Meja kļūs par jauno Lielbritānijas premjerministri (papild.) • IR.lv

Meja kļūs par jauno Lielbritānijas premjerministri (papild.)

22
Terēza Meja. Foto: EPA/LETA

Deivids Kamerons paziņoja, ka trešdien, 13.jūlijā, iesniegs atkāpšanās rakstu karalienei

Lielbritānijas iekšlietu ministre Terēza Meja pirmdien ievēlēta par valdošās Konservatīvo partijas līderi, nomainot šajā amatā pašreizējo premjerministru Deividu Kameronu, paziņojusi partija.

“Es tagad varu paziņot, ka Mejas kundze ir ievēlēta par Konservatīvo partijas jauno līderi, amatā stājoties nekavējoties,” reportieriem pavēstīja Konservatīvo partijas vēlēšanu komitejas priekšsēdētājs Greiems Breidijs.

Meju atbalstījis liels vairākums no konservatīvo 330 parlamenta deputātiem, un Kamerons norādījis, ka viņa bauda “nospiedošu atbalstu Konservatīvo partijā”. Kamerons teica, ka Meja jau trešdien varētu kļūt par jauno valdības vadītāju – trešdien, 13.jūlijā, viņš atstās savu amatu kā valdības vadītājs.

Uzreiz pēc nominēšanas valdības galvas amatam Meja uzstājās ar vēstījumu, kurā solīja panākumus sarunās ar ES par Lielbritānijas izstāšanos no savienības. “”Brexit” nozīmē “Brexit”, un mums ir jāgūst panākumi. Mums nepieciešams apvienot visu valsti,” teica Meja.

Jau ziņots, ka enerģētikas valsts ministre Andrea Ledsema pirmdien izstājusies no cīņas par Lielbritānijas valdošās Konservatīvās partijas līdera un valsts premjerministra amatu, atstājot pašreizējo iekšlietu ministri Terēzu Meju kā vienīgo kandidāti, ziņo LETA/DPA.

Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības (ES) atbalstītāja 53 gadus vecā Ledsema paziņoja, ka Meja ir “ideālā pozīcijā, lai ar vislabākajiem iespējamajiem nosacījumiem īstenotu “Brexit””. “Biznesam ir vajadzīga noteiktība,” paziņoja Ledsema. “Mums tagad iespējami ātri vajag jaunu premjerministru.”

Viņa savu lēmumu izstāties no cīņas pamatoja ar to, ka Meja konservatīvo deputātu vidū ir daudz populārāka un visu interesēs ir izvairīties no deviņas nedēļas ilgas politiskās cīņas par līdera vietu, kas paildzinātu politisko un ekonomisko neskaidrību pēc 23.jūnija referenduma par izstāšanos no ES.

Meja, pirmdien sākot kampaņu, paziņoja, ka viņas vadībā valsts izstāsies no ES, lai arī iepriekš pret to iebilda. “Nebūs nekādu mēģinājumu palikt ES, nekādu mēģinājumu pa aizmugures durvīm atkal pievienoties,” paziņoja Meja.

Pēc Mejas teiktā, Konservatīvo partija viņas vadībā “sevi veltīs strādājošajiem cilvēkiem un nodrošinās, ka mūsu ekonomika patiesi strādā ikviena labā”.

Nākamo toriju līderi un attiecīgi arī premjeru būs jāizraugās visiem Konservatīvās partijas biedriem. Šī balsojuma rezultātu bija paredzēts paziņot 9.septembrī.

Tomēr Konservatīvo partijas vēlēšanu komitejas priekšsēdētājs Greiems Breidijs pēc Ledsemas izstāšanās paziņoja, ka partijai joprojām ir “jāciena process”, taču jaunais līderis noteikti tiks izsludināts ātrāk par deviņām nedēļām.

Komitejai tagad vajadzīgs “skaidrs Konservatīvo partijas valdes viedoklis. Nav vajadzības atkārtoti rīkot vēlēšanas”, sacīja Breidijs.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (22)

LoveLove 12.07.2016. 10.34

Mejas apnēmība īstenot izstāšanos ir saprotama no politisko interešu viedokļa. Tomēr, ja pareizi saprotu Lielbritanijas konstitucionālo tiesību ekspertus, lēmums par izstāšanos ir Parlamenta kompetencē. Pirms tam jānotiek arī debatēm Parlamentā. Tas arī būtu nepieciešams, lai izdiskutētu veidu, kādā Lielbritānija sadarbosies ar ES. Šādus lēmumus un procesu nevar izlemt vienīgi premjers.

+1
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu