Kuldīgā divas dienas norisināsies Dizaina filmu festivāls • IR.lv

Kuldīgā divas dienas norisināsies Dizaina filmu festivāls

24
Kadrs no filmas "Oriģinālā kopija" ("Original Copy") par pēdējo filmu plakātu gleznotāju Mumbajā, Indijā. Publicitātes foto

Piektdien un sestdien varēs noskatīties 6 filmas

Piektdien un sestdien (8. un 9. jūlijā) Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē norisināsies Dizaina filmu festivāls, kurā būs iekļautas sešas pilnmetrāžas dokumentālās filmas, no kurām visas piedzīvos savu Latvijas pirmizrādi, raksta aģentūra LETA. 

Festivāla programma sāksies plkst.19 ar seansu Kuldīgas Mākslinieku rezidences ierīkotajā kinozālē un turpināsies brīvdabas kinoteātrī “Goldingen Knight Cinema” Kuldīgas Pils parkā. 

Pirmajā seansā varēs redzēt filmu “Oriģinālā kopija” (“Original Copy”) par pēdējo filmu plakātu gleznotāju Mumbajā, Indijā. Tas ir juteklisks kinoteātru portretējums, kas vienlaikus uzsver to nepastāvību un nemirstību. Filma, kas ar neskaitāmām uzslavām iekļauta lielāko pasaules dokumentālo kinofestivālu programmās, vismaz vienā seansā būs skatāma arī Kuldīgā. Savukārt plkst.21 Kuldīgas Mākslinieku rezidences kinozālē būs skatāma Žulī Žoržias Bernāras dokumentālā filma “Ar mīlestību radīti rokdarbi Francijā” (“Hand Made with Love in France”). Tā stāsta par izzūdošiem rokdarbu amatiem, kas gadu desmitiem ir veidojuši un bijuši sirds dziļumos tam, ko mēs saprotam ar augstās klases modi Francijā. Brīvdabas kinoteātra vakara seansā līdz ar tumsas iestāšanos plkst.23 demonstrēs Duga Aitkena filmu “No stacijas uz staciju” (“Station to Station”). Tas ir nedaudz vairāk nekā stundu ilgs ceļojums, kas pilnībā ierauj radošu un iedvesmojošu izpausmju plūsmā. “No stacijas uz staciju” ir revolucionāra, daļēji eksperimentāla filma, kas veidota no 62 vienu minūti garām filmām, izceļot aizraujošu un eklektisku mākslinieku, mūziķu, rakstnieku, vietu un perspektīvu sajaukumu. 

Savukārt sestdien plkst.14 būs seanss filmai “Viltotājs” (“Art & Craft”) par Marku Landisu, vienu no darbīgākajiem mākslas viltotājiem ASV vēsturē. Viņa iespaidīgais darbs 30 gadu garumā aptver dažādus mākslas stilus un periodus, ieskaitot 15.gadsimta ikonas, Pikaso, kā arī Voltu Disneju. Kaut gan viltojumi varētu nest lielu peļņu melnajā tirgū, Landiss tos nepārdod, bet ziedo lielākiem un mazākiem valsts muzejiem, lai varētu kaut uz brīdi justies kā filantrops. Kad skrupulozs un neatlaidīgs muzeja arhivārs atklāj šo viltību, muzeju darbinieki pieprasa, lai Landiss pārtrauc savas darbības. Plkst.16 tiks demonstrēta Leas Volčokas filma “Gandrīz ļoti nopietni” (“Very Semi-Serious”). Netradicionālā un izklaidējošā veidā šī filma stāsta par humoru, mākslu un izdevuma “The New Yorker” karikatūru vienkāršo ģenialitāti, kas pēdējo 90 gadu laikā ir kļuvušas par labi pazīstamu kultūras stūrakmeni. Pēc Starptautiskā glezniecības plenēra izstādes atklāšanas ceturtā Dizaina filmu festivāla noslēguma brīvdabas seansā plkst.23 varēs noskatīties “Kapitāls C: finansēšanas revolūcija” (“Capital C”) – pirmo pilnmetrāžas dokumentālo filmu, kas veltīta “crowdfunding” jeb pūļa finansēšanas fenomenam, kas radījis vēl nepieredzētu iespēju veselai mākslinieku, lietu radītāju un izgudrotāju paaudzei, apejot vidutājus, padarīt inovācijas tiešām demokrātiskas.

Vairāk informācijas kinoteātra “Kino bize” mājas lapā

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu