Radars pasaulē • IR.lv

Radars pasaulē

Kāds vīrietis mierina sīriešu zēnu pēc Krievijas aviācijas uzlidojuma nemiernieku kontrolētā Alepo pilsētas rajonā.
Māra Miķelsone

 

Kamēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins pavēlējis pie Ukrainas robežas pārbaudīt Krievijas armijas kaujas gatavību, Lielbritānija gatavojas iespējamam NATO konfliktam ar Krieviju. Mācībās Shamal Storm Jordānijā pie Sīrijas robežas 1600 britu karavīru un 300 tehnikas vienību trenēsies būt gataviem ātrai armijas pārsviešanai uz Austrumeiropu, ja sākas konflikts starp NATO un Krieviju.

ANO Drošības padome izteikusi stingru nosodījumu Ziemeļkorejai, kas palaida tālas darbības rādiusa raķeti. Paziņojumu atbalstījušas visas 15 Drošības padomes dalībvalstis, ieskaitot Ķīnu. Ziemeļkoreja palaida raķeti, apgalvojot, ka tā sekmīgi ievadījusi orbītā mākslīgo Zemes pavadoni, taču ASV un Ziemeļkorejas kaimiņvalstis uzskata, ka Phenjana izmēģinājusi ballistisko raķeti, kas spējīga nest kodolieročus un sasniegt ASV kontinentālo daļu.

Ukrainas ekonomiskās attīstības un tirdzniecības ministrs Aivars Abromavičs atkāpies no amata, jo atteicās strādāt sistēmā, kas bloķē jebkuras svarīgas reformas. Ministra amatā viņš stājās 2014. gada decembrī, kļūstot arī par Ukrainas pilsoni. ASV vēstnieks Ukrainā paziņoja, ka Abromavičs ir «viens no Ukrainas valdības lielākajiem reformu čempioniem».

Tūkstošiem strādājošo Grieķijā piedalījās arodbiedrību sarīkotās demonstrācijās 24 stundu ģenerālstreika laikā. Protesti notika pret premjera Alekša Cipra valdības iecerēto pensiju sistēmas reformu. Neapmierinātību izraisīja valdības iecere samazināt maksimālo ikmēneša pensiju no pašreizējiem 2700 eiro līdz 2300 eiro, kā arī ieviest jaunu minimālo garantēto pamata pensiju 384 eiro apmērā. Valdība vēlas apvienot pensiju fondus un palielināt gan darba devēju, gan darba ņēmēju sociālās drošības iemaksas.

Zviedrijas banku Swedbank atstājis tās vadītājs Mikaels Volfs, jo «ir pienācis laiks jaunam vadītājam, kurš var nodrošināt bankas pacelšanu jaunā līmenī». Volfs Swedbank pievienojās pirms sešiem gadiem.

Vairāk nekā 3000 Krievijas vieglatlētu aizliegts piedalīties starptautiskās sacensībās, liecina Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas (IAAF) publicētais sportistu saraksts. Tajā iekļauti arī dopinga lietošanas dēļ diskvalificētie Krievijas vieglatlēti. 2015. gada rudenī Pasaules Antidopinga aģentūra atklāja, ka Krievijas sportisti sistemātiski lietojuši aizliegtos preparātus.

Iesprostoti tūkstoši
Tūkstošiem Sīrijas civiliedzīvotāju iesprostoti pie lielākās Sīrijas pilsētas Alepo, kuras apkārtni pēdējās dienās uzbrukumos no nemierniekiem atkaroja prezidenta Bašara al Asada armija, saņemot atbalstu no Krievijas gaisa spēkiem. Otrdien Turcija atvēra savu robežu ar Sīriju, lai ielaistu ievainotos sīriešu bēgļus. Pārējiem robeža joprojām ir slēgta.

Sīrija

Pagaidām nav neviena komentāra

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu