Obama: Krievija apdraud Eiropas mieru (papild.) • IR.lv

Obama: Krievija apdraud Eiropas mieru (papild.)

14
ASV prezidents Baraks Obama. Foto: Reuters/LETA

Krievija pirms Varšavas samita nosoda NATO “tuvredzību”

Krievijas agresija Ukrainā apdraud Eiropas mieru, vienotību un brīvību. Nepieciešams pastiprināt NATO un Eiropas Savienības sadarbību, piektdien, kad Varšavā sākas NATO valstu samits, britu avīzē “Financial Times” publicētā rakstā norāda ASV prezidents Baraks Obama.

Varšavas samita uzdevums – “no jauna apstiprināt mūsu centienus un pienākumus, kas balstās uz Ziemeļatlantijas līguma 5.pantu, aizstāvēt ikvienu NATO dalībvalsti”, norāda ASV prezidents. “Lai arī mūsu valstis, tāpat kā iepriekš, centīsies uzturēt konstruktīvas attiecības ar Krieviju, mums ir jāpiekrīt, ka sankcijas pret Krieviju jāsaglabā līdz tam brīdim, kad Maskava pilnībā sāks izpildīt Minskas vienošanās,” raksta Obama.

Obama norāda, ka terorakti, vai tos būtu organizējusi “Islāma valsts” tiešā veidā vai tikai pastarpināti, NATO dalībvalstīs “no Orlando līdz Parīzei, no Briseles līdz Stambulai” nogalina mierīgos iedzīvotājus. “Konflikti no Āfrikas līdz Sīrijai un Afganistānai radījuši migrantu plūsmas, kas meklē patvērumu Eiropā”, bet Lielbritānijas referendums par izstāšanos no ES uzdevis jautājumu par “Eiropas integrācijas nākotni”.

Šīs problēmas var atrisināt, “tikai saglabājot īstenu sabiedroto un partneru vienotību”. Jāatrod jauns formāts ES un Apvienotās Karalistes attiecībās, kā arī jāstiprina īpašās attiecības starp ES un ASV – lielākajiem tirdzniecības un investīciju partneriem pasaulē.

“Lai arī “Brexit” radīja zināmu nestabilitāti, mūsu kopīgā izaugsme tāpat kā iepriekš balstīsies uz nesagraujamo NATO pamatu,” norāda Obama.

ASV Polijā izvietos 1000 karavīru

ASV Polijā izvietos 1000 karavīru un atsevišķās tanku brigādes štābu, piektdien paziņoja Obama, kurš ieradies uz NATO samitu Varšavā.

ASV karavīri Polijā tiks izvietoti, NATO nostiprinot savu klātbūtni alianses Austrumu flangā. Līdztekus ASV kontingentam Polijā vēl trīs bataljoni tiks izvietoti Baltijas valstīs, kuru vadību attiecīgi uzņemsies Kanāda – Latvijā, Vācija – Lietuvā, bet Lielbritānija – Igaunijā, ziņo LETA/AFP.

“Aliansei gatavojoties nostiprināt mūsu priekšpozīcijas Austrumeiropā, varu paziņot, ka Savienotās Valstis būs vadošā valsts šeit Polijā,” pēc sasveicināšanās ar Polijas prezidentu Donaldu Tusku žurnālistiem pavēstīja Obama.

“Tas nozīmē, ka Savienotās Valstis uz rotācijas pamata šeit Polijā izvietos bataljonu, aptuveni 1000 amerikāņu karavīru, kas plecu pie pleca dienēs kopā ar poļu karavīriem,” piebilda Baltā nama saimnieks.

“Papildus, kad nākamgad caur Eiropu sāks rotēt ASV tanku brigāde, tās štābs atradīsies šeit Polijā. Citiem vārdiem, Polija pieredzēs NATO un amerikāņu kontingenta un vismodernākās militārās tehnikas [klātbūtnes] pieaugumu,” norādīja ASV prezidents.

Tikmēr Krievija piektdien paziņoja, ka NATO ir tuvredzīga un tās fokusēšanās uz Krievijas draudiem – aplama. Kremlis ar šo vērtējumu nāca klajā tikai dažas stundas pirms NATO Varšavas samita atklāšanas, kurā tiks apstiprināts lēmums par četru alianses daudznacionālo bataljonu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā, vēsta LETA/DPA.

“Ir absurdi runāt par Krievijas draudiem, kad Eiropas centrā iet bojā cilvēki, kad Tuvajos Austrumos katru dienu iet bojā simtiem cilvēku. Ir jābūt absolūti tuvredzīgai organizācijai, lai šādā veidā kropļotu akcentus,” žurnālistiem sacīja Krievijas prezidenta Vladimira Putina preses sekretārs Dmitrijs Peskovs.

“Runa ir par to, uz ko fokusēties savā darbā. Ja pastiprināti ir jāmeklē ienaidnieka tēls, lai ar šo ienaidnieka tēlu vairotu pretkrievisko histēriju, rusofobiju, bet pēc tam, balstoties uz šī emocionālā fona, izvietotu kaut kādas jaunas aviācijas, sauszemes karaspēka daļas, tuvojoties Krievijas robežām, tad šeit, visticamāk, diez vai varēs uztaustīt kaut kādu pamatu sadarbībai,” skaidroja Peskovs.

Lauks sadarbībai izveidosies, “ja darbs tiešām tiks koncentrēts uz to, lai kontinentā nodarbotos ar uzticības soļu pastiprināšanu, nodarbotos tiešām ar to, kas mums visiem draud un nogalina cilvēkus Eiropā – un tas ir terorisms,” uzsvēra Putina pārstāvis.

(papildināta ar Obamas teikto par ASV karavīru izvietošanu)

Komentāri (14)

J.Biotops 08.07.2016. 20.19

Ka valsts, kas aktīvi piedalījusies abu pasaules karu izraisīšanā apdraud mieru – tas redzams katram, kam acis sadarbojas ar smadzenēm, nu jau pat Barakam. Krievi dara to, ko mūžam darījuši un cik nu vien spējuši.

Daudz vairāk mieru apdraud abpus Atlantijai valdošā neizpratne par Eiropas robežām. Sociālisti, tikpat kreisie „labējie” antiliberāļi, humānisti, antiglobālisti, vides aktīvisti, citi bezmaksas idioti un labi apmaksāti pravieši, kreisie intelektuāļi bez intelekta, uz pagātni rāpojoša progresīvā sabiedrība u.t.t.

+12
-2
Atbildēt

1

    Ēriks > J.Biotops 09.07.2016. 01.04

    Aizmirsi pieminēt stulbus tehnokrātus,kuri brangas peļņas dēļ gatavi gan vidi saindēt,gan Putinam pārdoties.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

jurisml_inbox_lv 08.07.2016. 22.27

+2
0
Atbildēt

0

west 08.07.2016. 19.45

Obama: Krievija apdraud Eiropas mieru

—————-

Tad kā tur bija ar to attiecību “pārstartēšanu ” ?

Un cik miljartdus izmaksā dažādo ASV izlūkdienestu uzturēšana, saulainais Barak ? Un kāpēc Krievijas čekisti atkal visus apjāja ? Un kas par to ir atbildējis vismaz ar saviem amatiem ?

Ak,tad pielēca tikai amata termiņa beigās ? A Eiropas pieredze ar to atsaldēto valsti nav nekas ?

+7
-5
Atbildēt

1

    moonlight > west 08.07.2016. 20.10

    west

    Un cik miljartdus izmaksā dažādo ASV izlūkdienestu uzturēšana, saulainais Barak ?

    Izlūkdienestu uzturēšana nemaksā pārāk dārgi, tie ir lētāki par milzu bruņojumu un lielgabalgaļu. Pateicoties CIP aktīvai darbībai, Reigans sagrāva ļaunuma impēriju bez neviena šāviena, tāpēc Puķina melnā makaka tērē miljardus uzturot karaspēku Afganistānā un piesedzot Krievijas dienvidu flangu.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu