Uzlabojas Latvijas pašvaldību e-pārvaldes līmenis • IR.lv

Uzlabojas Latvijas pašvaldību e-pārvaldes līmenis

31
Publicitātes foto
Gusts Muzikants

Latvijas e-indekss atklāj pašvaldību spēju pārvaldē izmantot digitālos pakalpojumus

Gada laikā par 34% pieauguši pašvaldību rādītāji e-pārvaldes attīstībā, kas mēra piedāvāto digitālo risinājumu klāstu, e-pakalpojumu lietošanu iedzīvotāju vidū, kā arī tehnoloģisko iespēju izmantošanu iekšējā darba organizēšanā. Par to liecina „Latvijas e-indeksa” mērījums, kas aptver visas 119 pašvaldības.

E-pārvaldes attīstībai ir straujākais kāpums, salīdzinot ar pārējiem “Latvijas e-indeksa” faktoriem – e-vides infrastruktūras attīstību, interneta resursu popularitāti un cilvēku prasmēm, informācijas sistēmu un datu drošību. Ja 2014. gadā e-pārvaldes rādītājos pašvaldības saņēma vidēji 7,79 no maksimāli iegūstamiem 30 punktiem, pērn šie rādītāji sasniedza 10,44. Augstākos rezultātus uzrādīja republikas nozīmes pilsētas, kam sekoja lielie novadi un mazie novadi.

2015. gadā publiskās pārvaldes e-pakalpojumu lietošanā Latvija apsteidza ES vidējos rādītājus. Līdz ar to, ka pašvaldību iekšējo procesu vadība kļūst digitālāka, tiek veicinātā ne tikai iedzīvotāju līdzdalība un sazina, bet tas uzlabo arī pašvaldību darbības efektivitāti un produktivitāti. Tas apliecina, ka pašvaldības kļūst tehnoloģijām atvērtākas un iedzīvotājiem draudzīgākas. Tehnoloģiju attīstība notiek nepārtraukti, tāpēc digitālās vides pilnveidošanai jānotiek pastāvīgi.

Centrālajā administrācijā pilnībā elektroniski ienākošo un izejošo korespondenci organizē katrā piektajā domē, savukārt katrā desmitajā – personālvadības dokumentāciju un iekšējos rīkojumus. Par 12% pieaudzis arī to pašvaldību skaits, kas ieviesušas dokumentu vadības sistēmu, tādējādi samazinot izmaksas, ekonomējot laiku dokumentu apstrādes procesiem un paaugstinot efektivitāti.

Lielākais pašvaldības mājaslapā pieejamo ar tās sniegtajiem pakalpojumiem saistīto veidlapu sagatavju, kas atvieglo un paātrina saziņu ar pašvaldību, skaits ir Jūrmalas pilsētas (155 veidlapas), Salaspils (130), Rēzeknes (99), Babītes (95) novadu un Liepājas pilsētas (95) domēm. Savukārt vairs tikai piecas pašvaldības mājaslapās nav izvietojušas nevienu veidlapu sagatavi. Iepriekš tādas bija 14.

Arvien biežāk iedzīvotāji izvēlas deklarēt dzīvesvietu elektroniski – šis rādītājs ir pieaudzis par 10%. Atsevišķās pašvaldībās, īpaši lielajos un mazajos novados ir sevišķi liels iedzīvotāju īpatsvars, kas izvēlas šo e-pakalpojumu – Aizputes, Ērgļu, Raunas un Neretas novadā.

„Latvijas e-indeksa” e-pārvaldes augstākie rezultāti (maksimālais punktu skaits – 30):

E-pārvaldes attīstība noteikta, ņemot vērā gan pašvaldības piedāvāto digitālo risinājumu klāstu (pašvaldības pakalpojumu piedāvātais digitalizācijas līmenis, veidlapu sagatavju un pakalpojumu apraksti pašvaldības mājaslapā), gan e-pakalpojumu lietošanu iedzīvotāju vidū (dzīves vietas deklarēšana, nekustamā īpašuma nodokļu rēķinu piestādīšana), kā arī tehnoloģisko iespēju izmantošanu pašvaldības darba organizēšanā (dokumentu vadības sistēma un tās pielietojums, iekšējā dokumentu vadība u.c.).

Jau otro gadu pēc kārtas par digitāli attīstītāko pašvaldību republikas nozīmes pilsētu grupā atzina Valmieras pilsētu un mazo novadu grupā – Strenču novada pašvaldību, kamēr lielo novadu grupā augstāko rezultātu uzrādīja Kuldīgas novads. Savukārt valsts iestāžu vidū Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ieņēma pirmo vietu ministriju grupā un Centrālās statistikas pārvalde – iestāžu grupā.

“Latvijas e-indekss” mēra Latvijas publiskās pārvaldes digitālās vides attīstību piecās kategorijās – republikas nozīmes pilsētas, lielie novadi, mazie novadi, ministrijas un iestādes. Uzvarētāji noteikti, veicot pašvaldību un valsts iestāžu aptaujas, kā arī izmantojot datus no citu iestāžu un organizāciju rīcībā esošiem statistikas avotiem.

Lai izstrādātu pārskatāmu e-vides iespēju izmantošanas novērtējumu pašvaldībās un valsts iestādēs, 2014. gadā „Latvijas e-indeksa” partnerības iniciatīvu sāka “Lattelecom” un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija kopā ar partneriem – Latvijas Pašvaldību savienību, Latvijas Lielo pilsētu asociāciju, Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociāciju un Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru.

Autors ir Latvijas pašvaldību e-indeksa darba grupas vadītājs, “Lattelecom” komercdirektors

 

Komentāri (31)

ierados 06.08.2016. 18.18

Praktiski Latvijā t.s. e-pakalpojumi un e-vide ir gabalu gabaliem, kur atstarpes aizpilda papīru blāķi. Vienā krastā datus drukā no vienas bāzes uz papīra, krauj laivās un pārved uz otru krastu. Tur cilvēki sēž papīru ķīpās un ar rokām ievada datus citā bāzē.

0
0
Atbildēt

0

Odo 03.08.2016. 21.50

Prieks par Carnikavas novadu, kurš, pateicoties atvērtā pirmkoda sistēmai Munixwiki https://pakalpojumi.carnikava.lv/ pakāpies uz trešo vietu.

Vairāk par šo sistēmu:

1. http://odo.lv/Blog/130703

2. http://www.lps.lv/lv/seminari-un-video/videoarhivs/3185-pasvaldibu-e-pakalpojumu-nodrosinasanas-iespejas

3. http://odo.lv/Training/XWiki

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu