Tramps izpelnās kritiku par izteikumiem, kurus var uztvert kā draudus Klintonei • IR.lv

Tramps izpelnās kritiku par izteikumiem, kurus var uztvert kā draudus Klintonei

27
Donalds Tramps. Foto: Reuters/LETA

Trampa izteikumi šokējuši demokrātus – “Tramps aicina vai nu uz bruņotu dumpi, vai uz savas pretinieces noslepkavošanu”

Republikāņu partijas kandidāts ASV prezidenta amatam Donalds Tramps otrdien izpelnījās asu kritiku ar neapdomīgiem izteikumiem par šaujamieroču nēsāšanas tiesībām, kurus daži interpretēja kā vardarbības draudus pret viņa sāncensi gaidāmajās ASV prezidenta vēlēšanās Hilariju Klintoni, ziņo LETA/AFP.

“Hilarija pēc būtības grib atcelt [ASV Konstitūcijas] 2.labojumu,” kas nodrošina tiesības nēsāt šaujamieročus pašaizsardzības un medību nolūkos, Tramps paziņoja vēlēšanu mītiņā Ziemeļkarolīnas štata Vilmingtonas pilsētā.

“Ja viņai izdosies izraudzīties savus tiesnešus [Augstākajai tiesai], tad jūs neko nevarēsiet darīt. Lai gan 2.labojumu [atbalstošie] cilvēki varbūt varēs kaut ko darīt, es nezinu,” sacīja Tramps.

Kongresmeņi, bijušās nacionālās drošības amatpersonas un citi Trampa kritiķi interpretēja viņa teikto tā, ka uz Klintoni vai viņas nominētiem Augstākās tiesas tiesnešiem kāds varētu šaut.

Klintones kampaņas pārstāvji nosodīja Trampa “bīstamo” valodu un pieprasīja, lai prezidenta kandidāti “nekādā veidā nedotu mājienus par vardarbību”.

Trampa kampaņas komanda atbildēja, ka viņa izteikumi nozīmē tikai to, ka šaujamieroču nēsāšanas tiesību aizstāvji ir spēcīgs vēlēšanu spēks. “2.labojumu [atbalstošie] cilvēki .. ir ļoti vienoti, kas dod viņiem lielu politisku varu,” sacīja Trampa komunikāciju konsultants Džeisons Millers.

Nacionālā šaujamieroču asociācija, kas ir ASV lielākais šaujamieroču nēsāšanas tiesību lobijs, paziņoja, ka Tramps pavisam pareizi pateicis to, ka būtu grūti aizsargāt 2.labojumu, ja Klintone ieceltu jaunus Augstākās tiesas tiesnešus. “Tomēr ir kaut kas, ko mēs varam darīt vēlēšanu dienā: ierasties un balsot par 2.labojumu,” asociācija vēstīja mikroblogu vietnē “Twitter”.

Demokrātu kongresmeņi paziņoja, ka Trampa izteikumi ir viņus šokējuši. “Šajā klipā Tramps aicina vai nu uz bruņotu dumpi, vai uz savas pretinieces noslepkavošanu. Tas ir nicināmi,” tvītoja kongresmenis Deivids Sisilains.

ASV Slepenais dienests, kuram ir jāapsargā gan Tramps, gan Klintone, pavēstīja ASV medijiem, ka ir informēts par Trampa izteikumiem, bet nepateica, vai tie pelnījuši izmeklēšanu. Daži demokrātu kongresmeņi pauda uzskatu, ka šāda izmeklēšana ir nepieciešama.

 

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu