Teritoriju ap LNMM rosinās pārsaukt par Jaņa Rozentāla laukumu • IR.lv

Teritoriju ap LNMM rosinās pārsaukt par Jaņa Rozentāla laukumu

37
Janis Rozentāls. Publicitātes foto

LNMM adrese varētu būt Jaņa Rozentala laukums 1 

Teritoriju ap Latvijas Nacionālo mākslas muzeju (LNMM) rosina pārsaukt par mākslinieka Jaņa Rozentāla laukumu, ziņo LETA.

Piektdien Rozentālam veltītas izstādes atklāšanas pasākumā Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR) stāstīja, ka septembrī Rīgas domē tiks rosināts skatīt jautājumu par laukuma ap LNMM nosaukšanu par Jaņa Rozentāla laukumu.

Ja šī teritorija iegūs šādu nosaukumu, tad LNMM adrese varētu būt Jaņa Rozentala laukums 1 esošās adreses – Krišjāņa Valdemāra iela 10a – vietā.

Ameriks norādīja, ka kopā ar LNMM direktori Māru Lāci izdevies vienoties kopīgā idejā par nosaukuma piešķiršanu laukumam.

Lāce gan atzina, ka muzejam tas nozīmēs sarežģījumus, kas saistīti ar adreses pārreģistrēšanu.

No 13.augusta līdz 30.oktobrim LNMM būs skatāma gleznotāja Rozentāla 150.gadu jubilejai veltīta izstāde “Janis Rozentāls (1866-1916). Māksla un tehnika”. Rozentāla biogrāfija un radošā darbība spilgti apliecina latviešu mākslinieku sociālo un nacionālo pašapzināšanos 19. un 20.gadsimtu mijā. Pirmo vispārējo atzinību dzimtenē gleznotājs guva 1896.gadā Latviešu etnogrāfiskajā izstādē kopā ar nacionālpatriotiski noskaņotajiem “Rūķa” loka vienaudžiem, kas nāca klajā ar ideju kalpot savai tautai un attēlot tās dzīvi mākslā.

Izstāde ļaušot vērot Rozentāla mākslinieciskos meklējumus plašā diapazonā – no nacionāla reālisma virsotnes laucinieku tēlojumā slavenajā diplomdarbā “No baznīcas” (“Pēc dievkalpojuma”, 1894) līdz “Skaistā laikmeta” estētismam un dekoratīvismam romantiskos sapņojumos par idillisko laimes zemi Arkādiju.

Atzītā portretista, figurālista, ainavista un intīmu sadzīves ainu atveidotāja tvertie mirkļi un noskaņas mijas ar fantastiskām simboliskām kompozīcijām, mitoloģiskiem un reliģiskiem sižetiem. Visai daiļradei cauri vijas iecienītāko motīvu un tēlu variācijas, kas atkārtojas arī grāmatu un periodikas grafikā.

 

Komentāri (37)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu