Aptauja: Eiropieši baidās no bēgļu masu radītajiem teroraktu draudiem • IR.lv

Aptauja: Eiropieši baidās no bēgļu masu radītajiem teroraktu draudiem

43
Bēgļu bērni spēlējas pie atkritumu kaudzes Suboticas nometnē Serbijā, aptuveni 10 kilometru attālumā no Ungārijas robežas. Foto: EPA/LETA

Septiņās no desmit valstīm vairākums respondentu uzskata nelegālo imigrantu ierašanos par slogu

Lielākā daļa eiropiešu baidās, ka nesenais bēgļu pieplūdums palielinās teroraktu risku, kā arī apdraudēs viņu darbavietas un sociālos pabalstus, liecina Pjū pētījumu centra veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem pieaug eiropiešu satraukums par pērn piedzīvoto nelegālās imigrācijas vilni un par patvēruma meklētāju, īpašu musulmaņu integrācijas problēmām, vēsta LETA/AFP.

Astoņās no desmit valstīm, kurās tika veikta aptauja, vismaz puse sabiedrības uzskata, ka “ienākošie bēgļi palielina terorisma iespējamību viņu valstī”.

Šādās domās ir 76% ungāru un 71% poļu, lai gan abas valstis ir uzņēmušas proporcionāli nelielu imigrantu skaitu, jo to valdības ir ieņēmušas stingru nostāju pret nelegālajiem imigrantiem. Arī 61% vāciešu, 60% itāļu un 52% britu domā līdzīgi.

Paradoksālā kārtā Francijā, kuru 2015.gadā smagi skāra islāma ekstrēmistu pastrādātie terorakti, tikai 46% aptaujāto uzskatīja, ka terorisma draudi ir palielinājušies.

Pjū pētījumu centrs atzinis, ka “bēgļu krīze un terorisma draudi ir ļoti lielā mērā savstarpēji saistīti daudzu eiropiešu prātos”. “Nesenais bēgļu pieplūdums Eiropā ir ievērojama pazīme labējā spārna partiju pretimigrantu retorikai visā kontinentā un kvēlajās debatēs par Lielbritānijas lēmumu izstāties no Eiropas Savienības,” uzsvēra aptaujas veicējs.

Aptaujā konstatēts, ka priekšstatus par bēgļiem daļēji ietekmē negatīva attieksme pret musulmaņiem, kuri jau dzīvo Eiropā. “Ungārijā, Itālijā, Polijā un Grieķijā vairāk nekā 60% [aptaujāto] izsakās, ka viņiem ir nelabvēlīgs viedoklis par musulmaņiem viņu valstī, un šāds viedoklis ir vismaz ceturtdaļai katrā no valstīm, kur veikta aptauja,” norādīja pētnieki.

Septiņās no desmit valstīm vairākums respondentu uzskata nelegālo imigrantu ierašanos par slogu, jo viņi atņem vietējiem darba vietas un sociālos pabalstus. Šāds viedoklis ir 82% ungāru, 75% poļu, 72% grieķu, 65% itāļu un 53% franču.

Patvēruma meklētāju galvenajos galamērķos Vācijā un Zviedrijā lielākā daļa aptaujāto tomēr nepiekrita šim viedoklim un uzskatīja, ka bēgļi ar savu darbu un talantiem padara šīs valstis stiprākas.

Aptauja veikta no 4.aprīļa līdz 12.maijam, intervējot 11 494 respondentus desmit valstīs.

 

Komentāri (43)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu