Dalasas policija identificējusi snaiperi, kurš nošāva likumsargus (papild.) • IR.lv

Dalasas policija identificējusi snaiperi, kurš nošāva likumsargus (papild.)

32
Foto: Reuters/LETA

Dalasā protesta laikā apšaudē nogalināti pieci policisti; Obama uzbrukumu Dalasas policistiem nosauca par izplānotu akciju

ASV policija noskaidrojusi iespējamā Dalasas snaipera personību – tas izrādījies 25 gadus vecais Maiks Ksavjers Džonsons, vēsta ASV telekanāli CBS un NBC, kā arī avīze “Los Angeles Times”. Savukārt vācu “Der Spiegel” ziņo, ka policistu slepkava pats savulaik bijis ASV karavīrs Afganistānā.

Policistu slepkavu nogalināja speciālā operācijā, izmantojot policijas robotu un no attāluma vadāmu spridzekli, kad šāvējs bija iebarikādējies auto stāvlaukumā.

Ziņu aģentūra “Reuters” savukārt vēsta, ka aizdomās turamais bijis ASV armijas rezervists. CNN, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta, ka Džonsonam nav bijusi krimināla pagātne un viņš neesot bijis saistīts ar ekstrēmistiem. Pēc policistu teiktā, vīrietis teicis, ka “vēlas nogalināt baltos policistus”.

Piecus policistus ceturtdien protesta akcijas gaitā nošāvušais uzbrucējs Maiks Džonsons bijis Teksasas iedzīvotājs. Viņa mājās atrasti spridzekļu materiāli, šaujamieroči un munīcija, ziņo LETA/AFP.

“Pārmeklējot aizdomās turētā māju, detektīvi atrada materiālus spridzekļu pagatavošanai, bruņuvestes, automātus, munīciju, kaujas taktikas dienasgrāmatu,” teikts Dalasas policijas departamenta paziņojumā. Detektīvi analizē dienasgrāmatas saturu.

“Izmeklēšanas gaitā iegūtā informācija liecina, ka aizdomās turētais bijis armijas veterāns, un citi viņu raksturojuši kā vientuļnieku.” “Aizdomās turētajam nav kriminālas vēstures,” teikts paziņojumā.

Maiks Džonsons dienējis ASV bruņotajos spēkos Afganistānā no 2013.gada novembra līdz 2014.gada jūlijam, apliecinājuši ASV armijas pārstāvji. Teksasas iedzīvotājs sešus gadus no 2009. līdz 2015.gadam bijis aktīvs rezervists.

Jau ziņots, ka ceturtdienas vakarā Dalasā, ASV Teksasas štatā, protesta laikā pret policijas vardarbību atklāta uguns uz policistiem, paziņoja varasiestādes. Pieci policisti nogalināti, seši ievainoti. Kopumā policija aizturējusi trīs cilvēkus, vēl viens iebarikādējās slēgtā autostāvvietā, draudot uzspridzināties.

Kā paziņoja Dalasas policijas priekšnieks Deivids Brauns, uguni uz policistiem atklājuši divi snaiperi, vēsta LETA/AFP.

Uzbrucējs, kurš tiek vainots policistu sašaušanā protesta akcijas gaitā ASV Dalasā, vēl pirms savas nāves sarunvedējam sacījis, ka darbojies viens un par mērķiem izraudzījies baltos policistus, piektdien apliecināja policijas priekšnieks Deivids Brauns.

Aktīvisti bija sapulcējušies, lai protestētu pret policijas vardarbību pret melnādainajiem, kad pašu policistu virzienā sāka lidot lodes.

“Mūsu ķīlnieku krīžu sarunvedējs veica izcilu darbu, panākot, ka šis aizdomās turamais, pirms viņš nomira, runā,” sacīja Brauns. “Aizdomās turamais sacīja, ka viņu sarūgtinājusi kustība “Black Lives Matter” (“Melno dzīvības ir svarīgas”), policijas apšaudes, baltie.”

Vīrietis pirms savas nāves sacījis, ka darbojies viens un nav saistīts ne ar vienu grupējumu. Viņš arī apgalvojis, ka ir novietojis spridzekļus, kas tiks uzieti pēc viņa nāves.

Arī pats domājamais uzbrucējs nogalināts policijas operācijas gaitā kādā garāžā pilsētas centrā.

ASV prezidents Baraks Obama, uzstājoties NATO valstu samitā Varšavā, piektdien paziņoja, ka uzbrukums Dalasas policistiem bija “nežēlīgs, aprēķināts un zemisks”. Šis noziegums viņam izraisa riebumu, teica ASV vadītājs. Viņš izteica atbalstu Dalasas varas iestādēm un uzbrukumu policistiem nosauca par izplānotu akciju.

Tikmēr ASV Federālā civilās aviācijas pārvalde (FAA) saistībā ar apšaudi ierobežojusi lidojumus virs Dalasas. Atļauti tikai palīdzības dienestu lidaparātu lidojumi, kuriem atļauju devis Dalasas policijas departaments.

ASV vairākās pilsētās notika protesti pret policijas vardarbību pēc diviem šonedēļ piedzīvotiem incidentiem Luiziānā un Minesotā, kur policisti nošāva divus afroamerikāņus.

Trešdien, 6.jūlijā, Minesotā policijas pārbaudes laikā tika nošauts 32 gadus vecais Filando Kastile, kura draudzene ar mobilo telefonu uzņēma šokējošus kadrus, kā mirst sašautais draugs automašīnā. Vēlāk šis video plašu rezonansi ieguva pēc ievietošanas internetā.

Savukārt Luiziānā policisti ar tiešu šāvienu nogalināja 37 gadus veco Eltonu Stergingu, kura nāve arī tika uzņemta ar video ar mobilo telefonu un šis video ievietots internetā.

Obama: ASV nepieciešama policijas reforma

ASV nepieciešama paātrināta policijas reforma, paziņoja ASV prezidents Baraks Obama pēc tam, kad divu diennakšu laikā no policistu raidītām lodēm miruši divi afroamerikāņi.

“Tā nav tik daudz tumšādaino amerikāņu problēma, bet gan visas Amerikas, tam ir jāuztrauc mūs visus,” piektdien teica Obama. Viņš norādīja, ka līdzīgas traģēdijas valstī notiek “pārāk bieži”, raksta Dw.de.

Savā sociālā tīkla “Facebook” lapā Obama raksta, ka nekomentēs nesenos incidentus, bet uzsver, ka “tie ir rasu atšķirību simptomi, kas pastāv krimināltiesību sistēmā”.

Šā gada pirmajā pusgadā ASV policisti nošāvuši 491 cilvēku, bet pērn šajā pašā laikposmā – 465 cilvēkus, 7.jūlijā vēsta avīze “The Washington Post”. Izdevums norāda, ka tiesībsargi uz tumšādainiem amerikāņiem šauj 2,5 reizes biežāk nekā uz baltajiem.

(papildināta ar jaunāko informāciju)

 

Komentāri (32)

Ivars 08.07.2016. 10.17

Tā vietā, lai vainotu un aicinātu reformēt policiju, Obamam vajadzētu vērsties pret cēloņiem, kuru dēļ afroamerikāņu minoritāte veido ASV cietumnieku vairākumu. Kā uzskata daudzi melnādainie republikāņi, pirmcēlonis afroamerikāņu sociālajām likstām ir izārdīta ģimenes struktūra – ģimenes bez tēva, kurās vientuļā māte (bieži fiktīva vientuļā māte) ir iekritusi pabalstu atkarības slazdā, un vīra-apgādnieka lomu spēlē valsts. Protams, konkurencē ar nannystate trūcīgākie afroamerikāņu vīrieši zaudē, un tiem trūkst autoritātes ģimenē. Nelegālā imigrācija, kā arī valsts saslēgtie līgumi, kas stimulē ražošanas pārcelšanu uz ārvalstīm, arī nepalīdz šai demogrāfiskajai grupai ekonomiski atsperties. Viena no protesta formām pret varas un autoritātes trūkumu ir bandītu kultūra. Savukārt ar statistiku pamatotais stereotips, ka trūcīgākā rajonā sastapts melnais vīrietis ar salīdzinoši augstu varbūtību var būt bandīts, ir nevis rasisms, bet objektīvu sociālo norišu rezultāts, un tur nevar vainot policiju, bet gan liberāļu izlobēto sociālo politiku.

+14
-1
Atbildēt

9

    Anonīms > Ivars 08.07.2016. 10.27

    nu nu – es lasīju, ka ASV minoritāte ir baltie – eiropiešu izceļotāju pēcteči , ka melnie un latīno – tie jau labu laiku ir vairākums ASV.

    Vēl – kā Čomskis – mana autoritāte – vienā lekcijā teica – padomājiet – kāpēc ASV katrā mazpilsētā policija ir apbruņota ar bruņumašīnām ?

    Tēva lomas – autoritātes trūkumam klāt vēl nāk melno nepārejošais aizvainojums pret baltajiem – par paverdzināšanu, par naidu utt utjprj –

    Smagi, loti smagi

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

    moonlight > Ivars 08.07.2016. 16.40

    serioussam909

    Liberālis bija izcilākais ASV prezidents, Reigans. Rūzvelts, Kenedijs un Obama – prokremliski lopi un nēģeru un pederastu mīluļi.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > Ivars 08.07.2016. 14.22

    ASV pat normālas valsts apmaksātas veselības aprūpes sistēmas nav – kāda vēl tur liberāļu politika.

    0
    -3
    Atbildēt

    0

    serioussam909 > Ivars 08.07.2016. 16.28

    Ja ASV būtu neierobežota liberāļu teikšana tad jau sen būtu ieviesta stingra ieroču kontrole un valsts apmaksāta veselības aprūpes sistēma, bet mēs redzam tieši pretējo. ASV ir daudz konservatīvāka par R-Eiropu.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    moonlight > Ivars 08.07.2016. 15.57

    Ivars

    kurās vientuļā māte (bieži fiktīva vientuļā māte) ir iekritusi pabalstu atkarības slazdā

    Es būtu priecīgs iekrist tādā “slazdā”, ja vien nebaidītos nosprāgt no pārēšanās.

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    edge_indran > Ivars 08.07.2016. 12.04

    ———-

    Autoritātes trūkums?! Pajautā IR-šu Raudsepam par Dž.Veinu, Rembo vai Dirty Harry u.c. amerikāņu jaunatnes autoritātēm!

    http://www.digital-polyphony.com/dirtyharrysideposter.jpg

    0
    0
    Atbildēt

    0

    DD1 > Ivars 10.07.2016. 18.02

    > Ivars

    “Obamam vajadzētu vērsties pret cēloņiem, … pirmcēlonis afroamerikāņu sociālajām likstām ir izārdīta ģimenes struktūra – ģimenes bez tēva, kurās vientuļā māte (bieži fiktīva vientuļā māte) ir iekritusi pabalstu atkarības slazdā, un vīra-apgādnieka lomu spēlē valsts. … afroamerikāņu vīrieši zaudē, un tiem trūkst autoritātes ģimenē.”

    Pārzināt tēmu. Laba analīze.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    moonlight > Ivars 08.07.2016. 16.05

    serioussam909

    Neskatoties uz to melnādainie alkaši narkomāni un savstarpējās apšaudēs nogalinātie būtiski maitā statistiku, ASV ir viens no garākiem dzīves ilgumiem pasaulē un tur ir visaugstāk attīstīta medicīna.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ivars > Ivars 11.07.2016. 14.24

    moonlight, ja tu gribētu nonākt pabalstu slazdā, iespējams, tu nesaproti, kas par sociālu lāstu ir. Pabalstu slazds ir situācija, kurā darba tirgus pirmie pakāpieni atalgojuma ziņā ir zemāki nekā pabalsti, un strādāt īstermiņā ir finansiāli neizdevīgs lēmums. Savukārt ilgtermiņā izvēle pārtikt no sociālās palīdzības, lai cik dāsna tā arī nebūtu, izraisa savas un bērnu personību degradāciju – neperspektīvu dzīves modeļu izvēli, noēšanos, nodzeršanos, narkomāniju.

    Strādājot kaut vai mazkvalificētu darbu, bet rādot bērniem personisku piemēru un vīziju, ka darbs un izglītošanās ceļ pašapziņu un ir ceļš uz pārticību, otrajā vai trešajā paaudzē pēcnācējiem izdosies sasniegt pārtikušu un pilnvērtīgu dzīvi, kā to parāda baltiešu bēgļu pieredze pēc Otrā pasaules kara.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

andrejs 08.07.2016. 12.00

Izdevums norāda, ka tiesībsargi uz tumšādainiem amerikāņiem šauj 2,5 reizes biežāk nekā uz baltajiem

————————-

un tas tikai tāpēc, ka tiem ir tumša ādas krāsa? :)

p.s. Neticu, ka policijā dien tikai baltie vīrieši…

+11
-1
Atbildēt

4

    Anonīms > andrejs 08.07.2016. 12.08

    vai tad čekists spēj ticēt? nē taču!

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    fretka > andrejs 08.07.2016. 17.46

    Jau uzņemas atbildību par Dallasu.

    A RADICAL black power group who claimed responsibility for the devastating Dallas shootings, warning more attacks would follow, has previously threatened to have assassins “all over the world”.

    https://www.thesun.co.uk/news/1412002/black-power-group-claims-to-have-assassins-all-over-the-world-after-inciting-followers-to-carry-out-attacks/

    0
    0
    Atbildēt

    0

    J.Biotops > andrejs 08.07.2016. 17.11

    andrejs – nav nekam jātic, pietiek paskatīties kādus no pieejamiem video. Nesen rādīja, ka par mora slepkavību tiesāja veselus 6 policistus, no kuriem 3 bija tādā pašā krāsā, otri trīs – ar tonālām niansēm. Tāpat policistus var redzēt visādu ceremoniju apsardzēs un vienkārši ielu skatos – balto pārsvaru nav gadījies pamanīt.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    andrejs > andrejs 08.07.2016. 12.28

    paprasi savam tētim

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

yopcix 08.07.2016. 11.06

Jāsaka, ka ASV afroamerikāņi (un arī citi) ļoti vieglprātīgi izturas pret policijas rīkojumiem. Viens no šiem gadījumiem arī – būtu padevies bez cīņas, paliktu dzīvs.

Otrs, ko no šāva, kad gribēja no kabatas paņemt maku, ir ASV ieroču pieejamības rezultāts. Latvijā, ja kāds liek roku kabatā, iespēja, ka izvilks ieroci, ir tuvu 0, tādēļ arī policija īpaši neiespringst. ASV jebkura auto apturēšana policistam ir reāli bīstama, jo ieroču tur vairāk kā saprašanas. Un loģiski, ka poličiem nervi vienmēr ir uzvilkti un katra mazākā nepareizā kustība var izraisīt traģiskas sekas.

Katrā ziņā es tur neredzu policijas vainu. Problēma ir sabiedrībā un tās vēlmē pašaudīties.

+7
-1
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu