Obama: Zinām, ka krievi ielaužas mūsu sistēmās (papild.) • IR.lv

Obama: Zinām, ka krievi ielaužas mūsu sistēmās (papild.)

25
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: AFP/LETA

ASV prezidents uzskata, ka Krievija varētu mēģināt ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanas

Krievija varētu mēģināt ietekmēt ASV prezidenta vēlēšanu gaitu, uzskata pašreizējais valsts prezidents Baraks Obama. “Iespējams ir viss,” viņš teica telekanāla “NBC News” intervijā, atbildot uz žurnālistes jautājumu, vai uzskata par iespējamu, ka krievi mēģinās ietekmēt prezidenta vēlēšanas. Obamas intervijas fragmenti trešdien publicēti telekanāla interneta vietnē šeit, raksta Dw.de.

Pēc Obamas teiktā, FIB turpina izmeklēt elektroniskās sarakstes noplūdi no Demokrātu partijas funkcionāru e-pastiem. “Zinu, ka eksperti tajā vaino krievus,” teica Obama un piebilda: “Mēs zinām, ka krievi ielaužas mūsu sistēmās; ne tikai valsts, bet arī privātajās.”

Kas bijusi to cilvēku motivācija, kas organizēja šo datu noplūdi, pēc Obamas teiktā, pagaidām nevar precīzi pateikt. “Taču es zinu, ka Donalds Tramps ne reizi vien ir paudis apbrīnu par Vladimiru Putinu,” teica ASV prezidents.

Tajā pašā dienā Tramps savā tvitera kontā nosauca par “neprātu” demokrātu mēģinājumu viņu vainot kaut kādos sakaros ar Krieviju.

Krievija izvairās no jelkādiem soļiem, ko varētu interpretēt kā iejaukšanos ASV prezidenta vēlēšanās, trešdien paziņoja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs, šādi reaģējot uz nule kā izskanējušajām apsūdzībām, ka aiz ASV Demokrātu partijas e-pastu uzlaušanas stāv Kremlis.

“Prezidents Putins vairākkārt ir runājis par to, ka Krievija nekad nav iejaukusies un neiejaucas citu valstu iekšējās lietās, jo vairāk – citu valstu vēlēšanu procesos, un Maskavā skrupulozi izvairās no jelkādām darbībām, jelkādiem vārdiem, kurus varētu interpretēt kā tiešu vai netiešu iejaukšanos vēlēšanu procesā,” skaidroja Peskovs.

Kremlis jau iepriekš par “absurdām” nodēvējis Hilarijas Klintones kampaņas apsūdzības, ka Krievija ir iejaukta Demokrātu nacionālās komitejas e-pastu nopludināšanā, ziņo LETA.

“Ja jūs runājat par zināmām aizdomām attiecībā uz mūsu valsti, tad jums vismaz ir jābūt precīziem un konkrētiem,” trešdien pamācīja Peskovs.

Kā jau iepriekš ziņots, Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs otrdien tikšanās laikā ar ASV valsts sekretāru Džonu Keriju izvairījās no skaidras atbildes uz jautājumu, vai Maskavai ir kāda saistība ar Demokrātu partijas e-pastu uzlaušanu un sarakstes nopludināšanu.

ASV Demokrātu partijas Nacionālās komitejas pārstāvju sarakste Wikileaks interneta vietnē tika publiskota 22.jūlijā. No tās var secināt, ka partijas vadība ASV prezidenta kandidātu priekšvēlēšanu sacīkstē devusi priekšroku Hilarijai Klintonei, nevis otram partijas pārstāvim Bērnijam Sandersam. Pēc laikraksta “The New York Times” ziņām, Demokrātu partijas dokumentu un vēstuļu nozagšana varētu būt Krievijas specdienestu un hakeru rokudarbs.

(papildināta ar Krievijas viedokli)

Komentāri (25)

haralds 27.07.2016. 09.43

mēģināt krievi wisko var. komuņizmu arī mēģināja uzcelt.

+5
0
Atbildēt

0

Valdis Eiserts 27.07.2016. 10.28

Kremlis citādi būtu bez atombumbas… Zinām, ka ar laiku visi auto kļūst par OPEĻIEM, un tikai krieva rokās tas kļūst par MOSKVIČ, pirms nonāk šrotā.

+6
-1
Atbildēt

8

jurisml_inbox_lv 27.07.2016. 17.53

+3
0
Atbildēt

3

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu