Stājas spēkā "Sadales tīkla" diferencētie tarifi, ieviešot fiksētu abonenta maksu • IR.lv

Stājas spēkā “Sadales tīkla” diferencētie tarifi, ieviešot fiksētu abonenta maksu

33
Ilustratīvs attēls: Evija Trifanova, LETA

Maznodrošinātajiem elektrības cenu pieaugums tiks kompensēts

No 1.augusta stājas spēkā jaunie a/s “Sadales tīkls” tarifi elektroenerģijas sadales pakalpojuma komponentei maksājumos par patērēto elektroenerģiju, kas paredz fiksētas abonenta maksas ieviešanu visiem elektroenerģijas patērētājiem. Maznodrošinātajiem elektrības cenu pieaugums tiks kompensēts, ziņo LETA.

“Sadales tīkla” jaunā līdzsvarotā tarifa maksa par elektrību samazināsies tiem, kuri elektrību patērē efektīvi, turpretī tiem, kuri elektrību nepatērē vai patērē neefektīvi, gaidāms elektrības cenu pieaugums.

Piemēram, mājsaimniecībām vienfāzes pieslēgumos, kurās elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 1,5 eiro (ietverot PVN). Savukārt pie salīdzinoši maza elektrības patēriņa – 85 kilovatstundas (kWh) mēnesī – kopējais rēķins pieaugs par 0,23 eiro. Pie 115 kWh patēriņa mēnesī gala rēķins samazināsies par 0,21 eiro, bet ar patēriņu 300 kWh mēnesī kopējais rēķins samazināsies par 2,97 eiro mēnesī.

Mājsaimniecībām trīsfāžu pieslēgumos fiksētās ikmēneša maksas apjoms būs atkarīgs no pieslēguma jaudas. Piemēram, 20A trīsfāžu pieslēgumos, kuros elektrība netiek patērēta, turpmāk rēķins pieaugs par fiksēto mēneša maksu 4,84 eiro (ietverot PVN). Savukārt ar salīdzinoši mazu elektrības patēriņu – 100 kWh mēnesī – kopējais rēķins pieaugs par 3,35 eiro. Ar patēriņu 400 kWh mēnesī gala rēķins samazināsies par 1,13 eiro, bet pie elektrības patēriņa 600 kWh kopējais rēķins samazināsies par 4,1 eiro mēnesī.

“Sadales tīkla” jaunais tarifu modelis paredz fiksētas abonenta maksas ieviešanu visiem elektroenerģijas patērētājiem atbilstoši izmantotajai jaudai. Ņemot vērā sociālekonomisko situāciju, valstiski ir pieņemts lēmums aizsargāto lietotāju grupām par jaunajiem tarifiem norēķināties par zemāku cenu. Aizsargāto lietotāju apkalpošanas funkcijas Latvijā 2016.gadā nodrošina “Elektrum”, piemērojot klientiem viņiem atbilstošo atlaidi.

Atbilstoši likumam atbalstu norēķiniem par “Sadales tīkla” jaunajiem tarifiem un patērēto elektroenerģiju var saņemt aizsargātie lietotāji, tai skaitā daudzbērnu ģimenes, kurās ir trīs un vairāk bērni vai aizbilstamie vecumā līdz 18 gadiem. Ja ģimenē ar trīs un vairāk bērniem viens vai vairāki bērni ir vecumā no 18 līdz 24 gadiem un turpina mācīties, tad arī šī ģimene var saņemt atbalstu, personas ar 1.grupas invaliditāti, ģimenes, kuru aprūpē ir bērns invalīds vecumā līdz 18 gadiem, trūcīgas un maznodrošinātas personas.

Trūcīgām un maznodrošinātām personām atbalstam nav jāpiesakās, jo nepieciešamo informāciju ik mēnesi sniedz pašvaldības sociālais dienests. Savukārt daudzbērnu ģimenēm, personām ar 1.grupas invaliditāti un ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns invalīds vecumā līdz 18 gadiem, jāaizpilda pieteikums portālā “www.elektrum.lv”.

Ja elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros elektroenerģiju lieto viens aizsargātais lietotājs, kam piešķirts atbalsts ar vienas fāzes pieslēgumu – tiek kompensēta fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu 1,5 eiro apmērā ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Ar trīs fāžu pieslēgumu un ievadaizsardzības aparāta (IAA) strāvas lielumu līdz 16 ampēriem – atbalsts tiek piešķirts 3,872 eiro apmērā ar PVN. Ar trīs fāžu pieslēgumu un IAA strāvas lielumu virs 16 ampēriem – atbalsts tiek piešķirts maksai par IAA lielumu 0,242 eiro par katru ampēru ar PVN. Maksimālais atbalstā iekļaujamais IAA lielums ir 32 ampēri.

Ja līgumā ir vairāki objekti, kur visiem objektiem ir vienas fāzes pieslēgums, tiek kompensēta fiksētā maksa par pieslēguma nodrošināšanu 1,5 eiro apmērā ar PVN.

Ja vismaz vienam objektam ir trīs fāžu pieslēgums – atbalsts tiek piešķirts maksai par objektu ar lielāko IAA – 0,242 eiro par katru ampēru ar PVN. Maksimālais atbalstā iekļaujamais IAA lielums ir 32 ampēri.

Ja Elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros elektroenerģiju lieto vairāki aizsargātie lietotāji, tad trūcīgas un maznodrošinātās mājsaimniecības, personas ar 1.grupas invaliditāti, kā arī ģimenes ar bērniem invalīdiem katra saņem atbalstu 1,5 eiro apmērā ar PVN. Ja Elektroenerģijas tirdzniecības līguma ietvaros elektroenerģiju lieto vairākas daudzbērnu ģimenes, kam piešķirts atbalsts, tad katra ģimene saņem atbalstu 4,5 eiro apmērā ar PVN.

“Sadales tīklā” skaidroja, ka atbalsts sniedz iespēju katru mēnesi par pirmajām 100 (personām ar 1.grupas invaliditāti, ģimenēm, kuru aprūpē ir bērns invalīds vecumā līdz 18 gadiem, trūcīgām un maznodrošinātām personām) vai 300 (daudzbērnu ģimenēm) mēnesī patērētajām kilovatstundām, kā arī sadales sistēmas pakalpojumiem norēķināties par zemāku cenu. Pārējās elektrības maksājumu veidojošās komponentes (obligātā iepirkuma komponentes un PVN) nemainās.

Neatkarīgi no atbalsta saņēmēju grupas no 2016.gada 1.augusta elektroenerģijas cena ar piemēroto atbalstu par pirmajām 100 vai 300 patērētajām kilovatstundām ir 0,02542 eiro par kilovatstundu bez PVN.

 

Komentāri (33)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu