Streļčenoks plāno atkārtoti kandidēt uz KNAB vadītāja amatu • IR.lv

Streļčenoks plāno atkārtoti kandidēt uz KNAB vadītāja amatu

22
KNAB pašreizējais vadītājs Jaroslavs Streļčenoks. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valdība šodien lems, vai akceptēt jauno KNAB priekšnieka pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību

Pašreizējais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks plāno atkārtoti kandidēt uz biroja priekšnieka amatu, ziņo LETA.

Telekanāla LNT raidījumā “900 sekundes” Streļčenoks otrdien atzina, ka plāno pieteikt savu kandidatūru, bet pirms tam gaidot konkursa kritērijus.

Viņš norādīja, ka pašlaik neplāno konsultēties ar politiskajiem spēkiem, bet, ja tiks līdz konkursa kārtai, kas paredzēs tikšanos ar Saeimas frakcijām, tad sniegs savu redzējumu politiķiem.

Ministru kabinets (MK) šodien lems, vai akceptēt jauno KNAB priekšnieka pretendentu atlases un vērtēšanas kārtību.

Iepriekš MK komiteja no kārtības projekta nolēma svītrot punktu, kurš paredzēja, – ja konkursa otrajā kārtā visiem pretendentiem novērtējuma rezultāts ir mazāks nekā 40 punkti, komisija pieņem lēmumu par konkursa izbeigšanu bez rezultāta. Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis (V) rosināja šo normu svītrot, jo norādīja, ka komisijas locekļi ir saprātīgi cilvēki, kas spēs nolemt, vai virzīt kandidātus apstiprināšanai. Arī pārējie ministri piekrita ierosinājumam svītrot šo punktu.

Nevalstiskā organizācija “Delna” projektā iebilda par KNAB priekšnieka kandidātu vārdu neatklāšanu līdz to virzīšanai apstiprināšanai, līdzīgi kā tas ir citu vadošo iestāžu vadītāju atlasē. MK komitejā attiecībā uz pretendentu vārdu publiskošanu plašāks atbalsts bija kompromisa priekšlikumam, kas paredzētu tikai to kandidātu publiskošanu, kas nonāks līdz konkursa otrajai kārtai.

Iepriekš MK komitejas sēdē bija plašas diskusijas par turpmāko rīcību, ja atlases komisijas balsis sadalās vienādi, proti, divi pret divi. KNAB rosināja noteikt, ka šādos gadījumos tiek pieņemts personai labvēlīgs lēmumus, bet Valsts kanceleja uzskatīja, ka izšķirošai jābūt komisijas vadītāja balsij. Pēc diskusijām premjerministrs Māris Kučinskis (ZZS) un vairāki ministri norādīja, ka izšķirošai jābūt komisijas vadītāja balsij.

Attiecībā uz prasību kandidātiem par “nevainojamo reputāciju” piedāvāts sasaistīt ar pielaidi valsts noslēpumam. Proti, KNAB vadītājam jāiegūst arī pielaide valsts noslēpumam, ko nevarot saņemt cilvēks ar reputācijas problēmām.

Valdības komitejas sēdē bija arī dažādi priekšlikumi attiecībā uz izmaiņām saistībā ar piešķiramo punktu skaitu pretendentiem par dažādām prasmēm. Piemēram, nevalstiskā organizācija “Delna” iebilda pret pašreizējo punktu sadales proporciju.

Tomēr iepriekš premjerministrs uzsvēra, ka nav gatavs tagad valdības komitejas sēdē mainīt šos skaitļus, līdzīgu viedokli pauda arī izglītības un zinātnes ministrs. Vienlaikus KNAB un Valsts kanceleja vēl varētu pārrunāt šo jautājumu un varētu atsevišķos jautājumos piedāvāt izmaiņas, ja par tām vienosies.

KNAB sagatavotais kārtības projekts paredz, ka 15 punktus varēs iegūt, ja pretendentam ir vismaz triju gadu pieredze vadošā amatā valsts pārvaldē vai tiesībaizsardzības jomā. Maksimālais punktu skaits – desmit – tiks piešķirts, ja pretendenta padotībā esošo darbinieku skaits ir lielāks par 100.

Streļčenoku šajā amatā Saeima iecēla 2011.gada 17.novembrī.

Komentāri (22)

jurisml_inbox_lv 02.08.2016. 08.36

kaartiiba paliks iepriekšeejaa , kaa lembe leema par koļegovas iestumšanu kreeslaa , taa arii te nav vajadziibas riikot konkursu , šis kret… pardon kadrs sevi jau paraadiijis darbā , ir pietiekoši labs .

+5
0
Atbildēt

0

Absints 02.08.2016. 11.56

Strelčenoks amatā nonāca konkursa rezultātā. Par viņa kandidatūru vienbalsīgi nobalsoja visi komisijas locekļi. Pēc tam to vienbalsīgi nostiprināja Saeima..

+2
0
Atbildēt

1

    vitalisvita > 03.08.2016. 00.03

    Jā, diemžēl un par apkaunojumu mums visiem, tā ir taisnība.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Absints 03.08.2016. 16.08

Potapova jau vairs KNAB nestrādā. Gan jau, ka atkal tiesāsies, un gan jau, ka tiesa atradīs nepareizi ieliktu komatu lēmumā. Un, varbūt, atkal atjaunos….

Bet kurš cilvēks gribētu ar spēku atgriezties vietā, no kuras izmests. Pat, ja nelikumīgi. Kādas attiecības darbā pēc tā ir sagaidāmas…

Es ne…

+1
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu