Vācija: Nāvessoda atjaunošana izbeigs Turcijas iestāšanās sarunas ar ES (papild.) • IR.lv

Vācija: Nāvessoda atjaunošana izbeigs Turcijas iestāšanās sarunas ar ES (papild.)

10
Cilvēki uzvilkuši Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana maskas deminstrācijā viņa atbalstam. Foto: Reuters/LETA

Pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma tūkstošiem Erdogana atbalstītāju aicinājuši atjaunot nāvessodu Turcijā

Vācija pirmdien brīdinājusi Turciju, ka nāvessoda atjaunošana pieliks punktu Ankaras sarunām par iestāšanos Eiropas Savienībā (ES), ziņo LETA/AFP.

“Nāvessoda ieviešana Turcijā nozīmēs sarunu par dalību ES izbeigšanu,” žurnālistiem norādīja kancleres Angelas Merkeles preses sekretārs Štefens Zeiberts.

Vienlaikus Vācija arī asi nosodīja “riebīgās atriebības (..) scēnas” uzreiz pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma, un Zeiberts uzsvēra, ka Berlīnei ir nopietni jautājumi par Turcijas prezidenta Redžepa Tajipa Erdogana reakciju uz notikušo.

Jau ziņots, ka Turcija apsvērs nāvessoda atjaunošanu pēc piektdien notikušā militārā apvērsuma mēģinājuma, svētdienas vakarā paziņoja prezidents Redžeps Tajips Erdogans.

“Demokrātijās lēmumi tiek pieņemti, pamatojoties uz to, ko saka tauta. Es domāju, ka mūsu valdība runās ar opozīciju un nonāks pie lēmuma,” sacīja Erdogans Stambulā, reaģējot uz pūļa aicinājumu piespriest pučistiem nāvessodu, vēsta LETA/AFP.

“Mēs vairs nevaram vilcināties, jo šajā valstī tiem, kas rīko apvērsumu, par to ir jāsamaksā,” Erdogans teica saviem atbalstītājiem pēc puča upuru bēru apmeklēšanas.

Pēc neveiksmīgā apvērsuma mēģinājuma tūkstošiem Erdogana atbalstītāju aicinājuši atjaunot nāvessodu Turcijā.

Turcija atcēla nāvessodu 2004.gadā, veicot reformas ar mērķi panākt uzņemšanu Eiropas Savienībā (ES). Tā atjaunošana radītu jaunas problēmas ES un Turcijas iestāšanās sarunās, kuras jau tāpat ir aizkavējušās.

Erdogans arī atkārtoti aicināja ASV izdot islāma sludinātāju Fetullu Gilenu, vainojot apvērsuma mēģinājumā Gilenu un viņa piekritējus, kurus Erdogans raksturo kā teroristu organizāciju.

Gilens intervijā ASV Pensilvānijas štatā stingri nosodīja šo apvērsuma mēģinājumu, noraidīja apsūdzības tā organizēšanā un pieļāva iespēju, ka šo puča mēģinājumu inscenējis pats Erdogans.

Neveiksmīgā militārā apvērsuma laikā piektdienas naktī bojā gājuši vairāk nekā 290 cilvēku, bet 6000 ir aizturēti, vēsta Dw.de.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (10)

Krix 18.07.2016. 22.13

Domāju, ka jau tagad nav nekādas jēgas sarunām ar sultānu Erdoganu – nu nav vietas vienam wannabe islamistu ķeizariņam ES !

+3
0
Atbildēt

0

west 18.07.2016. 19.46

Cerams, ka Turcija atjaunos nāvessodu.

Tas daudziem aiztaupīs referendumus par izstāšanos no ES, sakarā ar musulmaņu Turcijas pievienošanu Eiropai.

+3
0
Atbildēt

0

Skaisle 18.07.2016. 17.22

vispār jau , mans viedoklis ir tāds, ka vispirms ES būtu pilnībā jāizvērtē gan Grieķijas situācija, gan Brexit un tikai tad jātērē līdzekļi – resursi sarunām par iestāšanos ES ar Turciju.

Tas, ka Turcijā notiek valsts apvērsumi – tā nav normālība.

Tiesa gan – ja mūs ES pilsoņus pieradina pie terora, varbūt ar pie valsts apvērsumiem mūs gribēs pieradināt. Nieka 7500 cilvēki jau arestēti

+3
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu