Par bezatbildīgas aizņemšanās veicināšanu PTAC soda “4finance” • IR.lv

Par bezatbildīgas aizņemšanās veicināšanu PTAC soda “4finance”

28
AS "4finance" izpilddirektors Latvijā Toms Jurjevs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Patērētāju kredītdevējam piemēro 8000 eiro lielu sodu

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pieņēmis lēmumu ar 8000 eiro lielu soda naudu sodīt a/s “4finance”, jo uzņēmums veicināja bezatbildīgu aizņemšanos un varēja būtiski negatīvi ietekmēt patērētāja lēmumu par kredīta līguma noslēgšanu. PTAC lēmumu pieņēma 30.jūnijā.

AS “4finance” izplatītās reklāmas par loteriju “Maksā mazāk, nekā aizņemies ziemā”ar saukli “Īpašais piedāvājums novembrī!” un “Tikai šomēnes laimē atlaidi kredītam!” tika atzītas par tādām, kuras veicina bezatbildīgu aizņemšanos un varēja būtiski ietekmēt patērētāja lēmumu par kredīta līguma noslēgšanu, jo papildus tika piedāvāta iespēja laimēt papildu labumu, laimestu, kas nav tieši saistīts ar kredīta izmantošanu, Ir.lv informē PTAC.

2015. gada 3. decembrī PTAC sāka izvērtēt “4finance” īstenotās komercprakses atbilstību normatīvajiem aktiem.

PTAC konstatēja, ka loterijas ietvaros patērētājiem tika piedāvāts laimēt papildus labumu – laimestu, t.i., 40, 60 un 80 eiro, ja patērētājs pieteiksies “4finance” piedāvātajam kredītam noteiktā apmērā un termiņā.

Loterija tika organizēta laikā no 2015. gada 1. līdz 30.novembrim, reklāmas izplatītas “4finance” interneta vietnē, plašsaziņas līdzekļos (TV un radio), laikrakstā “Diena”, mikroautobusos Rīgā, citās interneta vietnēs (www.youtube.com, www.draugiem.lv, www.inbox.lv), kā arī, sūtot elektroniskā pasta vēstules uz elektroniskā pasta adresēm.

PTAC secināja, ka loterijā izplatītās reklāmas veicināja bezatbildīgu aizņemšanos un varēja būtiski negatīvi ietekmēt patērētāja lēmumu par kredīta līguma noslēgšanu. Turklāt lietas izskatīšanas ietvaros PTAC konstatēja, ka patērētāji, iegūstot laimestu, atmaksātu mazāku summu nekā tie aizņēmušies.

PTAC aicina reklāmas veidotājus un izplatītājus veidot patērētāju kreditēšanas reklāmu pārdomāti un atbildīgi, ievērojot normatīvo aktu prasības.

Savukārt patērētājus PTAC aicina, pirms aizņemties, rūpīgi izvērtēt kredīta nepieciešamību, kā arī kreditēšanas pakalpojumu sniedzēju piedāvājumus.

 

Komentāri (28)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu