Ķīnas ekonomikas mācībstunda: uzvarētāji un zaudētāji • IR.lv

Ķīnas ekonomikas mācībstunda: uzvarētāji un zaudētāji

21
Vīrietis ar dolārzīmi rotātā tērpā staigā pa Šanhajas finanšu rajonu. Foto: AFP/LETA
Arnis Blūmfelds

“Uzvarētāji” jeb nozares ar ilgtermiņa izaugsmes potenciālu ir farmācija un mazumtirdzniecība

Pašlaik Ķīna „atrodas zem lupas” – valsts ekonomikas attīstībai seko līdzi pasaules ekonomikas un finanšu analītiķi. Un ne velti, jo 2015. gadā Ķīnas ekonomikas pieaugums ir 6,9%, kas ir lēnākais izaugsmes rādītājs pēdējos 25 gados.

Paredzams, ka ekonomiskās izaugsmes temps turpinās bremzēties arī 2016. un 2017. gadā. Valstī notiekošās strukturālās reformas, kas ir vērstas uz pakalpojumu un patēriņa attīstību, padarījušas Ķīnai piemītošo ekonomikas modeli t.s. “divu ātrumu” ekonomiku vēl izteiktāku.

“Uzvarētāji” jeb nozares ar ilgtermiņa izaugsmes potenciālu ir farmācija un mazumtirdzniecība. Šīm nozarēm “Coface” finanšu analītiķi ir piešķīruši zemu vai vidēju riska novērtējumu. Izņēmums ir informācijas komunikāciju tehnoloģijas (IKT) – nozare ietilpst uzvarētāju grupā, bet izteikti spēcīgās konkurences dēļ tai ir piešķirts augsts riska vērtējums.

Ķīnas farmācijas sektors joprojām uzrāda stabilu peļņu, kā arī ir vismazāk atkarīgs no aizņēmumiem. Raugoties vidējā termiņā, farmācijas nozares attīstību nodrošina konstants vidusšķiras pieaugums un sabiedrības novecošanās.

“Zaudētāji” jeb nozares ar izaugsmes problēmām ilgtermiņā ir ķīmisko vielu un metālapstrādes nozares. Šiem ekonomikas sektoriem piešķirts augsts vai ļoti augsts riska novērtējums. Šo nozaru uzņēmumiem ir vislielākā iespējamība, ka tos piemeklēs maksātnespēja. Vidēji augsts vai augsts riska līmenis tiek piemērots tām nozarēm, kas negūst tiešu labumu no valdības strukturālajām reformām, piemēram, lauksaimniecība, papīra un koka apstrāde, kā arī tekstila nozare.

Augsts riska līmenis tiek piemērots arī celtniecības nozarei. Būvniecības sektora un metālražošanas riski ir saistīti ar parādu problēmām, kā arī lielo skaitu fiktīvo uzņēmumu. Būvniecības nozares izaugsmes sarukums turpināsies arī 2016. gada otrajā pusē. Tāpat būvniecībā krītas pieprasījums pēc būvmateriāliem, it īpaši cementa un tērauda izstrādājumiem, kas jau cieš no pārpalikumiem.

Sagaidāms, ka Ķīnas valdība turpinās sāktās reformas politikas iniciatīvas, koncentrējoties uz nozarēm ar augstāku izaugsmes potenciālu vidējā un ilgtermiņā. Tomēr, neskatoties uz reformām, Ķīnas ekonomiskās izaugsmes temps 2016. un 2017. gadā turpinās kristies un ir sagaidāms, ka pieaugs Ķīnas uzņēmumu skaits ar augstu kredītrisku. Ar šo faktu būs spiesti rēķināties arī Latvijas uzņēmumi, kas sadarbojas ar Ķīnu.

Autors ir „Coface Latvija” izpilddirektors

 

Komentāri (21)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu