Terorista uzbrukums vilcienā: gadu bēglis, vienu dienu - islāmists • IR.lv

Terorista uzbrukums vilcienā: gadu bēglis, vienu dienu – islāmists

57
Riazs A. video paziņo, ka sāk savu atriebi "neticīgajiem". Foto: Reuters/LETA

Kāpēc 17 gadus vecais bēglis no Afganistānas ar nazi un cirvi uzbruka pasažieriem Bavārijas vilcienā?

Pirmdienas, 18.jūlija, vēlā vakarā ap pulksten 21 jauns vīrietis ar nazi un cirvi uzbruka pasažieriem Bavārijas zemes vilcienā netālu no Vircburgas. Kāpēc tas notika?

Vai ir upuri?

Uzbrukumā neviens vilciena pasažieris nav nogalināts, taču ievainojumus guva pieci pasažieri. Divi no ievainotajiem, pēc “Der Spiegel” ziņām, joprojām atrodas dzīvības briesmās, bet trīs citi guvuši smagus savainojumus. Četri no ievainotajiem ir tūristi no Honkongas. Vēl 14 pasažieri guvuši spēcīgu šoku, ziņo Dw.de.

Kas notika ar uzbrucēju?

Uzbrukuma laikā tika norauts vilciena stopkrāns, vilciens apstājās netālu no Heidingsfeldes. Vagona tualetē pirms tam izņēmis nazi un cirvi, jaunietis uzbruka pasažieriem, vispirms uzbrūkot četru cilvēku lielajai ķīniešu ģimenei. Uzbrucējs no vilciena izlēca un mēģināja aizbēgt. Tajā laikā Vircburgā notika specdienesta operācija, tāpēc īpašo uzdevumu vienība nekavējoties tika nosūtīta uz Heidingsfeldi vajāt noziedznieku. Viņu izdevās atrast pietiekami ātri, jauneklis tika nogalināts brīdī, kad viņš mēģināja uzbrukt policistiem.

Kas bija uzbrucējs?

Bavārijas varas iestādes ziņo, ka uzbrucējs bijis Riazs A. – 17 gadus vecs bēglis no Afganistānas. Vācijā viņš 2015.gada jūnijā ieradās viens pats bez ģimenes. Sākotnēji jauneklis tika piereģistrēts Pasavā, bet šogad martā viņš pārcēlās uz Vircburgas rajonu. Pēdējā laikā dzīvojis audžuģimenē Oksenfurtē, bet pirms tam – bēgļu nometnē. Pēc Bavārijas Sociālās attīstības ministrijas ziņām, jauneklis bijis praksē ceptuvē, lai nākotnē iegūtu darbu kādā no uzņēmumiem.

Tajā pašā laikā izmeklētājiem radušās šaubas, ka Riazs A. patiešām bijis ieceļotājs no Afganistānas. Pēc ekspertu domām, viņš runājis puštu dialektā, kas liecina par Pakistānas izcelsmi. Turklāt viņa istabā tika atrasti Pakistānas dokumenti. Tas varētu liecināt, ka, iebraucot Vācijā, viņš kā izcelsmes valsti norādījis Afganistānu, lai palielinātu savas iespējas iegūt šeit patvērumu.

Kāpēc viņš uzbruka?

17 gadus vecais jauneklis, kurš ar nazi un cirvi uzbruka vilciena pasažieriem Vācijā, teroraktu īstenoja, lai atriebtos “neticīgajiem”, kuri, kā viņš uzskatīja, rada ciešanas viņa ticības brāļiem. Par to otrdien, 19.jūlijā, paziņoja izmeklēšanas grupas pārstāvji Vircburgā. Kā liecina policijā fiksētais telefonzvans, ko veica aculiecinieki, terorists uzbrukuma laikā kliedzis “Allahu Akbar”, kas skaidri dzirdams telefonzvana ierakstā. Turklāt viņa istabā policija atrada paša jaunieša zīmētu teroristiskās organizācijas “Islāma valsts” karogu.

Tajā pašā dienā “Islāma valsts” internetā ievietoja video, kurā redzams ar nazi bruņojies jauneklis, kurš puštu valodā paziņo, ka gatavojas atriebties par starptautiskās antiteroristiskās koalīcijas uzbrukumiem. “Es – “Islāma valsts” kareivis – sāku svēto misiju Vācijā. Laiks ir pienācis,” paziņoja puisis. Bavārijas Iekšlietu ministrija veica ekspertīzi un apstiprināja, ka ieraksts ir īsts un tajā redzams vilciena uzbrucējs.

Kā noskaidroja izmeklētāji, aizvadītajās brīvdienās puisis uzzinājis par sava drauga nāvi Afganistānā. Viena no versijām ir, ka šī ziņa varēja puisi ietekmēt pieņemt lēmumu par uzbrukumu. Kā uzskata Vācijas iestādes, jaunekļa radikalizācija notikusi ļoti īsā laikā. Turklāt viņa tuvākajā apkārtnē varas iestādes nekonstatēja nekādu saikni ar teroristiskiem grupējumiem.

 

Komentāri (57)

Ivars 20.07.2016. 10.05

Nupat jau ziņas par musulmaņu pastrādātajām slepkavībām vai to mēģinājumiem nāk no tāda pārpilnības raga, ka mūsu progresīvais medijs netiek līdzi, meklējot neizprotamo dusmu lēkmju skaidrojumus. Šodien jau būtu bijis jāraksta nevis par to afgāni ar cirvi, bet marokāni ar nazi Alpu kūrortā, kuru nokaitināja franču sieviete un tās 8, 12 un 14 gadus vecās pārāk vasarīgi tērptās meitas.

+20
-1
Atbildēt

12

    Anonīms > Ivars 20.07.2016. 10.37

    jā, diemžēl geji ir ļoti smuki, ļoti , bet nu neraudi munlaitiņ – gan jau kādai tu patīc arī tāds kāds esi

    +1
    -9
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ivars 20.07.2016. 12.54

    mūnlaitin, par ko balsošu – nezinu, katrā ziņā par taviem naciķiem – nē

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    moonlight > Ivars 20.07.2016. 23.13

    Skaisle

    Nacisti vēl tikai būs un visā Eiropā un pavisam īsti, ne tādi, kā centristi, NA, jo tavējie prokremliskie izdzimteņi svārstu ir atvirzījuši nesamērīgi tālu no līdzsvara stāvokļa un smaguma spēka iedarbībā tas tik pat tālu tagad ies atpakaļ. Nežēlīgs bet taisnīgs tribunāls neizpaliks.

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ivars 20.07.2016. 10.19

    mana svēta pārliecība ir tā, ka tas viss ir tāpēc , lai mēs par musulumaniem šausminātos, nevis par to , ka Reverta parexiešiem uzdāvināja mūsu 15 miljonus, vai , ka Latvijas valsts nevēlas stāstīt , cik tad prudentias seksīgajiem čalīšiem par mūsu likumīgu apzagšanu atkal miljoniņus pārskaitija utt. utjprj.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ivars 20.07.2016. 11.13

    es gan domāju, ka durvis radikāļiem jau ir pavērtas un pie varas esošajiem – es šeit nedomāju politiskās marionetes, bet īstos varas turētājus – pelēkos baronus -tas nemaz neuztrauc.

    Saprotama lieta, ka es balsošu par tiem politiķiem , kas man piedāvās izdzīt no valsts teroristus, kas man piedāvās mieru un drošību. Par to, ka tas maksās manu brīvību un manu naudu – viņi neteiks un es nejautāšu, jo tiešāk un konkrētāk baidīšos no islamistiem teroristiem, nevis no klusajiem, maigajiem mūsu pašu žņaudzējiem

    LŪK

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Ivars 20.07.2016. 12.47

    Visam, ko Tu raksti, Ivar, grūti iebilst.

    Bet – Rietumu pasauli, Rietumu vērtības apdraud un patiešām iznīcinās ne jau tikai musulmaņu invāzija.

    Tikpat svarīgi ir apzināt un atzīt mūsu pašu problēmas. Mēs -baltā rase – izmirstam,nodzeramies, nonarkojamies. Tepat Rīgā – kad vēl saeima brīnījās par spaisu upuriem – viena daļa spaisotāji nomira, bet viena daļa izdzīvoja, tie dzemdēs un dzemdinās un pats vari iedomāties kādi bērni tādiem dzims.

    Apkārtējās vides problēmas – ES pat nemēģina noliegt lobiju sistēmas visvarenību – un saskābušais okeāns var mierīgi turpināt skābt un dzīvnieki izmirt un cilvēki slimot.

    Edge te publicēja H.Tumana citātus par kristīgām vērtībām, bet ja kristīgā baznīcai nav autoritāte – kādas vērtības tā spēj sludināt? Būtībā tā izvaro ideju par Kristīgo Dievu. Mans Kristus noteikti nav tas pats, kas ir arhibīskapa Vanaga Kristus.

    Vai tikko izlasīju LILIT kārtējo – uzstājas Gundega Repše – intervija un fotošopētas bildes. Viņa apgalvo , ka netaisnība viņai cērtot miesā – tā sāpot. Man tas škiet zaimi – staļina laiku cienīgi meli, bet es pieļauju, ka abas mēs esam vienlīdz spēcīgi pārliecinātas katra par savu taisnību.

    Starp citu, briti atjaunošot savas atomzemūdenes …

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Ivars 20.07.2016. 12.01

    ———–Ivars:”…. bet tie ir simptoms bīstamām pārmaiņām Rietumu sabiedrībā.”

    ================================================================================

    Bez panikas – un liekas īpašības vārdu lietošanas:

    Prof. Harija Tumana “Ir” intervijas [23.03.2016.] autora versija:

    “….Un šodien mēs redzam kārtējas Romas kārtēja cikla norietu. Taču tas ir dabiski, pasaulē valda entropijas likums, tas attiecas arī uz cilvēku. Tas viss ir jāsaprot, ir jāsaprot pasaule, kurā mēs dzīvojam, lai pieņemtu adekvātus lēmumus savā dzīvē. Protams, civilizāciju likteņus mēs individuāli nevaram iespaidot, bet tas nav pamats pesimismam vai panikai. Jo Romas bojāeja prasīja vairākus gadsimtus, un mēs nezinām, cik garas būs tagadējas Eiropas vecumdienas. Un galu galā, tas pat nav tik svarīgi. Daudz svarīgāk ir tas, kā katram pašam nodzīvot savu dzīvi. Katrs ir atbildīgs par sevi un savējiem – tā ir galvenā viņa rūpe. Citiem vārdiem: dari, kas darāms, un lai notiek, kam jānotiek.”

    Nupat [23.03.2016.]ir iznākusi mana itervija žurnālā “Ir”… protams, tas ir dabiski, ka no1,5 stundas garas sarunas gala tekstā paliek tikai maza daļa. Taču bēdīgi ir tas, ka šoreiz “sausais atlikums” ir sanācis tik saraustīts un fragmentārs, ka brīžiem deformējas un pazūd doma un jēga… Tādēļ es nolēmu nopublicēt savu intervijas versiju – manā redakcijā. Jo šeit ir pateikts tas, ko es tiešām gribēju pateikt. Tikai fragments par spārdzieniem Briselē ir pielikts postfactum. Nu kaut kā tā…

    http://www.historia.lv/blogi/prof-harija-tumana-ir-intervijas-autora-versija

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    moonlight > Ivars 20.07.2016. 11.27

    Skaisle

    Saprotama lieta, ka es balsošu par tiem politiķiem , kas man piedāvās izdzīt no valsts teroristus

    No kā tad tu to sapņo sagaidīt, vai no Vienotības prokremliskās kleptokrātijas un sodomijas, jeb no viņu sugas brāļiem un paģeļņikiem, SC? Zini, ka bandīti un čekisti šeit saņem UA bez minimālā filtra, katrs, kurš to nopircis AB.LV vai Rietumu bankā, automātiski saņem arī IeM, DP un SAB akceptu.

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    lno > Ivars 20.07.2016. 10.13

    Ivars…mūsu progresīvais medijs netiek līdzi…

    ______________________

    Ne tikai visprogresīvākais, bet arī visprofesionālākais:):):)

    +10
    -3
    Atbildēt

    0

    Merilī > Ivars 20.07.2016. 10.23

    Ivar, progresīvākais medijs tikai iztulko, ko lielie brāļi priekšā pasaka. Kad lielie brāļi izdomās, ka marokānim Muhamedam vakar bija tik sāpīgas kolikas, ka uz 5 minūtēm piespieda aptumšoties vienmēr godīgā ģimenes tēva prātam un nazim paslīdēt mazu meiteņu virzienā, tad arī šeit žēlīgo tulkojumu varēsim izlasīt.

    +12
    -2
    Atbildēt

    0

    Ivars > Ivars 20.07.2016. 11.45

    Skaisle, tavs sarkasms būtu pamatots, ja mūs ietekmējošie procesi aprobežotos ar pašmāju politiku. Manuprāt, lielākā sāpe nav pašmāju terorisma riski (ikdienā ik uz soļa ir citi dzīvībai lielāki, bet pieciešami riski), bet vājums un atrautība no realitātes, kādu demonstrē Eiropas Savienība un vadošo tās valstu politiķi. Tāpat arī imigrācijas dēļ notikušais demogrāfiskais pagrieziens Rietumvalstīs, kura dēļ dažās desmitgadēs, tikai nomainoties paaudzēm, strauji pārvētīsies šo nāciju etniskais/reliģiskais portrets. Šie musulmaņu terora akti paši par sevi nebūtu kritiska problēma, bet tie ir simptoms bīstamām pārmaiņām Rietumu sabiedrībā. Vārdu sakot, ir sašķobījušās struktūras, kurams mums sniedza drošību un pasaules mērogā relatīvu pārticību.

    +13
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars > Ivars 20.07.2016. 11.01

    Skaisle, šīs ārvalstu ziņas ir daļa no lielās bildes, kas nosaka mūsu nākotni. Atvērtās sabiedrības, multikulturālisma u.c. t.s. eiropeisko vērtību pilnīga izgāšanās kontaktā ar primitīvo, bet vitālo islāma reliģiju (ideoloģiju) nozīmē, ka Merkele, Hollande, Junkers, Šulcs u.c. ir politiskā vakardiena, bet rītdiena šajos apstākļos ir ļoti neprognozējamā tapšanas procesā. Iepretim politiskajiem un sekojoši arī ekonomiskajiem riskiem, kādus rada aizvien plašākas sabiedrības vilšanās, kas var pavērt durvis radikālu risinājumu meklējumiem, tevis pieminētās ekonomiskās afēras ir nepatīkama neērtība.

    +16
    -1
    Atbildēt

    0

Anonīms 20.07.2016. 12.25

Kaut kā nav dzirdams, ka šos t.s. “radikālo islāmistu” uzbrukumus nosodītu kāds no t.s. “miermīlīgo musulmaņu” kopienas, piem. kāds viedokļa līderis. Iespējams, ka tie neko nosodāmu nemaz nesaskata. “Miera reliģija” ir un paliek “miera reliģija”.

+17
-1
Atbildēt

5

    edge_indran > Anonīms 20.07.2016. 20.36

    ————-

    Irāka, Afganistāna, Lībija, Sīrija – jāpalīdz musulmaņiem, jāpalīdz visiem islamticīgajiem attīstīties viņu mītnes zemēs:

    “….Un šodien mēs atkal būvējam jaunu, nu jau krietni miermīlīgāku “paradīzi”, kuru pasaulei nes liberālā demokrātija un kapitālisms.

    Lai gan, uzspiežot sevi citām kultūrām, šī sistēma arī lieto spēku, rīkojoties pēc formulas: “Jums vēl nav demokrātijas? – Mēs jau lidojam pie jums!” Šobrīd izskatās, ka arī šis “paradīzes” projekts ir sācis buksēt, un, ja tagad runā par Rietumu krīzi, tad runā tieši par šā projekta krīzi. Turklāt, līdzīgi kā Romas impērijai, arī tagadējai Rietumu impērijai ir problēmas gan iekšēji, gan ārēji, un arī “barbari” apdraud impēriju gan no iekšienes, gan ārpuses. Jo izrādās, ka ne visa pasaule ir ar mieru pieņemt to paradīzi, ko tai nes Rietumi, – tas rada jaunus konfliktus… Vārdu sakot, nekas nav jauns.”

    Harijs Tumans: Tagadējās Rietumu vērtības ir radušās kristīgo vērtību nolieguma rezultātā

    http://www.aprinkis.lv/media/k2/items/cache/0c87e6471addbcf95776653c7334bcfb_XL.jpg

    http://www.aprinkis.lv/sabiedriba/dzive-un-ticiba/item/29024-tagadejas-rietumu-vertibas-ir-radusas-kristigo-vertibu-nolieguma-rezultata#

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 20.07.2016. 12.48

    tie, kas būtu spējīgi nosodīt -tie jau sen ir aizsūtīti pie viņu visuaugstākā …

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Anonīms 20.07.2016. 14.21

    Kaspar – vēl trakāk. Nav bijis pie viņiem nekādu agrīno viduslaiku (pie tam daudz gaišāku, kā padomju un pēcpadomju skolas grāmatās aprakstīts) – tā ir šauri rietumeiropeiska parādība, nevienā citā kultūrā nepiedzīvota. Tātad nav arī, no kā attīstīties, islama kultūras īso uzplaukumu izbeidza paši, bet tas cits stāsts. Te no tiem agrīnajiem organiski izauga vēlīnie un tālāk līdz pat mūsu sarakstei internetā, kas nevarēja rasties ne pie musulmaņiem, ne budistiem vai kaut kur citur. Un neradīsies ne pēc 5 ne desmit gadsimtiem. Allahū akbarr!

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

    Anonīms > Anonīms 20.07.2016. 14.00

    Laikam tad jāsecina, ka eksperiments ar agrīno viduslaiku cilvēku pārcelšanu attīstītajā kapitālismā nav izdevies. Pēc 5-10 gadsimtiem, iespējams, jau varētu ar viņiem diskutēt par saprātīgu pasaules uztveri.

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > Anonīms 20.07.2016. 13.24

    Pēc tam, kad Latvijas musulmaņu viedokli izskaidroja viņu kopienas oficiālais un atzītais vadonis, man vairs nekādu jautājumu nav. Zinu, ka iebraukušam īstenticīgam „bēglim” slepkavot patvēruma devējus ir ne tikai tiesības, bet arī goda un varonības izpausme.

    Ārpus Latvijas – vai neatceramies miermīlīgo musulmaņu globālo sajūsmu pēc Ņujorkas varoņdarba?

    Nekāda miermīlīgā islama nav un nav bijis, ir vesela liekulīgu atrunu sistēma par uzturēšanos vietās, kur vēl nav gūta pilnīga uzvara.

    +14
    -1
    Atbildēt

    0

Merilī 20.07.2016. 09.36

Interesanti, kurš “Ir” curiks nokaunējās šo tekstu parakstīt ar savu vārdu. Vēl tikai varēja uzrakstīt, ka musulmanis ne tikai nebija islāmists, bet nebija arī afgānis, bet vācietis, jo katrs, kas nedēļu (kur nu veselu gadu!) padzīvo Eiropā, taču curikprāt kļūst par eiropieti.

+18
-3
Atbildēt

1

    Anonīms > Merilī 20.07.2016. 09.50

    ko nozīmē curiks?

    Un es principā nelasu un neklausos , ko tādi musulmaņi sludina. Tāpat ir skaidrs, ka viņi ir tikai līdzeklis mūsu lielo un vareno vīru un sievu rokās, lai terorizētu mūs – mazās sievas un mazos vīriņus.

    +4
    -9
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu