Zolitūdes traģēdijas lietā uzrādītas galīgās apsūdzības • IR.lv

Zolitūdes traģēdijas lietā uzrādītas galīgās apsūdzības

21
Apsūdzības uzrādītas arī būvinženierim Ivaram Sergetam (no labās) un sabrukušā lielveikala projekta autoram arhitektam Andrim Kalinkam. Foto: LETA
Zane Mače

Piecus cilvēkus vaino arī nonāvēšanā aiz neuzmanības

Zolitūdes traģēdijas krimināllietā prokuratūra uzrādījusi galīgās apsūdzības, piecus cilvēkus vainojot arī nonāvēšanā aiz neuzmanības, portālam Irir.lv apliecināja viena no apsūdzētajiem Ivara Sergeta advokāts Artūrs Zvejsalnieks.

Gandrīz pirms diviem gadiem Rīgā, Zolitūdē notikušajā traģēdijā, kurā, sabrūkot lielveikalam “Maxima”, dzīvības zaudēja 54 cilvēki, apsūdzēti kopumā deviņi cilvēki. Viņus prokuratūra tur aizdomās par būvniecības normu pārkāpumiem, kas raisījis smagas sekas un valsts amatpersonu bezdarbību.

Nule pieciem no viņiem – būvinženierim Ivaram Sergetam, veikala projekta būvekspertīzes veicējam Andrim Gulbim, sabrukušā lielveikala projekta autoram arhitektam Andrim Kalinkam, uzņēmuma “Re&Re” būvdarbu vadītājam Staņislavam Kumpiņam un būvuzraugam Mārtiņam Draudiņam – prokuratūra uzrādījusi galīgās apsūdzības, vainojot arī nonāvēšanā aiz neuzmanības. 

Par šādu noziegumu likums paredz cietumsodu līdz pieciem gadiem. Apsūdzības par citu būvju celtniecības normu vai noteikumu pārkāpšanu, ja tā rezultātā sabrukusi būve vai tās daļa un ja tas izraisījis smagas sekas, visiem pieciem saglabājas.

Pagaidām nav zināms, kad lieta nonāks tiesā.

Jāatgādina, ka 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē iebruka lielveikala “Maxima” griesti. Traģēdijā bojā gāja 54 cilvēki un vairāki tika smagi ievainoti. Traģēdijas dienā policija paziņoja, ka sākts kriminālprocess par iespējamu būvniecības noteikumu pārkāpumu, kā rezultātā iestājušās smagas sekas. Lai arī atbildīgās amatpersonas solīja ātru lietas izmeklēšanu, pirmie aizdomās turamie tika nosaukti tikai šā gada 13.janvārī.

 

Komentāri (21)

aivars15 22.09.2015. 22.23

Apsūdzības uzrādītas projekta autoram, būvinženierim, projekta būvekspertīzes veicējam, būvdarbu vadītājam un būvuzraugam.

———————————————–

Pirmie 3 ir atbildīgi par projektu, rasējumiem, aprēķiniem. Pēdējie divi par darbu kvalitāti, jo būvnieks būvē pēc projekta rasējumiem un būvuzraugs uzrauga, ka būvnieks dara pēc plāna.

Ja jau vainīgi visi, tad:

– projekts bija nāvīgi nepareizs;

– būvnieks būvēja nevis pēc nepareizā projekta, bet nodarbojās ar pašdarbību un uzraugs to nepamanīja.

Un vēl, ja vainīgi ir pilnīgi visi ķēdes posmi, kas viens otru uzrauga, tad visas pēdējo 20 gadu ēkas un tilti rīt jāslēdz ciet un jājauc nost.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu