LNB virsmas tīrīšanā izmantos kādas Berlīnes firmas nanotehnoloģijas • IR.lv

LNB virsmas tīrīšanā izmantos kādas Berlīnes firmas nanotehnoloģijas

16
Foto: Austra Helēna Žaggere, LETA
Anete Rožukalne

Šīs firmas pārstāves Latvijā tālruņi sakrīt ar kādas Krievijas sejas muskuļu trenažieru izplatīšanas firmas tālruņiem

Šonedēļ plānots noslēgt līgumu par Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) fasādes un logu mazgāšanu ar Kultūras ministrijas (KM) iepirkumā uzvarējušajām firmām SIA “Remroks” un “Alfa Vita Life Science GmbH”. “Gaismas pils” mazgāšanu iecerēts sākt jūlija beigās, un šis process kopumā ilgs piecas nedēļas. Taču tikai pēc tam varēs novērtēt Vācijas un Latvijas uzņēmumu apvienības darba kvalitāti un spriest, vai solītās nanotehnoloģijas ir bijušas efektīvas.

Šogad 23.maijā noslēdzās Kultūras ministrijas rīkotais iepirkums par LNB ārējās fasādes mazgāšanu. Konkursā pieteicās trīs pretendenti – “Alfa Vita Life Science GmbH” kopā ar SIA „Remroks”, SIA “Falkors” un SIA “RBSSKALS Serviss”. Iepirkumā uzvarēja pirmā firmu apvienība, kas 22 tūkstošus kvadrātmetru lielo LNB ēkas fasādes un jumta uzkopšanas darbu veiks par 97 268 eiro.

No kopējās summas uzvarējušo firmu darbaspēks valstij izmaksās 39 tūkstošus eiro, mazgāšanas līdzekļi – 25 000 un tehnikas izmantošana – 19 000 eiro, kam jāpievieno klāt vēl sociālais nodoklis, virsizdevumi un peļņas procents, stāsta Kultūras ministrijas Investīciju un projektu nodaļas vadītājs Indriķis Builis. Šā projekta atbildīgās personas, pēc Buiļa teiktā, ir SIA “Remroks” pārstāve Kristīne Naumova un “Alfa Vita Life Science” pārstāve Latvijā Marina Ļebedeva.

Kā norāda LNB, vidējās kvadrātmetra izmaksas svārstās no 1,20 līdz 1,80 eiro, taču tās esot tikai izmaksas par cilvēku ieguldīto darbu, proti, pašu tīrīšanu. Atsevišķas finanšu pozīcijas esot par tīrīšanas līdzekļiem un pārklājuma materiāliem, kā arī tehnoloģiskajām iekārtām.

Berlīnes adresi internetā uzrādošā firma “Alfa Vita Life Science GmbH” būs atbildīga par nanotehnoloģijām un tīrīšanas līdzekļu piegādi. Savukārt Latvijas uzņēmums „Remroks” nodarbosies ar organizatoriskām lietām, nodrošinās nepieciešamo inventāru un organizēs alpīnistu pakalpojumus lielās ēkas virsmas kopšanai, Ir.lv informē SIA “Remroks” pārstāve Kristīne Naumova.

Vācijas uzņēmums “Gaismas pils” tīrīšanai piegādās pašu ražotus mazgāšanas līdzekļus, kas esot nanotehnoloģijas. Virsmu mazgāšanā šādu nanolīdzekļu galvenais princips esot atgrūšanās, lai varētu viegli notīrīt eļļu, līmi, rūsu, silikātus, neatstājot aiz sevis tīrīšanas pēdas – švīkas, traipus vai skrāpējumus. Pēc virsmu apstrādes ar nanotehnoloģiju saturošu līdzekli tai jāsaglabā atgrūšanās princips arī turpmāk, neļaujot pielipt netīrumiem.

Paredzēts, ka Berlīnes firma piegādās netīrumus atvairošu līdzekli “Alfa Vita Nano SSG High End”, kā arī “Alfa Vita Stainless Steel Cleaner” un “AVKS PF”. Viens no pēdējiem diviem domāts nerūsējoša tērauda virsmu tīrīšanai, otrs – stikla virsmu tīrīšanai.

LNB tīrīšana paredz divas tīrīšanas kārtas – pirmo reizi mazgājot, otrajā – uzklājot aizsargmehānismu, Ir.lv stāsta KM pārstāvis Builis. Viņš norāda, ka nerūsējošais tērauds apgrūtina tīrīšanas procesu, jo šādai virsmai nepieciešami speciāli materiāli, kuri ir dārgāki nekā parastie stiklu tīrīšanas līdzekļi. Savukārt LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts teic, ka šie līdzekļi aizkavēs putekļu un nosēdumu kārtas veidošanos, nodrošinot ilgstošu, netīrumus atgrūdošu efektu, neļaujot arī šķidrumam pielipt pie virsmas. LNB mazgāšanu sadārdzina “Gaismas pils” sarežģītā forma un tērauda plāksnes. Ēkas jumtu nav iespējams nomazgāt ar pacēlāja palīdzību, tā vietā nepieciešams alpīnistu roku darbs, skaidro Zilberts.

Ir.lv mēģināja noskaidrot tuvāk par “Alfa Vita Life Science” pašu ražotajiem un piegādātajiem mazgāšanas līdzekļiem un to izmaksām. Taču šo nanotehnoloģiju izmaksas nevarēja atklāt ne KM pārstāvis, ne SIA “Remroks” pārstāve Naumova, liekot jautājumus uzdot Berlīnes firmas Latvijā pārstāvei Ļebedevai.

Ir.lv Berlīnē sazvanīja “Alfa Vita Life Science” pa mājaslapā norādīto kontakttālruni, kur uzzināja gan Marinas Ļebedevas, gan firmas vadītāja Oļega Gutermana telefona numurus. Taču uzņēmuma pārstāve Latvijā nebija sazvanāma ne pa norādītajiem tālruņiem, ne arī atbildēja uz e-pastu.

Plašsaziņas līdzekļos nav atrodama arī Marinas Ļebedevas saistība ar vācu uzņēmumu, taču atklājas, ka Ļebedeva ir saistīta ar kādu citu uzņēmumu – pēc mājas lapas spriežot, Krievijas firmu “Lulu Gym”, kas izplata sejas muskulatūras trenažierus. Šā uzņēmuma mājaslapā ievietotie Ļebedevas kontakttālruņi gan Latvijā, gan Vācijā un e-pasts ir tādi paši, kādu Ir.lv sniedza KM pārstāvis.

“Alfa Vita Life Science” vadītājs Gutermans uz jautājumu, kādas nanotehnoloģijas tiks izmantotas bibliotēkas mazgāšanā, Ir.lv telefoniski solīja atsūtīt katalogu, kurā būs pieejams detalizēts to apraksts. Taču solījumu viņš tā arī neizpildīja, tikai atsūtīja attēlu ar objektu, kuru patlaban it kā tīra ar firmas ražotajiem mazgāšanas līdzekļiem. Turklāt Gutermans nenorādīja nekādu tuvāku informāciju ne par šo ēku, ne arī par tās atrašanās vietu.

Gutermans stāstīja, ka LNB veikta izmēģinājuma mazgāšana un uzņēmuma līdzekļu testēšana uz bibliotēkas ēkas virsmas, lai izlemtu, cik piemēroti ir mazgāšanas līdzekļi. Viņš apgalvo, ka LNB kopšanas problēma slēpjas eļļā, kura ieēdusies tērauda plāksnēs, un to nav iespējams notīrīt. Taču, veicot testa tīrīšanu, pierādījies, ka “Alfa Vita” mazgāšanas līdzekļi noņem gan eļļu, gan uzklāj nanotehnoloģijas aizsargkārtu.

LNB dienvidu pusē, kas vērsta uz dzelzceļa tilta pusi, ir veikti izmēģinājuma mazgāšanas darbi. Ir.lv tur ieraudzīja atsevišķus attīrītus virsmas laukumus, kas bija daudz spožāki par pārējo būves virsmu.

KM pārstāvis Builis atzīst, ka, novērtējot izmēģinājuma mazgāšanu, vislabākais rezultāts bijis “Alfa Vita Life Science” darbam. LNB saimniecības departamenta apsaimniekošanas un apgādes nodaļas vadītājs Didzis Paegle piekrīt, ka vācu uzņēmums uzrādījis vislabākos rezultātus, bet izmēģinājuma tīrīšanā Ļebedeva piedalījusies kā firmas direktore.

 

Komentāri (16)

ierados 19.07.2016. 08.05

Nanoūdeņi apskalo Latvijas krastus un budžeta nauda kūst tajos kā cukurs karstā tējā. Ar to vēl nepietiek, pie apvāršņa rēgojas jau kārtējā kultūras šķūņa projekts, atkal vajadzēs nanoūdeņus, daudz, daudz nanoūdeņu. Un ūdensvadu no Krievijas caur Berlīni. Ak Jēziņ, latvju meitene civilizētā tusiņā ierodas gumijas zābakos, bet dimantiem rotātā cepurē. Province.

+11
-2
Atbildēt

1

    vvilums > ierados 19.07.2016. 09.36

    NB izbūvētā ēka noteikti arī varēja būt veiksmīgāka ,vismaz praktiskāka ekspluatācijas ziņā noteikti, bet pasaules slavenajam latviešu arhitektam taču bija jādod iespēja izpausties.

    Nekas, tagad zināsim, ka vietējie, kaut arī parasti liekam sev sū… uz galvas, neesam tik nevarīgi un varam paši kaut ko arī sev sakarīgu uzcelt, piemēram, savu valsti. Neviens cits jau to mūsu vietā arī nedarīs.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

traductrice 19.07.2016. 10.08

Nanotehnoloģijas – par kurām nav pieejamas nekādas specifikācijas (ja neskaita vizuālo testēšanu) no kārtējiem kaktu kantoriem, kas sēž uz kases un diriģē plūsmas.

Alpīnistu darbs – 1,20-1,80/m2… izskatās, ka velk uz “minimālo algu”.

Kārtējais variants, kad “nano” materiālu izmaksas nav zināmas, taču droši vien ir “mega”, bet cilvēka (speciālistu) darbs – kapeikas.

+5
-1
Atbildēt

1

    Pelēkais Vilks > traductrice 19.07.2016. 10.44

    firmas ražotas nanotehnoloģijas

    =======

    žurknaļugu izražota valodas pērle.

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

Skumjais Bruņinieks 19.07.2016. 09.59

Fotogrāfs ir īsts profesionālis, jo atradis vienīgo rakursu, no kura ir baudāms Birkerta gara darbs. Vislabāk ir nogulties uz zemes, pieplakt pie puķu klumbas un tad uzmanīgi, lai neizmežģītu kaklu un acu zīlītes, ieslīpi pa diognāli vērot mūsu Gaismas pili.

No šī leņķa nevar noteikt arī bibliotēkas krāsu un netīrības pakāpi.

Izdevumi par tīrīšanu būtu jāsedz pašam arhitektam, kura profesionālais pienākums bija nodrošināt visoptimālāko, praktiskāko un estētiskāko arējo apderes materiālu izvēli. Nez kāpēc Saules akmenim tādu problēmu nav.

Uz ielas pie bibliotēkas ēkas, kur iet tramvajs, ir tik liels piesārņojums no izpūtējgāzēm, ka namu iedzīvotāji logus, kuri ir ielas pusē, atvērtus vaļā netur. Paziņa, kas dzīvo pie Gaismas pils, stāstīja – ja trīs stundas atstāj logu atvērtu, tad istaba visa ir melna.

Pirms nedēļas aizbraucu ar ričuku uz centrāltirgu, nopirku avenes un sameklēju vietu krastmalā uz kāpnītēm, kur, kājas šūpojot, nolēmu izbaudīt gan vasaras ogas, gan mūsu lepnumu – Gaismas pili. Nesekoju Birkerta padomam un negaidīju, kad ēku izgaismos krāsaini prožektori. Nenostiepos arī garšļaukus ieslīpi pie bibliotēkas ēkas, kā fotogrāfi to dara.

Izvēlējos skatu, kādu mēs visi un Rīgas viesi visvairāk skatam – no Daugavas otra krasta tieši pretīm Gaismas pilij.

Ilgi, ilgi pētīju un centos saskatīt kādu estētiskumu bibliotēkas trīsžuburī un nedabiskajos siltumnīcveidīgajos izaugumos uz jumta. Vispār, ilgi raudzīties uz Birkerta “šedevru” un saglabāt dzīvespriecīgumu ir grūti. Nepalikt pavisam bēdīgam man palīdzēja saldās avenes un doma, ka vakarā ir interesanta futene.

Kamēr bibliotēkas ēkai neizmainīs jumta formu un proporcijas, kamēr ārējās apdares materiālus nenomainīs uz stiklu, es īsti laimīgs nejutīšos.

+7
-3
Atbildēt

5

    Lidumnieks > Skumjais Bruņinieks 19.07.2016. 10.45

    Piekrītu tam, ka arhitekta pienākums bija atrast funkcionālu veidu, kā tīrīt ēku. Starp citu, to varētu pasūtīt veikt arī citam arhitektam tagad – tad ietaupītos tīrīšanas izmaksas turpmākiem gadiem.

    Citos jautājumos Jums drīzāk nepiekrītu, jo man LNB ēka šķiet unikāla

    +1
    -5
    Atbildēt

    0

    cabulis > Skumjais Bruņinieks 19.07.2016. 10.26

    Par tām jumta atskabargām es pilnīgi piekrītu!

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    vvilums > Skumjais Bruņinieks 19.07.2016. 12.42

    SB. Pieļauju, ka tev nepatīk arī Mālera simfonija, bet tāpēc jau nevajag palikt vēl nelaimīgākam.

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    uz vvilums

    Man Mālers patīk, skanot Māleram, Gaismas pils virsotnes sekste, siltumnīcas uz jumta un sliktais apdares materiāls neliktos tik neciešams.

    Bet lieta tāda, ka, ja man pat Mālers nepatiktu, es nelaimīgs nebūtu, jo varu viņu izslēgt un neklausīties.

    Saķēzīto Gaismas pili es nevaru “izslēgt”, tā ir mums visiem nolikta priekšā uzspiestai apskatei uz mūžu.

    Esmu spiests bieži tai braukt garām un katreiz šausminos.

    Labu ieceri Birkerts un Co salaida galīgā pa..ļā un tagad būtu prātīgi kļūdu atzīt un pārlabot gan apdares materiālu, gan koriģēt virsotni un izaugumus uz jumta.

    Birkerts, starp citu, pats atzina, ka daudz kas tur salaists dēlī, bet vainu viņš redz citos.

    Par kādiem auniem viņš mūs, vietējos, tur, ja var atļauties pateikt –

    “..jā, nav jau tik labi(apmēram citēju), bet kad izgaismos, būs labi.

    Savā Amerikā viņš pasūtītājiem neuzdrīkstētos tā atbildēt uz pretenzijām, jo vairāk pasūtījumus tad nedabūtu. Un tur noteikti kontrolēja savus projektus dienu un nakti.

    Bet kas tad mēs te esam priekš viņa..?.. viņš mums tāds “stārs” vispasaules, kur vietējie aborigēni mutē skatās un ir laimīgi, ka maestro vispār piekrita sadarboties.

    Mūsu Gaismas pilij nav nekāds sakars ar gaismu un ar pili. Tā no ārpuses ir smagnēja un drūma. Par OM pārbūves naudu Gaismas pili varētu uzlabot un pataisīt par tiešān baudāmu objektu.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    Latvian busineess approach:

    1.Start late (at closing of window of opportunity)

    2.Pay twice

    3.Discuss (whine) afterwards

    National Library of Estonia: Tõnismägi 2, 15189 Tallinn Estonia

    Built during 1985-1993

    http://www.nlib.ee/en/building-guide/

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu