riibentropa

molotova laikaa , nezkaadeeļ suutiija klerkus , lembes suņus?

neviens jau nav pret sadarbiibu , ja Latvija nebuutu ES un NATO daliibvalsts , mieriigi vareetu iestaaties atpakaļ tautu savienībā akuraat kaa 40tajaa gadaa, bet Latvija ir ES daliibvalsts un ES noteikusi sankcijas pret krieviem un taas mums saistošas, vai tad komunisti aizmuguriski te visu regulee??? tas jau par traku, veeleetaajiem šitu sen var paardeevie komunistu gaajieni jaadara zinaami , ir daļa kuriem lembe ir autoritaate aiz nezinaašanas, brigmanis ir Latvijas nodeveejs un taads seed zzesa priekšgalaa , mums taču kompartija ir aizligta , tad ko tur dara komunisti paarkristiijuši savu partiju no lkp uz zzs? komunistiem ir savi viedokļi par Latvijas aarpolitiku , re cik taalu esam nonaakuši bez lustraacijas un čekas kules izkratiišanas.drošiibniekiem sen vajadzeeja vecos komunistus ar lembi priekšgalaa uzmaniit

+22
-2
Atbildēt

1

    moonlight > 15.08.2016. 18.33

    Ebenemezers

    Nesaprotu, vai visās ministru sarunās ar krieviem vienmēr jābūt klāt arī Rinkēviča vīram? Ko dara komunisti: Reirs, Piebalgs, Riekstiņš, Vaivars, Indulis Bērziņš, Karina Pētersone un citi, būtu jauki noskaidrot.

    +3
    -13
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu