Sāpīgi skatīties • IR.lv

Sāpīgi skatīties

Brazīliete Poljana Rabejo ar 28. decembrī pasaulē nākušo meitu Luīzi Filipi, kura piedzima ar mikrocefāliju.
Donalds Maknīls, Saimons Romero un Sabrina Tavernīse, © The New York Times News Service

Pagājušā gada augustā nepatīkamas ziņas sāka apceļot dzemdību namus Brazīlijas piekrastes pilsētā Resifi. «Ārsti, pediatri, neirologi arvien biežāk novēroja gadījumus, ko nekad iepriekš nebija redzējuši,» saka infekcijas slimību pētniece Selīna Turči no Osvalda Krusa fonda, kas ir prominents zinātniskais institūts. «Jaundzimušajiem bija normāla seja līdz uzacīm, bet augstāk trūka pieres, un arī galvas forma bija dīvaina,» viņa atceras, norādot uz medicīnisko kondīciju, ko sauc par mikrocefāliju. «Viens ārsts teica: šodien redzēju četrus gadījumus. Cits atbildēja: hmm, dīvaini, es arī redzēju divus.»

Izņemot satraucošo galvas formu, mazuļi citādi izskatījās veselīgi. «Raudāja, ēda no krūts. Neizskatījās, ka būtu slimi,» stāsta Turči.

Vietējie ārsti bija apmulsuši. Tobrīd vēl nenojauta, ka kļuvuši par pirmā šausminošas saslimstības viļņa aculieciniekiem. Zināms, ka mazpazīstams patogēns — Zikas vīruss — Brazīlijā cirkulēja jau vismaz gadu. Un tikai vēlāk tas kļuva par galveno aizdomās turamo jaundzimušo problēmās.

Tagad Pasaules Veselības organizācija  (PVO) izsludinājusi ārkārtas situāciju. Tā iesaka grūtniecēm izvairīties no vīrusa skarto reģionu apmeklēšanas, pat izvairīties no dzimumkontaktiem ar vīriešiem, kas pabijuši konkrētajās valstīs, jo līdz šim reģistrēts vismaz viens gadījums, ka Zikas vīruss pārnests neaizsargātu dzimumkontaktu ceļā.

Lai lasītu šo rakstu tālāk, lūdzam autorizēties ar savu epastu vai sociālā tīkla kontu:


Ja vēl neesi abonents, aicinām pievienoties mūsu lasītāju pulkam. Abonējot digitālo žurnālu, saņemsi piekļuvi rakstiem nekavējoties.

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu