Kerijs Putinam ierosina koordinēt ASV un Krievijas rīcību Sīrijā • IR.lv

Kerijs Putinam ierosina koordinēt ASV un Krievijas rīcību Sīrijā

21
Džons Kerijs Maskavā tiekas ar Vladimiru Putinu. Foto: Reuters/LETA

ASV valsts sekretārs Krievijā ieradies divu dienu vizītē

ASV valsts sekretārs Džons Kerijs ceturtdien Maskavā tikās ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Abas augstās amatpersonas apsprieda Sīrijas jautājumu un Vašingtonas jaunos priekšlikumus par militāro kooperāciju šajā valstī, ziņo Dw.de.

Kerijs, kurš Krievijā ieradies divu dienu vizītē, izteica cerību par ASV un Krievijas sadarbību, lai Sīrijā panāktu “patiesu progresu, kuru varētu izmērīt”.

“Gan prezidents Obama, gan es uzskatu, ka patlaban ASV un Krievija atrodas tajā fāzē, kad patiešām var daudzko izdarīt, kas veicinātu mieru. Runa ir ne tikai par Sīriju un ne tikai par Ukrainu, bet arī par citiem apgabaliem, kuros mēs varētu panākt nopietnu progresu,” teica Kerijs.

Savukārt Putins uzsvēra, ka no ASV sagaida atbildes soļus pēc tam, kad Krievija palīdzēja no gūsta Sīrijā atbrīvot amerikāni, un cer, ka “Amerikas puse atbildēs ar tikpat konstruktīvu darbību”. Pēc viņa teiktā, arī Putins cer uz sajūtamu rezultātu. Abu pušu tikšanās turpināsies piektdien.

Kerijs uz Maskavu atveda jaunu ASV un Krievijas partnerības plānu, kas izklāstīts astoņu lappušu garā dokumentā, raksta ASV izdevums “The Washington Post”, kur tas ir publicēts.

ASV Krievijai piedāvā apvienot pūliņus cīņā ar teroristu grupējumiem “Islāma valsts” un “Al Nusra” Sīrijā. Tiek piedāvāts Ammānā izveidot jaunu militārā štāba komandpunktu, kur plecu pie pleca darbotos gan amerikāņi, gan krievi, gan arī apmaiņu ar operatīvo izlūkinformāciju. Turklāt ASV Valsts departamenta vadītājs ierosinājis sinhronizēt ASV un Krievijas triecienus pa “Islāma valsts” kaujinieku pozīcijām Sīrijā.

Apmaiņā pret to Krievijai jāizdara spiediens uz Sīrijas valdību un prezidents Bašars al Asads jāpārliecina, lai viņš dod pavēli pārtraukt jaunas kaujas darbības Sīrijā, kā arī jāsāk risināt varas nodošanas jautājums. Sīrijas vadītājs arī ir jāpiespiež sēsties pie sarunu galda ar opozīciju. Saskaņā ar avīzes “The New York Times” ziņām, tas varētu būt pēdējais patlaban darbojošās ASV valdības priekšlikums Maskavai Sīrijas jautājumā.

 

Komentāri (21)

J.Biotops 15.07.2016. 14.45

Pazīstams āzis (kozjol vaņūčij) tiek lūgts koordinēt kāpostu lauka apsardzi.

+3
-1
Atbildēt

0

moonlight 15.07.2016. 09.57

Piedāvāja krieviem koordinēt ASV rīcību Sīrijā. Vai tiešām amerikāņi nesaprot, ka kremlim un civilizētai pasaulei ir diametrāli pretējas intereses un mērķi Sīrijā?

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu