Lietuvas ĀM: Ar Viļņas "atbrīvošanas" monētu Krievija rāda neizpratni par vēsturisko patiesību (papild.) • IR.lv

Lietuvas ĀM: Ar Viļņas “atbrīvošanas” monētu Krievija rāda neizpratni par vēsturisko patiesību (papild.)

44
Uz Rīgai veltītās monētas attēlots tā sauktais Uzvaras piemineklis.

Krievijas Banka laiž klajā monētas par godu Austrumeiropas galvaspilsētu “atbrīvošanai”

Krievija, izlaižot jubilejas monētu, kas ir veltīta Viļņas tā dēvētajai atbrīvošanai no nacistu okupantiem un uz kuras ir attēlotas no Viļņas Zaļā tilta noņemtās padomju karavīru skulptūras, ir parādījusi, ka vēl nav gatava vēsturiskajai patiesībai par padomju okupāciju, trešdien paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrijas (ĀM) politiskais direktors Rolands Kačinsks.

Tā viņš novērtēja Krievijas centrālās bankas šonedēļ izlaisto jubilejas monētu, kas ir viena no 14 monētām sērijā “Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvoja no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”. Uz Viļņai veltītās monētas ir skulpturālā kompozīcija “Karavīriem – atbrīvotājiem”, kas pirms gada līdz ar citām padomju skulptūrām tika demontēta no Viļņas Zaļā tilta, ziņo LETA/BNS.

“Lietuvas ĀM zina par Krievijas centrālās bankas izlaistajām monētām un ir pievērsusi tām uzmanību. Mums nerodas nekādas šaubas par Sarkano armiju un tās vietu Lietuvas vēsturē,” aģentūrai BNS teica Kačinsks.

“Krievijas nostāju mēs zinām, un monētu izlaišana tikai apliecina to, ka Krievija vēl nav gatava vēsturiskajai patiesībai par padomju okupāciju,” piebilda Lietuvas ĀM politiskais direktors.

Jau ziņots, ka Krievijas Banka pirmdien laida klajā vairākas piemiņas monētas, tai skaitā monētu piecu rubļu vērtībā, kas veltīta Rīgas “atbrīvošanai” no nacistiskās Vācijas okupācijas Otrā pasaules kara beigās, ziņo LETA/RIA Novosti.

Kopumā Krievijas centrālā banka laida klajā 14 monētas sērijā “Valstu galvaspilsētas, ko padomju karaspēks atbrīvoja no vācu fašistiskajiem iebrucējiem”.

Līdz ar Rīgu šo apšaubāmo “godu” izpelnījusies Kijeva, Minska, Viļņa, Kišiņeva, Bukareste, Tallina, Belgrada, Varšava, Budapešta, Bratislava, Vīne, Berlīne un Prāga.

Uz Rīgai veltītās monētas attēlots tā sauktais Uzvaras piemineklis, bet uz Tallinas monētas bēdīgi slavenais piemineklis “Aļoša”. Uz visām šīm monētām attēloti padomju armijas karavīriem “atbrīvotājiem” veltītie pieminekļi katrā no pilsētām.

Zīmīgi, ka faktiski visas šīs pilsētas pēc tā dēvētās atbrīvošanas nonāca tiešā Padomju Savienības noziedzīgā komunistiskā režīma okupācijā vai arī to formālā pārvalde pēc īsāka vai ilgāka laika nonāca PSRS uzspiesto marionešu režīmu rokās.

Nedaudz vieglāku likteni piedzīvoja vienīgi Vīne, no kuras PSRS okupācijas karaspēks devās prom jau 1955.gadā.

Pārējām “atbrīvotajām” pilsētām nācās gaidīt pusgadsimtu, līdz “atbrīvotāji” devās prom, taču to nodarītais posts joprojām nav pilnībā pārvarēts.

 

Komentāri (44)

J.Biotops 03.08.2016. 13.03

Latvijā ir brīnišķīgi grafiskā dizaina meistari. Kad par latu vairs nav jārūpējas, varētu piedāvāt augsta līmeņa naudas zīmju izstrādi Mongolijai. Veselu sēriju tugriku ar mongoļu atbrīvotajām krievu pilsētām. Sevišķi izteiksmīga iznāktu Tohtamiša atbrīvotā (degošā) Maskava ar strauji bēgošo nacionālgeroju Donas Dmitriju tālumā. Uz sīkākām vieta gandrīz visām Krievzemes pilsētām, pašai lielākai banknotei derētu dubultportrets ar visdiženāko atbrīvotāju hanu Batiju un viņa pirmo sulaini – ravnoapostoļniju sv.Aļeksandru Ņevski.

Tiesa, uz līdzīgām sērijām var pretendēt arī Polija, Zviedrija un Francija, tomēr mongoļu panākumi krievu atbrīvošanā bija ilgstošāki – viņiem priekšroka.

+15
-3
Atbildēt

1

    Anonīms > J.Biotops 03.08.2016. 15.38

    vispār jau Latvijas Banka izklaidējas izdodot visādas tur smalkās monētas – kolekcionāriem – tagad esot eiro monēta ar govi, nu labi, ka uz monētas, jo piensaimniecību jau nupat arī žņaudz nost un tad jau labi, ka vismaz uz monētas , ja ne mūsu pļavās …

    0
    -2
    Atbildēt

    0

fretka 03.08.2016. 15.04

Nabaga krievi!

Labi, ka mums nav jānēsā makā tāds bleķis ar 2,5 cm diametru, kura vērtība ir 7 eirocenti :)

+10
-1
Atbildēt

8

    edge_indran > fretka 03.08.2016. 16.06

    ——–

    Kurš tagad “pielīdīs” Ukrainai, ja Polijas Seims pieņēma deklarāciju par genocīdu 1943.gadā?

    The Sejm of the Republic of Poland adopted a resolution recognizing the mass kill of Poles by Ukrainian nationalists in 1943 as a genocide.

    POLAND’S SEJM ADOPTS RESOLUTION ON VOLHYNIA GENOCIDE

    http://4.bp.blogspot.com/-VFpI1VeqmAs/UVO5qlmcZ6I/AAAAAAAAFoM/oFglwT09Fm4/s1600/Monument+for+Polish+victims+of+Volhynia+Massacre+by+Stako-edited+by+Goku122.jpg

    https://southfront.org/polands-sejm-adopts-resolution-on-volhynia-genocide/

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > fretka 03.08.2016. 15.24

    ———-

    “…Mums nerodas nekādas šaubas par Sarkano armiju un tās vietu Lietuvas vēsturē,” aģentūrai BNS teica Kačinsks.”

    ================================================================================

    Labi, ka “atbrīvoja”, nevis “ieņēma”! Vajag tak’ atcerēties vēsturi – kā Polijas teritorijas tika iekļautas Lietuvas valstī.

    “Договор о передаче Литовской Республике города Вильно и Виленской области и о взаимопомощи между Советским Союзом и Литвой”

    http://img.tyt.by/n/0f/7/02_peredacha-19_620.jpg

    http://www.oldgazette.ru/lib/propagit/20/13.html

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > fretka 03.08.2016. 21.33

    ————

    Pašlaik “uz papīra” Polija pauž atbalstu, lai savus mērķus sasniegtu. Reāli nekad nekāda tur solidaritāte ilgstoši nav pastāvējusi – un arī tagad ar Bandera, Šuhēviča un Ādolfa slavētājiem nepastāvēs.

    Poland Will Begin Dividing Ukraine

    http://www.stopfake.org/content/uploads/2014/10/Glavnaya-1716x700_c.jpg

    http://www.veteranstoday.com/2016/01/17/poland-will-begin-dividing-ukraine/

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > fretka 03.08.2016. 23.52

    ———–

    Polijas TV rāda filmas par Volīnijas slaktiņu nepārtraukti – laiks arī LTV parādīt!

    Rzeź Wołyńska Film Dokumentalny

    https://www.youtube.com/watch?v=n08nOXbOPDU

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > fretka 03.08.2016. 22.19

    edge_indran ————

    Gan poļi, gan ukraiņi gan visi pārējie slāvi zārkā redzēja jūs, netīrās krievu fašistu cūkas, baltās kartona čībiņās. Šī ir jūsu: vergu un slepkavu, pēdējā nožēlojamā desmitgade, kas atlicis smirdēt uz mūsu brīnišķīgās planētas un trīsdesmitajos gados tiks iznīcināti visi jūsu atribūti un simboli un pēdējās liecības, ka tādi izdzimteņi reiz mājojuši uz Cilvēku planētas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 04.08.2016. 06.47

    Edža (Klucis a.k.a. Kvadrāts) mums ir īsts krievu trollis.

    Vispirms priecīgi pavēsta, ka Polijas Seims pieņēmis pret Ukrainu vērstu deklarāciju.

    Kad viņam pastāsta, kas tajā deklarācijā rakstīts, tad edža paziņo – tas jau tikai “uz papīra” :)

    Par prieku edžam un viņa saimniekiem varu vēl pastāstīt, ka 9. septembrī Polijā sāks izrādīt režisora Antonija Krauzes jauno filmu “Smoļenska”, kura noteikti nepatiks visu tautību curikiem

    https://www.youtube.com/watch?v=huveY6NEa2Q

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 03.08.2016. 15.53

    Edžam jauna metoģička – pielīst poļiem :)

    Starp citu, neceri, edža, poļiem joprojām nerodas nekādas šaubas par Sarkano armiju un tās vietu arī Polijas vēsturē.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    fretka > fretka 03.08.2016. 16.29

    Tava priekšniecība, edža, nelasa pirmavotus, citādi nedotu tev tik “gudrus” norādījumus :)

    Tajā pašā Polijas Seima deklarācijā ir teikts:

    Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża solidarność z Ukrainą walczącą z zewnętrzną agresją o zachowanie integralności terytorialnej. Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wyraża przekonanie, że jedynie pełna prawda o historii jest najlepszą drogą do pojednania oraz wzajemnego wybaczenia.

    https://sadeczanin.info/wiadomo%C5%9Bci/rze%C5%BA-wo%C5%82y%C5%84ska-upami%C4%99tniona-tekst-uchwa%C5%82y-sejmu-rp

    /Polijas Republikas Seims pauż solidaritāti ar Ukrainu tās cīņā pret ārēju agresiju, par savas teritoriālās integritātes saglabāšanu. Polijas Republikas Seims ir pārliecināts, ka tikai visa patiesība par vēsturi ir labākais ceļš uz izlīgumu un savstarpēju piedošanu/

    +10
    0
    Atbildēt

    0

moonlight 03.08.2016. 10.51

Tas ir pietiekams iemesls, lai beidzot tiktu nojaukts cilvēku cieņu aizskarošais krievu fašistisko izdzimteņu, planētas atkritumu: civiliedzīvotāju masu slepkavu, sadistu, marodieru un vecenīšu izvarotāju iztukans Karātavu laukumā.

+7
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu