ES soda Eiropas kravas automašīnu karteli ar trim miljardiem eiro • IR.lv

ES soda Eiropas kravas automašīnu karteli ar trim miljardiem eiro

27
ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere. Foto: EPA/LETA

“Daimler”, DAF, “Iveco”, MAN un “Volvo”/”Renault” pirms 14 gadiem noslēdza nelikumīgu vienošanos

Eiropas Savienība (ES) ar rekordlielu summu – nepilniem trim miljardiem eiro – sodījusi piecus no Eiropā lielākajiem kravas automašīnu ražotājiem, apsūdzot tos cenu saskaņošanā un par izvairīšanos no stingrāku piesārņojuma noteikumu radītajām izmaksām, ziņo LETA/AFP.

ES konkurences komisāre Margrēte Vestagere paziņoja, ka “Daimler”, DAF, “Iveco”, MAN un “Volvo”/”Renault” pirms 14 gadiem noslēdza nelikumīgu vienošanos “ērtā viesnīcā” Briselē.

“Mēs nosakām visu laiku augstāko sodu vienam kartelim, bet tas ir ļoti pamatoti,” preses konferencē sacīja Vestagere, paskaidrojot, ka “šis kartelis ietver ļoti lielu tirgu un darbojās loti ilgu laiku”.

Izmeklēšana ir balstīta uz 2011.gadā veiktajām kratīšanām kravas automašīnu ražotāju mītnēs. Kratīšanas tika veiktas, pamatojoties uz netiešu norādi, kas saņemta no MAN.

Apsūdzības saistītas ar cenu saskaņošanu, kā arī ar kompāniju slepenu vienošanos atlikt un tad novirzīt uz klientiem piesārņojuma novēršanas tehnoloģijas izmaksas.

No karteļa dalībniekiem lielākais sods noteikts Vācijas “Daimler” – viens miljards eiro. Nīderlandes DAF sodīts ar 750 miljonu eiro sodu, “Volvo”/”Renault” – ar 670 miljoniem eiro – un Itālijas “Iveco” – ar 495 miljoniem eiro. Savukārt Vācijas MAN tika garantēta pilnīga tiesiskā imunitāte, jo kompānija sadarbojās lietas izmeklēšanā.

EK norādīja, ka kartelis darbojās kompāniju augstākās vadības līmenī un sākotnēji slepenas tikšanās notika auto izstāžu laikā, savukārt kopš 2004.gada karteļa darbība norisinājās elektroniski un saziņā ar iesaistīto kompāniju atzariem Vācijā.

Apsūdzības ir kārtējais trieciens Eiropas autobūves sektoram, kuru pirms nepilna gada satricināja Vācijas autobūves kompānijas “Volkswagen” paziņojums, ka 11 miljoni tās automašīnu ar dīzeļa dzinējiem visā pasaulē ir aprīkoti ar ierīcēm, kas ļauj krāpties gāzu izmešu pārbaudēs. EK norādīja, ka kartelim nav saistības ar VW lietu.

Vestagere ir asi vērsusies pret konkurenci kropļojošu praksi Eiropā. Šomēnes tika paziņots, ka EK nosūtījusi divus iebildumu paziņojumus ASV interneta uzņēmumam “Google”.

Iepriekš ASV kritizēja EK par vēršanos pret ASV kompānijām, bet tagad sodītas ir piecas Eiropas kompānijas.

 

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu