Pēc notiesājoša sprieduma Saeimas deputātam Dainim Liepiņam jāpamet parlaments (papild.) • IR.lv

Pēc notiesājoša sprieduma Saeimas deputātam Dainim Liepiņam jāpamet parlaments (papild.)

34
Dainis Liepiņš sarunā ar partijas līderi Mārtiņu Bondaru. Foto: Ieva Lūka, LETA

Liepiņš jau ir vērsies Eiropas Cilvēktiesību tiesā, kas pieņēmusi viņa sūdzību

Stājies spēkā notiesājošs spriedums 12.Saeimas deputātam un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Saeimas frakcijas vadītājam Dainim Liepiņam krimināllietā par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā, ziņo LETA. 

Liepiņš no 1.augusta zaudē deputāta mandātu, un Saeimai atsevišķi par šo jautājumu nav jālemj. Viņa vietā Saeimas deputāta mandātu varētu saņemt Vecumnieku novada domes vadītājs Rihards Melgailis, liecina CVK dati.

Melngailis aģentūrai LETA apliecinājis, ka gatavs būt Saeimas deputāts. 12.Saeimas vēlēšanās Melgailis kandidēja no Latvijas Reģionu apvienības saraksta Zemgales vēlēšanu apgabalā un pēc iegūto punktu skaita ieņem otro vietu šajā sarakstā – uzreiz pēc Liepiņa.

Melgailis teica, ka vēl nav oficiāli uzrunāts ieņemt Saeimas deputāta amatu. Parlamenta deputāta postenī viņš kā prioritāru redz darbu pie reģionu attīstības veicināšanas.

Savukārt Liepiņš uzskata, ka šis nav samērīgs sods un par šo “aizmāršību” viņam varēja piemērot administratīvu sodu. Viņš kā piemēru minēja situāciju ar bijušo veselības ministru Gunti Belēviču, kuram bija administratīvie pārkāpumi saistībā ar nepilnībām deklarācijas aizpildīšanā.

Šo sodu Liepiņš nevar pārsūdzēt, tāpat viņš nevar vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT). Liepiņš gan iepriekš vērsies ECT saistībā ar liegumu piedalīties Saeimas sēdēs.

Liepiņš neplāno izstāties no partijas “Reģionu alianse” un pārtraukt darbību Latvijas Reģionu apvienībā (LRA). Viņš gan piebilda – ja kolēģi uzskatīs, ka viņš traucē LRA, tad šis viedoklis tiks ņemts vērā.

Augstākās tiesas (AT) Krimināllietu departaments pirmdien atstāja negrozītu Zemgales apgabaltiesas spriedumu, ar kuru Liepiņš atzīts par vainīgu par nepatiesu ziņu sniegšanu amatpersonas deklarācijā un sodīts ar naudas sodu trīs minimālo mēnešalgu apmērā, tas ir, 1080 eiro.

AT lēmums nav pārsūdzams, informēja AT preses sekretāre Baiba Kataja.

Ņemot vērā, ka Saeima ir ļāvusi turpināt minētās lietas iztiesāšanu, deputātam ir liegts piedalīties Saeimas sēdēs. Tāpat Liepiņš saņem 50% no mēnešalgas.

Liepiņš ir saņēmis arī apstiprinājumu no Eiropas Cilvēktiesību tiesas (ECT), ka viņa sūdzība par cilvēktiesību pārkāpumiem ir pieņemta izskatīšanai un tiks izskatīta iespējami īsākā termiņā. ECT parlamentārietis ir vērsies kā pēdējā un augstākajā instancē, aizstāvot savas tiesības uz taisnīgu un saprātīgā termiņā izskatītu lietu, kā arī tiesības pilnvērtīgi piedalīties Saeimas un komisiju darbā, īstenojot vēlētāju doto mandātu.

Deputāta lietas izskatīšana dažādās tiesu instancēs ilgst jau kopš 2013.gada, kad pret viņu tika celta apsūdzība par kļūdaini aizpildītām amatpersonas deklarācijām, kuras tikušas izlabotas.

“Jāuzsver, ka faktu par ierosināto kriminālprocesu nevienam un nekad neesmu slēpis. Pirms vēlēšanām par to bija informēti gan mani partijas biedri LRA, gan mani vēlētāji Zemgales vēlēšanu apgabalā. Tāpat es neiebilstu un nekad neesmu iebildis pret manas lietas izskatīšanu un taisnīgu iztiesāšanu. Gluži pretēji – esmu vienmēr iestājies par ātru lietas virzību. Par manu cilvēka tiesību pārkāpumu es uzskatu nesamērīgi ilgo lietas izskatīšanu un iztiesāšanu, kā arī aizliegumu pilnvērtīgi piedalīties Saeimas un komisiju darbā, tādējādi nespējot īstenot vēlētāju doto mandātu,” akcentē politiķis.

(papildināta ar Liepiņa viedokli)

Komentāri (34)

Mantrausis 02.08.2016. 08.13

Runājot ne par Liepiņu, bet likuma normu un spriedumu – laikā, kad valstij pieejami tik daudzi reģistri un uzskaitījumi, ir gana muļķīgi vēl likt kādam ko aizpildīt un par kļūdām sodīt. Pilnīgi lieks laika un resursu patēriņš.

Faktiski – ar šo rada iespaidu, ka kaut kas tiek kontrolēts, reāli – cik īsti ir zināms par ietekmi, īpašumiem, kas iegūti ne gluži godīgi, un neizprotamiem dažādu institūciju lēmumiem. Kam īsti ir svarīgas “patiesas oficiālās” ziņas deklarācijās, ja tāpat (vismaz 2016. gada notikumi) tur var norakstīt vai sarakstīt jebko… Cik “zeķu” ir pārbaudīts? :)

Nerunāsim par to, ka tiesa tiek pārvērsta par sadzīvisku institūciju. Kaut kas nepatīk – tiesājies…

0
0
Atbildēt

0

moonlight 01.08.2016. 16.59

Būtu pēc vēlēšanām “izlīdis no skapja”, kā Rinkēvičs un viss būtu OK. Vispār jau Šļesera mūdzim, “visu jomu specam” politikai nedrīkstēja ļaut tuvoties šāviena attālumā.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu